Hlavní obsah

Letní maléry u moře i u rybníka: Poradíme, jak je vyřešit!

Foto: THINKSTOCK

Dovolená je radost, někdy ale přináší i nepříjemné okamžiky...Foto: THINKSTOCK

Reklama

Léto je báječné, je ale nutné počítat i s méně příjemnými zážitky. Co dělat, když vás požahá medúza, chytnete cestovní průjem nebo vám vleze brouk do ucha?

Článek

Ideální je samozřejmě navštívit lékaře. Někdy je ale nejbližší nemocnice na míle daleko, takže to musíte – aspoň pro začátek – nějak zvládnout sami. A my vám poradíme jak!

Bolesti v uších v letadle

Cucání bonbonů a žvýkání pomáhá na zalehlé uši, na bolesti ne. Při startu a přistání jimi trpí lidé, kteří mají zúženou Eustachovu trubici. Ti by měli před letem zajít na ORL a nechat si vyčistit uši, případně použít kapky do nosu.

Pomoci můžou i speciální špunty do uší s keramickým filtrem, který vyrovnává tlaky na obou stranách bubínku. V případě nouze vyzkoušejte i toto: požádejte letušku o dva kelímky a dva ubrousky namočené do horké vody. Ubrousky vložte do kelímků a přikryjte si jimi uši. Nebojte se, letušky vědí, o co jde a nebudou se divit.

Foto: thinkstock

Poradíme, co vám zabere na bolest v ušíchFoto: thinkstock

Oteklé nohy při dlouhém sezení

Během letu nebo jízdy jen neseďte. Chce to pohyb! I když sedíte u okénka, nestyďte se zvednout spolucestující i několikrát za hodinu. Berte to tak, že tím vlastně pomáháte i jim. Projděte se a udělejte pár dřepů a „čapích“ kroků, tak svoji srdeční pumpu povzbudíte nejlépe.

Cvičit můžete i na svém sedadle, i když omezeně. Střídejte propnuté špičky a flex, zakružte kotníky, tlačte chodidla do podlahy a uvolňujte. Pokud je vedlejší sedadlo prázdné, neváhejte zvednout si na něj nohy.

Škrábnutí od kočky

Nekrmte a nehlaďte toulavé kočky, psy nebo opičky, i když jsou tak přítulní a dojemně hubení. Mohou mít vzteklinu i další nemoci, i když se nechovají nijak nápadně. Jakékoli škrábnutí nebo kousnutí si okamžitě vymyjte vodou a mýdlem a vydezinfikujte (Betadine, Ajatin). Nemáte-li dezinfekci, jako první pomoc použijte alkohol.

Zánět močového měchýře

Vlhké plavky, půjčování ručníků a bujarý sex jsou nejčastější příčiny řezavých bolestí, které vás pronásledují, když jdete na malou. Jakmile se objeví první příznaky, zůstaňte na pokoji, odložte spodní prádlo a odpočívejte. Každých dvacet minut vypijte sklenici vody a co nejčastěji se jí zase zbavujte, i když to pálí (v nejhorším si vezměte něco na bolest). Pokud jste byli prozíraví, vzali jste si s sebou přípravek s obsahem brusinek (tablety nebo čaj). Na trhu je jich celá řada a na močové cesty jsou velmi účinné. Pokud se potíže nezmírní do 24 hodin, vyhledejte lékaře.

Foto: thinkstock

I s bolavým žaludkem vám pomůžemeFoto: thinkstock

Cestovní průjem

Hlavní je zabránit dehydrataci. Po každém vyprázdnění vypijte sklenici vody s rehydratačním iontovým přípravkem. Pokud ho nemáte, rozpusťte ve vodě dvě vrchovaté lžíce cukru a půl lžičky soli. Máte-li hlad, dejte si banán, slané sušenky nebo rýži. K léčbě poslouží živočišné uhlí nebo přípravek, obsahující přírodní jíl (Smecta). „Jeho výhodou je, že nebarví stolici na černo a tím nemaskuje skryté nebezpečné krvácení. Přírodní jíl se nevstřebává do organismu, tudíž jej mohou užívat i těhotné nebo kojící ženy,“ upozorňuje gastroenterolog Marek Beneš.

Požahání medúzou

Rychle odstraňte přichycené části chapadel – nedotýkejte se jich rukou, použijte například hrst chaluh nebo mokrého písku. Postižené místo polijte octem nebo ovocnou šťávou (v nejhorším ho můžete i počurat), neutralizujete tak jed. Alespoň tři dny nechoďte na slunce. „Na zklidnění je vhodné použít třeba Fenistil gel,“ doporučuje dermatoložka Lucie Jarešová.

Co zabralo vám? Nenechávejte si svoje zkušenosti pro sebe!

Reklama

Související témata:

Načítám