Hlavní obsah

Nafoukněte malý interiér pomocí barev: Které se na to hodí?

Foto: MAX 3D Design, Shutterstock.com

Foto: MAX 3D Design, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvy mají obrovskou moc nejen na lidskou psychiku, ale i na optickou velikost vašeho obydlí. Proto je důležité s nimi umět správně nakládat, především pak v malých bytech. Poradíme vám, jak na to.

Článek

Spousta lidí má strach, že přidáním barev do interiéru by se jejich domov razantně zmenšil, a tak raději zůstávají u ověřené stálice, bílé. Tyto obavy však můžete hodit za hlavu. Některé barvy totiž umí interiér opticky zvětšit stejně dobře jako bílá, navíc mají i další výhody. Které to jsou a jak s nimi správně pracovat?

Vsaďte na jednobarevnost

I v maličkých pokojích je možné použít téměř každou barvu, důležitý je odstín. Čím světlejší barva je, tím lépe prostory zvětší a projasní. Skvělými volbami jsou krémová, vanilková, slonovinová, lososová, broskvová, mentolová a světle žlutá, zelená či modrá.

Tmavým odstínům se raději vyhněte, dopřejte si je jen na doplňky či menší plochy. To vám umožní pohrát si s kontrasty a sytostí. Inspirujte se přitom kouzlem monochromatického stylu – zvolte jednu dominantní světlou barvu a doplňte ji jejími světlejšími i tmavšími odstíny. Místnost díky tomu bude působit živě, dostane hloubku a optická velikost tím nijak neutrpí. Přidat můžete i neutrální barvy, jako je bílá, světle šedá nebo krémová. Těch si můžete užít dosytosti v jakémkoliv interiéru.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Místnost sladěná do různých odstínů jedné barvy je opticky větší. Veškeré kousky spolu totiž přirozeně splynou Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Studené barvy uklidní

Pokud váháte mezi více barvami, zkuste se rozhodnout podle jejich teploty. Do malých prostorů jsou obzvlášť vhodné světlé studené barvy, tedy odstíny modré, zelené a fialové, které místnost opticky rozšíří a zvětší. Po psychické stránce uklidňují, podporují odpočinek a zlepšují soustředění.

Modrá je barvou klidu, duševní práce a vody, zelená se často pojí se spokojeností, rovnováhou a zdravím. Může pomáhat se syndromem vyhoření, pocuchanými nervy a migrénami. Fialová povzbuzuje duševní sebevědomí, rozjímání a meditaci.

Své místečko si chladné odstíny najdou především v ložnici, pracovně a koupelně. A protože umí interiér pocitově ochladit, vhod přijdou v místnostech s okny na jih a západ.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Světlé odstíny chladných barev uklidňují a nabádají k odpočinku. Do ložnice jsou tak naprosto ideálníFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Teplé barvy povzbudí

Při použití teplých barev, tedy tónů žluté, oranžové, červené a hnědé, si dejte o něco větší pozor. Tyhle barvičky totiž umí prostor poměrně snadno zmenšit. Je tedy nezbytné vybrat opravdu světlé odstíny a vymalovat s nimi jen jednu nebo dvě stěny. Teplé barvy povzbuzují aktivitu, chuť k jídlu a zlepšují náladu.

Tak třeba žlutá, jedna z barev letošního roku, symbolizuje světlo a optimismus, zbavuje strachu a přináší pocit svobody. Oranžová pomáhá zvládat únavu a vyvolává radost, meruňková uvolňuje a odstraňuje emocionální bloky. Červená stimuluje k aktivitě a zvyšuje sebevědomí, hnědá posiluje pocit jistoty, harmonie a pořádku.

Ať už si z těchto teplých barev vyberete jakoukoliv, nic s nimi nezkazíte v obývacích pokojích, kuchyních či jídelnách. Pamatujte, že teplotu v pokojích dokážou pocitově zvýšit až o 3 °C, což oceníte zejména v místnostech směřujících na sever.

Foto: MAX 3D Design, Shutterstock.com

Světlé tóny teplých barev zlepšují náladu a chuť k jídlu. Skvěle se proto hodí třeba do kuchyní a obývákůFoto: MAX 3D Design, Shutterstock.com

Hrátky s optickými klamy

Ve svůj prospěch můžete využít také optické klamy. Protože barvy výšku místnosti snižují, strop by měl zůstat bílý nebo alespoň o pár odstínů světlejší než stěny. Připadají vám i tak příliš nízké? Skončete s jejich výmalbou několik centimetrů pod stropem.

Prodloužit stěny vám pomohou i pruhy. Zatímco ty vodorovné je protáhnou do délky, ty svislé do výšky. Práci vám výborně usnadní tapety, nepoužívejte je však na všechny stěny. Pruhy by měly zdobit jen jednu z nich. Pokoj opticky prodlouží i to, když nejvzdálenější stěnu místnosti vymalujete světlejší barvou než ty zbývající.

Reklama

Související témata:

Načítám