Hlavní obsah

Mléko, grep i bylinky: V kombinaci s léky mohou i ublížit!

Foto: thinkstock

Než začnete užívat jakýkoli lék, dobře si přečtěte příbalový letákFoto: thinkstock

Reklama

Kombinace léků, bylinek a některých potravin vás může ohrozit na zdraví, nebo dokonce zabít. Proč tedy dát pozor na třezalku, ale i grapefruitovou šťávu?

Článek

Léčba bylinkami je čím dál oblíbenější metodou léčby mnoha neduhů. Málokdo z pacientů ale nemá potřebu dlouhodobou přírodní léčbu hlásit svému ošetřujícímu lékaři nebo lékárníkovi. Kombinace léků s bylinkami, ale i některými potravinami, může být velmi nebezpečná. Seznamte se s některými z nich tak, jak o nich informovaly i Infolisty Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Třezalka tečkovaná

Lidové léčitelství ji doporučuje hlavně při léčbě depresí, úzkostí a poruch spánku. Pokud ji užíváte, pak byste to měli říct lékaři, který vám předepisuje ústy podávanou antikoncepci, antidepresiva, léků typu warfarin, imunosupresiva a některé protinádorové léky. Výsledkem kombinací třezalky a zmíněných léků může být žaludeční nevolnost, zvýšená citlivost na sluneční záření, kožní problémy, ale i neklid. Opatrně by měli třezalku užívat lidé se světlou pokožkou a všichni, kteří užívají například tetracyklin či nesteroidní antirevmatika, protože snižuje odolnost kůže proti UV záření.

Foto: thinkstock

Třezalka je nepřítel mnoha lékůFoto: thinkstock

„Předpokládá se, že třezalka prodlužuje účinek anestetik, takže byste ji měli vysadit nejméně dva týdny před operací pod anestezií. Může také zesilovat účinky barbiturátů. Při konzumaci potravin bohatých na tyramin – kyselé zelí, sýry – a třezalky může dojít k nebezpečnému, až život ohrožujícímu zvýšení krevního tlaku," uvádí Infolisty Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

O užívání třezalky byste tedy měli informovat svého ošetřujícího lékaře. Co je ještě nutné mu nezapomenout říct? I o tom je tento článek.

Česnek

Česnek se používá hlavně k léčbě vysoké hladiny cholesterolu a v prevenci aterosklerózy. Může ale způsobit i alergické reakce – kontaktní zánět kůže, kopřivku, otok podkoží nebo reakce, vznikající kvůli zvýšené citlivosti na UV záření.

Foto: thinkstock

I víc stroužků česneku denně znamená riziko pro pacienty užívající léky na srážlivost krveFoto: thinkstock

Dlouhodobé užívání česneku má vliv na srážlivost krve – zvyšuje riziko krvácení, zvyšuje účinek léků tlumících krevní srážlivost (například warfarinu), také snižuje účinnost HIV antivirotik. Vysoké dávkování česneku (více než 7 česnekových stroužků denně) je spojováno s nepříznivými účinky na trávicí trakt a alergickými reakcemi.

Ginkgo biloba čili jinan dvoulaločný

Jeho listy se užívají k léčbě demence, deprese, závratí, hučení v uších, a to zejména u starších lidí. Při dlouhodobém používání nelze vyloučit interakci s přípravky ovlivňujícími krevní srážlivost.

Kombinace jinanu a ibuprofenu může zvýšit krvácivost. I samotné dlouhodobé užívání může způsobit trávicí obtíže, bolesti hlavy, alergické kožní reakce nebo ojedinělé případy krvácení po dlouhodobém užívání.

Foto: thinkstock

Pozor na kombinace léků a jinanuFoto: thinkstock

Pozor na kombinaci léků s potravinami

Nebezpečná může být nejen interakce mezi léky a bylinkami, ale také s potravinami. Za nejvýznamnější interakce léků s nápoji je zodpovědný alkohol, grapefruitová šťáva a mléko.

  • Grapefruitová šťáva významně snižuje přeměnu některých léků ve střevě – do těla se pak vstřebává mnohem více účinné látky, než je vhodné. To zvyšuje účinek léku, ale i riziko nežádoucích účinků. Problémy mohou nastat v kombinaci s léky na vysoký tlak, na snížení cholesterolu, antibiotik…
  • Mléko snižuje vstřebávání tetracyklinových antibiotik a některých chinolonových chemoterapeutik, které pak nemusí být dostatečně účinné v léčbě infekcí.
  • Kombinace léků s alkoholem je nevhodná obecně, zvyšuje možnost nežádoucích účinků. V kombinaci s léky tlumícími centrální nervový systém způsobuje zvýšení tlumivého účinku, s léky proti infekci vyvolané prvoky může způsobit křeče v břiše, bolest hlavy nebo nucení na zvracení.

Čtete poctivě příbalové letáky léků? Napište nám!

Reklama

Načítám