Hlavní obsah

Nevíte, jak vybrat klimatizaci? Poradíme vám

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

První horké dny jsou tu, a i když si je zpočátku dost užíváme, za pár dní bude většina z nás řešit, jak nesnesitelnému vedru uniknout. Moderním řešením je klimatizace. Jakou ale vybrat, aby vám pak nebylo horko při placení účtů za energii?

Článek

Vybrat klimatizaci, která by byla vhodná přesně pro váš byt či dům, není snadné. Při rozhodování byste si měli ujasnit, jestli ji budete využívat jen v létě a jak často, jak velký je prostor, v němž by měla fungovat a třeba i na kterou světovou stranu jsou orientována okna v místnosti. Jak tedy poznat „tu pravou“?

1. Jde vám jen o chladný vzduch?

Nejdříve si položte otázku, co od klimatizace očekáváte. „Primárním impulzem bývá samozřejmě v létě ochladit domácnost, což zvládnou základní modely. Současné klimatizace umí i vytápět, a tak nabízí tepelný komfort celoročně,“ říká Radek Vanduch ze společnosti Panasonic Heating & Cooling. Zařízení jsou standardně vybavena prachovými filtry, některé modely disponují ale také například funkcí čistění vzduchu (umí ničit alergeny, cigaretový kouř, roztoče, bakterie), větrání a zvlhčování.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Chod klimatizace lze podobně jako jiné domácí spotřebiče regulovat pomocí dálkového ovladačeFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

2. Chcete ji přenášet z místa na místo?

Existují dva základní typy klimatizačních jednotek, mobilní a nástěnná. Ty nástěnné, napevno instalované typu split nebo multisplit, se skládají z vnitřní jednotky, která obsahuje obsahuje výparník (může jich být i více) a z venkovní jednotky, která obsahuje kompresor a kondenzátor. Ta se umisťuje na venkovní stěnu nebo na balkon.

Tyto typy se hodí do bytů a domů, které jsou obývány po celý rok. V interiéru zabírají jen minimum prostoru, jsou výkonné a méně hlučné. Jejich cena je sice vyšší, potřebujete instalaci, ale zas mají lepší energetické třídy a rychlejší cenovou návratnost.

Mobilní zařízení nabízejí jednoduché řešení. Dají se libovolně přemísťovat podle potřeby. Hodí se do bytů, které nemají místo, kam by se dala nainstalovat vnější jednotka nástěnné klimatizace, a také do víkendových chat či chalup. Na těchto typech najdete většinou štítek s energetickou třídou A, takže mívají vyšší spotřebu a bývají hlučnější.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Výhodou mobilní klimatizace je, že ji přenesete do kterékoli místnostiFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

3. Co až přijde účet za energii?

Pak je tu i otázka peněz. Jedna věc je, kolik chcete investovat do samotné klimatizace, druhá pak, jak moc pak bude její provoz zatěžovat vaši peněženku. Proto se vyplatí prostudovat energetické štítky a odhadnout, jak často budete klimatizace používat. Pořizovací cena přenosných modelů bývá většinou nižší, ale jejich provoz se prodraží.

„Pokud byste klimatizaci s energetickým štítkem A++ používali 600 hodin ročně, vyjde vás její provoz zhruba na 2500 korun. Provoz klimatizace s energetickým štítkem A při stejně dlouhém provozu vás bude stát o pětistovku víc,“ uvádí Libor Holub ze společnosti Bohemia Energy.

4. Potřebujete ji chytrou?

Špičkové klimatizace jsou například vybaveny vestavěnou sítí WLAN, která usnadňuje ovládání a umožňuje řízení na dálku. „Klimatizace jdou ovládat odkudkoli: třeba po cestě domů z práce, a to prostřednictvím Wi-Fi a jednoduché aplikace pro telefony pod operačním systémem iOS i Android. A je možné je ovládat i hlasem,“ upřesňuje Tomáš Vratný z firmy Hisense.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Moderní klimatizace se dá ovládat pomocí chytrého telefonu i na dálkuFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Jaký výkon?

Když máte jasno v tom, co všechno musí klimatizace umět, zbývá už jen spočítat její výkon a zajistit instalaci. Tady je potřeba zohlednit řadu věcí, například jaká je izolace domu, jaká je plocha oken a na jakou světovou stranu jsou orientována. Je to toho poměrně dost a vůbec není od věci takzvaný tepelný zisk místnosti a následný potřebný výkon konzultovat s odborníkem. „Pokud zjistíte, že tepelné zisky místnosti jsou 5 kW, tak 3kW klimatizace samozřejmě není dostačující. Vždy se proto obraťte na odbornou firmu, která vám požadovaný chladicí výkon vypočítá a pomůže se všemi náležitostmi souvisejícími s instalací a zprovozněním klimatizace,“ radí Radek Vanduch.

Klimatizaci totiž smí naistalovat pouze odborně způsobilá osoba, která má certifikaci na nakládání s tzv. F-plyny. Za odbornou montáž zaplatíte podle obtížnosti v průměru 10 000 Kč, ale budete mít jistotu profesionálního provedení a platnou záruku na klimatizaci.

Chcete mít doma svěží vzduch? Vyzkoušejte ionizátor.

Reklama

Související témata:

Načítám