Hlavní obsah

Ledová káva: z mleté kávy a bez vaření

Hodnocení:
(218)
Foto: tiverylucky, Shutterstock.com
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Čeká vás letní party či oslava s přáteli, kde byste chtěli podávat ledovou kávu? Usnadněte si práci a připravte si ji klidně několik dní v předstihu – a bez vaření! Filtrovaná ledová káva vás překvapí svou výtečnou chutí.

Ingredience pro:
1 litr
Na 1 litr kávového extraktu budete potřebovat
  • 150 g mleté kávy
  • 1 l vody
Na dochucení
  • led
  • mléko
  • cukr
Článek

Postup

Krok 1: Podle následujícího návodu připravíte asi litr kávového extraktu. Káva se zalévá studenou vodou, takže počítejte s delším časem na přípravu, aby se uvolnily správné látky. Následně lze extrakt skladovat v chladničce klidně tři týdny až měsíc! Tento studený kávový výluh má překvapivé zdravotní benefity.

Krok 2: Do velké skleněné karafy nasypejte praženou mletou kávu (měla by být co nejčerstvější), zalijte ji do půlky nádoby studenou vodou a dobře promíchejte. Dolijte zbytek vody, nádobu uzavřete (nemáte-li víčko, lze použít i potravinovou fólii) a nechte louhovat nejlépe přes noc v pokojové teplotě.

Krok 3: Hotový kávový extrakt přeceďte přes filtr do jiné uzavíratelné nádoby. Můžete ho hned podávat, nebo uložit do chladna.

Krok 4: Skleničky naplňte ledem a zalijte kávovým extraktem. Tuto ledovou kávu můžete hned pít, anebo ji ještě dochutit: cukrem, mlékem, kávovým likérem, sójovým nápojem s příchutí...

Dáváte přednost jiným osvěžujícím nápojům? Vyzkoušejte letní nápoj z jablečného octa, okurkovou limonádu s mátou nebo domácí ledový čaj bez cukru.

ynezorPumanzeSaNyknalC