Hlavní obsah

Lehký beton, který hřeje

Reklama

Stavíte? Rekonstruujete? Pak jistě uvítáte možnost použít na podlahy, stropy nebo ploché střechy ve svých domech lehký beton, který hřeje… Beton, který vyrovná, zateplí, a přitom nezatíží konstrukci domu.

Článek

Jedná se o tepelně a zvukově izolační lehký beton. Hlavní složkou tohoto betonu je plnivo – ekostyren, což jsou speciálně upravené granule pěnového polystyrenu tak, aby se daly velmi snadno smíchat s betonem (s cementem, pískem a vodou). Přestože je ekostyren na trhu již 15 let, je možné, že jste se s ním ještě nesetkali. Může vám pomoci vyřešit mnohé problémy nejen při rekonstrukci, ale i v novostavbách.

Příprava ekostyrenbetonu v míchačce

Velkou výhodou je, že tento beton lze připravit ve všech betonárnách, ale také svépomocí přímo na stavbě v normální stavební míchačce. Jeho příprava je natolik snadná, že si s ní poradí každý stavebník. Navíc práce s ekostyrenbetonem není namáhavá, protože je až 12x lehčí než běžný beton.

Použití v novostavbách

U novostaveb se ekostyrenbeton nejčastěji používá jako první vrstva na základovou desku pro vyrovnání nerovností a k zalití všech rozvodů, tažených po podlaze.

Zalití rozvodů ekostyrenbetonem

Ekostyrenbeton je rovněž velmi vhodný k vytvoření spádové vrstvy ploché střechy.

Zateplení střechy ekostyrenbetonem

Použití při rekonstrukcích

U rekonstrukcí lze použít ekostyrenbeton k vyrovnání podlah a stropů. Obvykle se jedná o půdní vestavby, kde statika domu nedovoluje příliš zatěžovat stropní konstrukci. Navíc je zde problém velmi nerovných ploch. Častokrát jsou rozdíly ve výškách podlah několik centimetrů. Pokud použijete k vyrovnávce běžný beton, pravděpodobně budete muset zesílit nosnou konstrukci stropu, což jsou náklady navíc.

Půdní vestavba – vyrovnávka podlah

Výhody použití ekostyrenbetonu:

  • až 12x lehčí než beton, nezatěžuje konstrukce staveb
  • až 30x lepší tepelně-izolační vlastnosti než prostý beton
  • nehořlavý, ekologický, vyrábí se z čistých polystyrenových odpadů
  • odolný proti plísním a hlodavcům, hygienicky nezávadný
  • výborné mechanické vlastnosti při malé objemové hmotnosti
  • vyrovnání i velmi velkých nerovností
  • zvukový útlum

Ekostyren lze zakoupit ve stavebninách v ČR a na Slovensku. Česká firma EKOSTYREN s. r. o. provádí také lité podlahy, anhydritové podlahy a lité potěry. Recykluje odpadní polystyren a polystyrenový odpad ze zateplovací techniky, což je ekologická likvidace polystyrenu.

Reklama

Související témata:

Načítám