Hlavní obsah

Překyselení organismu: V létě hrozí více než kdy jindy!

Foto: Thinkstock

Problém jménem překyselení organismu je v létě aktuálnější, než si myslíte! Stačí ale proložit stravu čerstvou zeleninou a potíže většinou odezníFoto: Thinkstock

Reklama

Milujete letní grilovačky, pikniky a party se spoustou dobrot v podobě masa, alhoholu a sladkostí? Buďte opatrní! Mohou vám totiž překyselit organismus, z čehož může plynout hodně potíží!

Článek

Natálie byla pořád nemocná, bolely ji klouby, pálela žáha, cítila se přetažená a bez nálady. „Nakonec jsem zjistila, že na to může mít vliv i to, co jím,“ uvádí osmadvacetiletá čtenářka. Na radu odborníka na čas vyřadila z jídelníčku potraviny, které způsobují překyselení, jako je maso, sýry, pečivo, mléko nebo cukr. A…? Pozitivní výsledek se dostavil.

Zase to jídlo

Sladké, tučné a přemíra alkoholu mohou za kdeco, včetně překyseleného těla. A právě teď v době letních party, grilovaček, festivalů a pikniků máte více sklon jíst potraviny, které tyto potíže způsobují. Přitom překyselení organismu je dnes považováno za jednu z nejnebezpečnějších civilizačních chorob. Čím nebo jak takový problém vzniká?

Rovnováha je třeba

Ve vašem těle musí zkrátka vládnout rovnováha prostředí. A to vzniká mimo jiné i příjmem různých potravin: kyselinotvorných a zásadotvorných. Pokud tedy třeba vlivem příliš teplého počasí nemáte chuť na nic jiného než na maso, sýry, pečivo, mléčné výrobky nebo na cestách jíte instantní hotovky a na party a piknicích sladkosti, jste na nejlepší cestě si pěkně zavařit.

Foto: Thinkstock

Na grilovacích party je mnoho masa a potravin, které mohou překyselit organismus. Dejte si na ně pozor!Foto: Thinkstock

Překyselení způsobuje také duševní problémy. „Ubírá energii, snižuje schopnost člověka vyrovnat se se stresem a vyvolává neustálou podrážděnost a depresivní stavy,“ doplňuje MUDr. Ladislav Šafránek z portálu Celostní medicína. Výkyv pak může být příčinou i takových chorob, jakými jsou migréna, cukrovka, revma, nebo dokonce i rakovina.

Můžete to změnit

Správnou cestou, jak se potížím vyhnout, je svou stravu (nejen na party) změnit, třeba jen mírně. „Stačí přidat zásadité potraviny, jako je syrové ovoce, zelenina a čerstvě vymačkané šťávy," tvrdí Aneta Procházková.

Jak jste na tom vy?

Reklama

Načítám