Hlavní obsah

Lekce líčení: Staňte se profíkem přes oční linky!

Foto: Thinstock

Už žádné kostrbaté linky! Naučíme vás, jak se propracovat k dokonale nalíčeným očímFoto: Thinstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trénujete „linkování“ metodou pokus – omyl? S naším návodem se brzy proměníte v profíka. Jak začít, čím se vyzbrojit a na co si dát pozor? To vše vám prozradí zkušené vizážistky v našem speciálu.

Článek

Na úvod si dejme pár chvalozpěvů. Proč se vám vůbec vyplatí trénovat linkování? „Linky vykouzlí dokonalý tvar oka, podtrhnou jeho jiskru a prohloubí pohled. Ne nadarmo jsou oční linky součástí hvězdného make-upu celebrit,“ říká vizážistka značky Dermacol Jarmila Zedníková.

Na linky nedá dopustit ani vizážistka Kristýna Machačová: „Opticky vám zahustí řasy a očím dodají dramatičnost a hloubku. Linky si navíc mohou dovolit všechny ženy bez rozdílu, jen světlejším typům a starším dámám bych doporučovala hnědou místo obligátní černé.“

Foto: Thinstock

Perfektní linky musíte poctivě natrénovat. Do začátků se vám budou hodit tipy zkušených vizážistekFoto: Thinstock

Tužky, fixy, nebo gelové linky?

Zatímco dříve byly jedinou možností kajalové tužky, dnes najdete na trhu nepřeberné množství výrobků, ve kterých se můžete snadno ztratit. „Nejběžnější jsou kajalové linky v tužce. Práce s nimi je jednoduchá, linka ovšem není tak výrazná a jejich výdrž je krátká. Pro začátečníky se díky snadné aplikaci hodí taktéž linky ve fixu. Tekuté linky jsou na aplikaci nejsložitější. Výdrž a pigmentace těchto linek je ovšem velmi vysoká stejně jako u linek gelových, ke kterým je nutné dokoupit štěteček,“ shrnuje vizážistka Zedníková.

Foto: archiv redakce

Na foto (zleva): voděodolná tužka Artliner 24h, Lancôme, 840 Kč a voděodolné tekuté oční linky Double Wear Zero Smudge, Estée Lauder, 760 KčFoto: archiv redakce

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): tekuté oční linky Signature Eyes, Artistry, 685 Kč a tužka Black Sensation Micro, Dermacol, 99 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv redakce

Na foto (zleva): fix na oči Precise Black, Dermacol, 99 Kč a gelové linky Double Wear Gel Eyeliner , Estée Lauder, 760 Kč (včetně štětečku)Foto: archiv redakce

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): gelové linky Eye Studio, Maybelline, 199 Kč a Long-Wear Gel Eyeliner Bobbi Brown, 760 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto (zleva): obojí L´Oreal, fix Super Liner Blackbuster, 220 Kč a tužka na oči s krémovou texturou Super Liner Silkissime, 190 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): obojí MAC, gelové oční linky Fluidline Dipdown, 500 Kč a tekuté oční linky Liquid Eyeliner, Boot Black, 570 KčFoto: archiv firem

Pozor na tvar oka!

Při líčení byste měly dbát i na tvar oka: „Pokud máte oči blízko u sebe, nezačínejte linku hned u vnitřního koutku oka a od středu k vnitřnímu koutku ji ztenčujte. U svěšených koutků linky nedotahujte až k vnějšímu kraji a směřujte je více nahoru, vyhnete se efektu smutných očí,“ upozorňuje Kristýna Machačová.

Svůj tip přidává i vizážistka Alena Slavíčková: „Pro otevření a projasnění pohledu je perfektní bílá nebo béžová linka namalovaná na hraně a případně uvnitř spodního víčka.

Připravené? Jde se malovat

Nejprve malá morální podpora, počítejte s tím, že zpočátku budete mít linky kostrbaté. Vše je ale jen ve cviku. „Chce to zkoušet, trénovat a nebát se toho. Hlavně to nevzdávejte, když se vám zpočátku nebude dařit,“ povzbuzuje vizážistka Alena Slavíčková s tím, že zvládnout perfektní linky přece jen patří do kategorie pokročilých.

Důležitá je i poloha vaší ruky. „Aplikace linek vám půjde snadněji, když si najdete pohodlnou polohu ruky tak, aby byla pevná. I když budete mít tendenci při aplikaci linek zavírat oči nebo natahovat víčka směrem k obočí – nedělejte to. Pokud si chcete skutečně pomoct, tak natahujte víčka směrem do stran a hlavu mějte mírně zakloněnou. Začínejte od vnitřního koutku oka směrem k vnějšímu,“ říká vizážistka Zedníková.

Nesnažte se také všechno zvládnout na první dobrou: „Ženy se často domnívají, že musí linku udělat na jeden tah, což se ale zpočátku nedaří. Ideální je udělat několik bodů, které postupně spojíte,“ radí vizážistka značky Amway Linda Skalická. „Začátečnice mohou linku nejprve načrtnout tužkou, posléze ji sjednotit tím, že ji přetřou štětečkem, a následně ji finálně obtáhnout a poupravit,“ přidává svůj tip Alena Slavíčková.

Foto: Isifa

Nesnažte se hned linku zvládnout na jeden zátah. Klidně si udělejte pár bodů, které následně spojíte nebo si nejprve jemně načrtněte kajalovou tužkouFoto: Isifa

Klasika i večerní kočičí oči

Klasická rovná linka by neměla být všude stejně silná: „Správná linka by se měla u vnitřního koutku ztenčovat a u vnějšího naopak mírně rozšiřovat,“ říká vizážistka Zedníková.

Foto: Thinstock

Linka vytvořená kajalovou tužkou působí jemně. Na běžné denní nošení ideální!Foto: Thinstock

V případě denního líčení můžete trochu ubrat: „Pro dámy, které nechtějí vypadat příliš nalíčeně, mám tip – linku vytvořte mezi slznou hranou a řasami. Nejlépe vám to půjde s malým štětečkem a gelovou linkou. Vaše oči budou krásně zvýrazněné a stejně tak i řasy,“ říká vizážistka Slavíčková.

Foto: Maybelline

U večerního líčení klidně přitvrďte. Větší intenzity dosáhnete s gelovými nebo tekutými linkamiFoto: Maybelline

Oblíbená je také protažená „kočičí“ linka. „Začněte tím, že budete táhnout linku jako pokračování vnějšího koutku na spodním víčku. Čím výraznější efekt chcete mít, tím delší protažení. Od vnějšího konce linky směrem ke koutku oka linku postupně rozšiřujte, opět je jen na vás, jak výraznou ji budete chtít. Linky se vám napojí na víčko a u vnějšího koutku oka vznikne malý trojúhelník, který se propojí s klasickou horní linkou, jdoucí podél řas,“ popisuje postup vizážistka Alena Slavíčková.

A jak s líčením očních linek bojujete vy? Máte svůj tajný tip? Napište nám!

Reklama

Načítám