Hlavní obsah

Čokoláda, banány i žvýkačky: Hlavní spouštěče bolestí hlavy

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídlo, jídlo a zase jídlo. Snad nic nemá takový vliv na to, jak se cítíte a jak vypadáte, jako potraviny, které přijímáte. Ovšem i s těmi, jež považujete za zdravé, mohou být spojeny problémy – například v podobě pořádného bolehlavu. Co ho může vyvolat?

Článek

Abychom byli přesní, ne každá bolest hlavy znamená, že trpíte migrénou. Migrenózní stavy představují asi desetinu případů – bolest je ostrá a pulzující a zpravidla postihuje jen jednu polovinu hlavy. Častější je tenzní typ bolesti způsobený svalovým napětím. Ať už trpíte tím, nebo oním, v obou případech může hrát roli jídelníček. Víte, že některé potraviny působí jako provokační faktory, které obtíže vyvolávají nebo zhoršují?

Potraviny, které vyvolávají bolest hlavy

Označit některou látku za hlavního viníka bolesti hlavy sice nelze, ale četné případy ukazují, že souvislosti existují. Vždy záleží na konkrétním jedinci a jeho citlivosti – a to se týká i zkonzumovaného množství. Někomu může vadit i kousek sýra, jiný pociťuje problémy, až když ho sní více. Bolest hlavy spouští i stres a silná vůně.

1. Zralé sýry i čokoláda

„Určité potraviny patří k nejčastějším spouštěcím faktorům bolesti hlavy. Například ty s obsahem aminokyseliny tyramin, která vyvolává řetězec reakcí vedoucí k záchvatům. Obsahuje ji třeba vyzrálé maso, kvašené zelí, konzervované ryby, mléčné výrobky a vyzrálé sýry, dále avokádo, banány, brambory a rajčata,“ upozorňuje lékařka Alena Nouzová z Centra bolesti hlavy. Tyramin se vyskytuje také v čokoládě a platí, že čím vyšší obsah kakaa, tím větší je jeho množství.

2. Alkohol, kofein i sušené ovoce

Na citlivější jedince může negativně působit obsah siřičitanů a etanolu v alkoholu. V červeném víně je navíc více tříslovin taninů a i ty mohou vést k bolestem. Kromě alkoholu jsou siřičitany také v sušeném ovoci. Ve vysokých dávkách může mít bolest hlavy na svědomí kofein obsažený v čaji a kávě – ovšem v rozumném množství je může naopak zmírnit.

„Problematická může být i konzumace kvasnic, ořechů, kořeněných jídel a citrusových plodů,“ dodává Alena Nouzová. V případě pivovarských kvasnic přichází na scénu opět tyramin, kořeněná jídla dráždí žlučník, který může posléze vyvolávat bolest hlavy, a někdo je citlivější na synefrin obsažený v citrusech.

3. Lepek, žvýkačky a sodík

Bolest hlavy dále souvisí s lepkem a to zejména u lidí, kteří trpí intolerancí či alergií, aniž by o tom věděli. Za další spouštěč označili italští výzkumníci i nadměrné žvýkání žvýkaček, které namáhá čelistní kloub, a tím může způsobit bolest hlavy. V dlouhém výčtu figuruje i sodík, na jehož větší přísun může být někdo citlivý – opatrně tedy se slánkou i výběrem potravin.

Foto: Nikolay Petkov, Shutterstock.com

Příliš mnoho kuchyňské soli znamená nadbytečný příjem sodíku. Když se k tomu přidá i citlivost na lepek, může vám kus pečiva pěkně zavařitFoto: Nikolay Petkov, Shutterstock.com

4. Čínská i italská kuchyně

To ale není ani zdaleka všechno. Riziko představují pokrmy s obsahem glutamátu sodného, který se hojně využívá v čínské kuchyni. Toto éčko nesoucí označení E621 se nachází i v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách, kde slouží jako zvýrazňovač chuti, a výrobci ho často maskují jinými názvy: kvasnicový extrakt, výtažek z droždí nebo bílkovinný hydrolyzát.

Glutamát je solí kyseliny L-glutamové, která se přirozeně vyskytuje například v těstovinách z tvrdé pšenice, v parmezánu, v mletém hovězím mase nebo v rajčatech, což jsou oblíbené ingredience italské kuchyně. I po těchto potravinách vás tedy může bolet hlava.

Jak odhalit spouštěč: trochu se pozorujte

Seznam možných spouštěčů je skutečně dlouhý, a proto je nutné vypozorovat, není-li příčinou bolestí některá složka jídelníčku. „Odezva na potraviny je značně individuální a každý migrenik po čase zná své spouštěče a raději se jim vyhýbá. Nejlepší prevencí je tedy omezení, popřípadě úplná eliminace daných potravin,“ radí neuroložka Andrea Bártková z FN Olomouc.

Lidé se sklonem k bolestem hlavy a migrénám by měli dbát nejen na to, co jedí, ale i na pravidelnost. Jejich stav totiž ovlivňuje i hladina cukru v krvi, která při delším hladovění výrazně klesá.

Foto: Sergey Mironov, Shutterstock.com

Lidé citliví na soli kyseliny glutamové mohou mít potíže po čínských jídlechFoto: Sergey Mironov, Shutterstock.com

První pomoc od bolesti

A co by naopak v jídelníčku při častých bolehlavech nemělo chybět? V první řadě jsou to potraviny bohaté na hořčík, který zmírňuje svalové napětí. Nachází se například v luštěninách a listové zelenině. Hovoří se rovněž o úlevném potenciálu mandlí a třešní a nezbytný je dostatečný pitný režim.

Reklama

Načítám