Hlavní obsah

Léto u vás doma: přírodní doplňky a modrobílé kombinace

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Reklama

Léto je především o slunci, koupání a odpočinku. Tak proč by tuto příjemnou náladu nemohl evokovat i váš domov? Stačí být kreativní a inspirovat se aspoň některými tipy, které vám přinášíme v tomto článku.

Článek

Jste zvyklí dělat si pořádek v šatníku a před létem dáte stranou zimní kabáty a teplé svetry? Přesně tak se chovejte i ke svému bytu a upravujte ho podle sezony. Jak si ho vyletnit? Odstraňte těžké závěsy a chlupaté deky a nechte dovnitř proudit světlo a svěží vzduch. Co dalšího udělat, abyste si užili příjemnou prázdninovou atmosféru?

1. Vyměňte závěsy

Máte na oknech zatemňovací závěsy z těžké látky? Pro chladnější měsíce je to ideální volba. Nejen že vám zajistí dostatek soukromí, ale navíc váš byt pocitově zateplí a zútulní. Na léto je však raději sundejte a pořiďte si nějaké lehké, vzdušné, které nebudou bránit proudění vzduchu z otevřeného okna.

2. Pořiďte si letní lůžkoviny

Dalším důležitým místem, které je nutné přizpůsobit letnímu období, je postel. Není nadto se dobře vyspat. Ale přiznejme si, že horké noci kvalitnímu spánku moc nepřejí. Trochu zpříjemnit si je však můžete, a to nejen klimatizací. Pořiďte si odlehčené letní lůžkoviny a povlečte je do chladivých materiálů, jako jsou len, bavlna nebo satén. K příjemnému pocitu svěžesti přispějí barvy bílá, šedivá a pastelové. Vyhněte se červené a oranžové, které pocitově zahřívají.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Ložnici oblečte do studených barevných tónů bílé, modré nebo šedivéFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

3. Ukliďte zbytečné dekorace

Veškeré vaše snažení o provzdušněný byt se mine účinkem, pokud neodstraníte nadbytek dekorací. Vezměte si velkou tašku nebo košík a projděte všechny místnosti. Z nábytku odstraňte všechny dózy, sošky, zapomenuté vánoční svíčky či velikonoční kraslice a přečtené časopisy včetně reklamních letáků. Prostor se tak odlehčí, a navíc nebudete muset v tom vedru na všech těch titěrnostech utírat prach.

4. Kombinujte správné barvy

K dokonalému létu patří pobyt na pláži. Tuto příjemnou atmosféru si snadno vytvoříte také u sebe doma. Kombinujte především pastelové a neutrální odstíny. Osvědčený tip je například tyrkysový podsedák na bílé židli nebo modrý polštář na bílém ratanovém křesle. Kusový koberec v obýváku nebo pod jídelním stolem vyměňte za rohož z přírodních materiálů, která je více vzdušná.

Foto: ben bryant, Shutterstock.com

V obýváku by neměla chybět barva moře a nebe – šmolkově modráFoto: ben bryant, Shutterstock.com

5. Čarujte s doplňky

Co se týká dekorací, není nutné si hned věšet na stěnu lana či rybářské sítě. Stačí pár proutěných košů či skleněných váz naplněných mušlemi, škeblemi a kamínky z pláže. Na zeď můžete pověsit třeba slaměný klobouk. Na sedačku zas můžete dát několik polštářků s motivem mořských hvězdic. A jistě vás napadne ještě spousta dalších doplňků, které vám budou připomínat odpočinek na pláži.

7 chyb při dekoraci bytu. Jak je napravit? 

6. Nezapomeňte na řezané květiny

Pokojové rostliny jsou skvělou dekorací v každém ročním období. Ale v létě, kdy jsou k dispozici řezané květiny na každém rohu, by byla škoda toho nevyužít. Na několik míst v bytě naaranžujte do vázy čerstvé květy a pravidelně je obnovujte. Věřte, že lepší způsob, jak dostat léto přímo k vám domů, asi nenajdete.

Foto: Galina Zhigalova, Shutterstock.com

Květiny nejlépe luční a ničím nepřikrášlovanéFoto: Galina Zhigalova, Shutterstock.com

7. Dejte šanci letním vůním

Naši náladu ovlivňují nejen vjemy vizuální, ale také čichové. Jenže pokud si zrovna nedáte do vázy kyticí lilií, tak samotné květiny vám byt dostatečně neprovoní. Proto občas můžete nějakou tu vůni přidat, ať už prostřednictvím vonných svíček nebo aromatických olejů.

Nebojte se květinových vůní, jako jsou třeba šeřík nebo růže. V kombinaci s proudícím vzduchem vás určitě takové aroma příjemně naladí. Pokud se ale obáváte, že jsou tyto vůně příliš sladké, vyzkoušejte citrusy, jako jsou pomeranč nebo citron, případně mandarinka. Jejich výhodou navíc je, že odradí některé nezvané návštěvníky, například komáry.

Reklama

Načítám