Hlavní obsah
2,9
(257)
Foto: tiverylucky, Shutterstock.com

Foto: tiverylucky, Shutterstock.com

Čeká vás letní party či oslava s přáteli, kde byste chtěli podávat ledovou kávu? Usnadněte si práci a připravte si ji klidně několik dní v předstihu – a bez vaření! Filtrovaná ledová káva vás překvapí svou výtečnou chutí.

5 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 litr
Na 1 litr kávového extraktu budete potřebovat
  • 150 g kávy
  • 1 l vody
Na dochucení
  • 3 hrsti ledu
  • 1/4 l mléka
  • 2 lžíce cukru
Článek

Postup

01.

Podle následujícího návodu připravíte asi litr kávového extraktu. Káva se zalévá studenou vodou, takže počítejte s delším časem na přípravu, aby se uvolnily správné látky. Následně lze extrakt skladovat v chladničce klidně tři týdny až měsíc! Tento studený kávový výluh má překvapivé zdravotní benefity.

02.

Do velké skleněné karafy nasypejte praženou mletou kávu (měla by být co nejčerstvější), zalijte ji do půlky nádoby studenou vodou a dobře promíchejte. Dolijte zbytek vody, nádobu uzavřete (nemáte-li víčko, lze použít i potravinovou fólii) a nechte louhovat nejlépe přes noc v pokojové teplotě.

03.

Hotový kávový extrakt přeceďte přes filtr do jiné uzavíratelné nádoby. Můžete ho hned podávat, nebo uložit do chladna.

04.

Skleničky naplňte ledem a zalijte kávovým extraktem. Tuto ledovou kávu můžete hned pít, anebo ji ještě dochutit: cukrem, mlékem, kávovým likérem, sójovým nápojem s příchutí...

Dáváte přednost jiným osvěžujícím nápojům? Vyzkoušejte letní nápoj z jablečného octa, okurkovou limonádu s mátou nebo domácí ledový čaj bez cukru.

Reklama

Související témata:

Načítám