Hlavní obsah

Máte interiér zařízený v oblíbeném stylu? Ale co balkon?

Foto: Patrizia Tilly, Shutterstock.com

Foto: Patrizia Tilly, Shutterstock.com

Možná budete letos trávit na balkoně víc času, než je obvyklé. A proto se vyplatí ho trochu vyladit do správného stylu a vytvořit tak příjemnou atmosféru, co říkáte?

Článek

Využijte jarních dnů k tomu, abyste si připravili balkon na léto. Přinášíme vám tipy na čtyři styly, které vás nebudou svými pravidly svazovat a nebudete si muset moc lámat hlavu ani s úklidem. Dá se říct, že jsou pro balkon ideální volbou.

Praktický skandistyl

Upřednostňujete přirozenost před vyumělkovaným světem různých blyštivých cetek? Pokud navíc máte rádi funkční věci a přírodní obnovitelné materiály, jako jsou dřevo, ratan a sklo, pak máte možná ve skandinávském stylu zařízený celý byt. A zcela jistě se vám bude líbit na balkoně, kde budete mít dřevěnou lavici nebo pohodlné ratanové křeslo. Jestli chcete, aby byl váš relax dokonalý, pořiďte si křeslo závěsné, v němž se můžete svobodně pohupovat na všechny strany. A nezapomeňte měkké polštáře, malý tkaný kobereček, pár luceren a zelené rostliny.

Skandinávie s příměsí Japonska. Interiér, který se vám bude líbit.

Jednoduché tvary tohoto vybavení vám umožní snadný úklid. Stačí vám k tomu jen vlhký hadřík a malý vysavač.

Foto: jackmazur, Shutterstock.com

Závěsné křeslo a lucerny z přírodních materiálů zpříjemní relaxaci na balkoně ve skandinávském styluFoto: jackmazur, Shutterstock.com

Romantika z Provence

Nejen v létě, ale po celý rok určitě oceníte balkon zařízený ve stylu Provence. Díky němu totiž snadno podlehnete iluzi, že prázdniny jsou věčné. Jako by čas jen tak líně plynul. To vše bude asi nejvíc vyhovovat romantickým snílkům, ale určitě si tady rádi dají skleničku vína i poněkud racionálnější povahy.

Na balkoně zařízeném v provensálském stylu vládne vlídná, téměř pohádková atmosféra. Mohou za to především přírodní materiály (dřevo nebo kov), které jsou přirozeně nedokonalé (patinované). Výhodou je, že nemusíte mít strach, že je odřete nebo jinak poničíte. A použít můžete i starší kousky, které už jste chtěli vyřadit. Ovšem bez polštářů, přehozů a závěsů by to nebylo to pravé. Tyto měkké materiály ve vás umocní nejen pocit útulnosti, ale také bezpečí. A k tomu přispějí i další dekorace a květináče s levandulí.

Možná namítnete, že takový balkon, kde je plno dekorací a látek, se moc snadno neudržuje. Ale nebojte se. Na odřeném nábytku se nějaká ta nečistota ztratí a zbytek se vyplatí občas pořádně očistit a vyprat. Přesvědčíte se sami, že ta báječná atmosféra, kterou vytvářejí, za tu námahu stojí.

Foto: stock, Shutterstock.com

Na balkoně v provensálském stylu nesmí chybět spousta textilií a nepostradatelná levanduleFoto: stock, Shutterstock.com

Hravý boho

Bohémský styl se vyznačuje ležérností, kreativním kombinováním různých materiálů a stylů a také značnou dávkou originality. Proto zapomeňte na dokonale sladěné barvy a vzory a trochu se odvažte. Klidně zkombinujete různé styly, prvky, barvy i materiály. Při výběru nábytku sáhněte buď po dřevěných kouscích, nebo po stylových proutěných křesílkách. Ty pak můžete ozdobit různými barevnými přehozy, polštářky a plédy. K tomuto stylu patří uvolněnost  a sedí se i na zemi, proto nezapomeňte koberečky a pufy. A rozhodně přidejte světelné řetězy a živé rostliny.

Jak už název bohémský napovídá, o úklid se moc starat nemusíte. Ostatně který umělec by bazíroval na tom, jestli je pořádně utřený prach nebo vyluxováno?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

K bohémskému balkonu patří hravost a barevnostFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Ležérní industrial

Pokud si moc nepotrpíte na zbytečné dekorace, koberce a další zbytečnosti, a naopak máte rádi opravdové, surové materiály, pak si zařiďte balkon v industriálním stylu. Žádné lapače prachu v podobě textilií či dekorací, jen kov, obnažené cihly, kameny či panely. A pokud máte navíc balkon s kovovým zábradlím, bude mu obzvlášť slušet, když si pořídíte nábytek ze stejného materiálu.

Pokud je to na vás moc strohé, můžete si pro zjemnění pořídit třeba stolek s vykládanou deskou, jednoduchou lucernu a jeden dva kamenné či plechové květináče.

A je nadmíru jasné, že tento ležérní styl se bez perfektního úklidu téměř obejde. Preferuje svět bez příkras, a proto je k drobným nedostatkům shovívavý.

Foto: Gudrun Muenz, Shutterstock.com

Na balkon v industriálním stylu se hodí kovový nábytek ozvláštněný kamennou mozaikouFoto: Gudrun Muenz, Shutterstock.com

Reklama

Související témata: