Hlavní obsah

Léto nám připomíná potřebu pohybu. Který je vhodný a šetrný?

Foto: kostka.bike

Jízda na koloběžce je komplexní, zdraví prospěšný pohyb vhodný nejen pro seniory a osoby s nadváhouFoto: kostka.bike

Jaro je každoročně ve znamení života, nabuzení nových sil a celkové radosti. Teplé doteky slunečních paprsků v nás probouzí touhu jít ven do přírody a užít si sluníčka. Lesní stezky i městské ulice se zaplní běžci a nedočkavci opráší kola. Většina lidí zvažuje, jaký způsob zdravého pohybu zvolit.

Článek

Chceme shodit nadbytečná kila, nabít se pozitivní energií, ale současně se pohybu i obáváme – pobolívají nás záda, kolena, kyčle. Mnozí padesátníci začínají mít i sedavé problémy. Jak to tedy s vhodností pohybu je? Který pohyb nám skutečně pomůže a bude šetrný k našim kloubům a zádům?

Foto: kostka.bike

Jízda na koloběžce má blahodárný vliv na kondici kloubů dolních končetin a nenáročným způsobem tvaruje svalové partieFoto: kostka.bike

Na koloběžce spálíte o 30 % více kalorií než na kole

Málokterý sport se může pyšnit tolika výhodami jako jízda na koloběžce. Šéflékař kliniky v německém Flensburgu MUDr. Wolfgang Ries vidí výhody koloběžkového pohybu hlavně v jednoduchosti. Respektovaný internista, nefrolog a angiolog zavedl do léčebných terapií jízdu na koloběžce již před několika lety:

„Dosažený léčebný efekt si pacienti vychvalují. Jízdou je aktivován hluboký stabilizační systém, dochází ke zpevnění břišního, zádového i hýžďového svalstva a k celkovému zlepšení hrubé motoriky a pohybového vnímaní. Díky pozitivnímu zvýšení rozsahu a funkčnosti kyčelního a kolenního kloubu je koloběžka vhodná v pohybové a poúrazové terapii.“

Stejné zkušenosti má i český specialista na léčebnou a sportovní rehabilitaci MUDr. Kamil Ramík.

Foto: kostka.bike

Zdravý pohyb a zábava na čerstvém vzduchu. To je koloběžka!Foto: kostka.bike

Tvrdit o čemkoliv, že je to zdraví prospěšné, je dnes velmi módní.

Pilulkami počínaje, nápoji konče. Jenže bez odborného výzkumu zůstává vše v rovině zbožných přání. Proto je potěšující, že zdravotní přínosy jízdy na koloběžce potvrdila studie českých a zahraničních odborníků, specialistů na rehabilitační lékařství, fyzioterapii a počítačovou kineziologii. Studie byla prováděna i na seniorech v průměrném věku 68 let, kteří mají velké problémy s hybností podstatně snižující kvalitu života. Výsledek projektu byl překvapením i pro specializované lékaře. Podobný efekt byl zjištěn i u dětských pacientů léčených na obezitu.

Foto: kostka.bike

Experti doporučují koloběh jako zdravý a kompenzační pohyb v terapii po operaci kolen, kyčlí, ale i vyhřezlých ploténekFoto: kostka.bike

Vědecká studie provedená českými experty potvrzuje, že jízda na koloběžce má zásadní dopad na zdraví a přímo ovlivňuje celkovou hybnost těla a přispívá k dobré fyzické kondici.

Laik se diví, odborníci vědí, nebo při nejmenším tuší, ale studie hovoří jasně

Ze studie vyplývá, že jízda na koloběžce je velmi vhodnou a šetrnou aktivitou i pro osoby s nižší nebo vyšší nadváhou. Je aktivována většina velkých svalových skupin a má blahodárný vliv na kondici kloubů dolních končetin a nenáročným způsobem tvaruje svalové partie. „S nadsázkou se dá říct, že pouhá třičtvrtěhodinová jízda na koloběžce působí na tělo jako skvělé mazadlo,“ uvádí Ing. Otakar Morávek z MediCentra JONA, jeden z autorů studie.

Reklama

Načítám