Hlavní obsah

Levná dřevěná podlaha? Existuje!

Foto: Tarkett

Třívrstvé dřevěné podlahy jsou kompromisem mezi kvalitou a rozumnou cenouFoto: Tarkett

Reklama

Je dřevěná podlaha váš sen, jenže si ji nemůžete dovolit kvůli ceně a tak raději volíte levnější imitace, jako jsou laminát nebo PVC? Pak právě pro vás máme tip! Dřevěnou podlahu, za kterou zaplatíte jako za lepší laminát. A jde opravdu o dřevo!

Článek

Dřevěné podlahy se vyrábějí v několika provedeních. Kromě klasických parket máte na výběr buď masivní, nebo takzvané třívrstvé podlahy. Liší se od sebe svou konstrukcí, způsobem pokládky a hlavně cenou. Krása a vlastnosti přírodního dřeva zůstávají vždy zachovány.

Pokud byste hledali dřevěnou podlahu jen podle nákupní ceny materiálu, určitě by to vyhrály klasické parkety. Oproti těm starým jsou současné vlysy mnohem dokonalejší, tolik „nepracují“ a proto mezi nimi nevznikají nevzhledné spáry. Proč je tedy nemá každý? Vyskládat parketu vedle parkety je totiž velmi náročné, málokdo to umí, trvá to dlouho a firmy si to nechají patřičně zaplatit. Ačkoli tedy metr čtvereční bukových parket pořídíte v průměru za 450 korun, samotná pokládka přijde minimálně na stejnou částku. A za 900 korun už pořídíte kvalitní třívrstvé dřevěné podlahy, které nabízejí mnohem více dezénových variant a úprav, než je skládání za sebou nebo na stromeček.

Foto: Tarkett

Podlaha může mít podobu klasických parketFoto: Tarkett

Foto: ParadorDřevěnou nášlapnou vrstvu můžete ošetřit jak lakem, tak olejemMasivní versus třívrstvé

Kompromisem, jak získat kvalitní dřevěnou podlahu za rozumnou cenou, jsou pak třívrstvé sendvičové lamely. „Zcela vespod mají dýhu, která celou lamelu stabilizuje, prostřední vrstva je vyrobená z kvalitních mdf desek a nášlapnou vrstvu tvoří zhruba čtyřmilimetrová vrstva z masivního dřeva,“ popisuje složení Soňa Güler z firmy ASKO, zastupující značku Parador a dodává: „Tím, že je podlaha složená ze tří vrstev, se podařilo odstranit největší neduh dřeva, tedy jeho tvarovou nestálost. Nestane se vám tak, že by lamely pracovaly a po čase se mezi nimi objevily nehezké spáry jako třeba u parket.“

Foto: Tarkett

Na rozdíl od celomasivních lze u třívrstvých lamel vytvořit i zajímavé pletené vzoryFoto: Tarkett

Foto: Parador

Řez třívrstvou dřevěnou podlahouFoto: Parador

Třívrstvé podlahy jsou vybavené zámkovým systémem, proto je nemusíte k podkladu lepit, ale pokládáte je plovoucím způsobem. To je rychlejší, jednodušší a tím i levnější. Díky vrchní vrstvě masivního dřeva můžete se třívrstvou podlahou zacházet stejně jako s celomasivní, tedy nechat ji nalakovat nebo jen upravit olejem. Stejně tak ji lze barevnými lazurami různě tónovat podle svého přání. Jejich cena začíná zhruba na 900 korunách za metr čtvereční. A to je částka, za kterou se prodává i kvalitní – nikoli ta z hobbycenter – laminátová podlaha.

Nejdražší, ale také podle mnohých nejhezčí a nejtrvanlivější, jsou podlahy z masivního dřeva. „Jsou vyrobené z jednoho kusu a jejich tloušťka se pohybuje od 10 až do 30 milimetrů. Platí, že čím silnější, tím dražší. Ale také nezničitelnější. Díky možnosti renovace mohou být třícentimetrové podlahy krásné i více než sto let,“ připomíná Soňa Güler. Cena masivních dřevěných podlah začíná na částce 2000 korun za metr čtvereční, ale výrobci nabízejí i exkluzivní kolekce za desetinásobnou částku.

U dřevěných podlah máte na výběr největší množství různých úprav a stylů od klasickéhos přiznanými suky až po městský s jednodušším a čistějším vzhledem. Vybírat si lze od různého tónování, kdy jednu dřevinu objevíte nejen ve své přirozené barvě, ale třeba i bělené nebo naopak ztmavené téměř do černého odstínu. Liší se i velikost jednotlivých lamel, které mají zpravidla délku od 120 do 240 centimetrů.

Foto: Tarkett

U masivních podlah lze zachovat buď přirozenou barvu dřeva...Foto: Tarkett

Foto: Tarkett

... nebo je lze upravit například do černého odstínuFoto: Tarkett

Foto: ParadorLuxusní masivní podlahy zachovávají přírodní vzhled dřeva včetně všech vad, které ho dělají krásným

Kouzlo zvané renovace

Máte pocit, že nejen masivní, ale i třívrstvé podlahy jsou stále na vás moc drahé a netušíte, proč by se vám měly vyplatit? K jejich přednostem patří kromě krásy i jejich snadná renovace, díky níž se stávají téměř nezničitelné! „Každou dřevěnou podlahu jde renovovat, její životnost však záleží na tloušťce masivního dřeva,“ říká Martin Havel z firmy Havel-Podlahové Centrum. A pokračuje: „Logicky podlahy s větší nášlapnou vrstvou lze vícekrát přebrušovat, což znamená i delší životnost. Ale i ty třívrstvé s necelou čtyřmilimetrovou vrstvou se nechají přebrousit čtyřikrát nebo pětkrát. U masivních to může být i vícekrát.“

Pod slovy „nechat přebrousit“ si ale nepředstavujte, že objeví-li se vám na podlaze škrábanec od židle, hned místo zbrousíte a natřete. Tak to nefunguje. Obvyklý postup bývá, že majitelé renovují podlahy při rekonstrukci či malování, kdy je celý pokoj či byt vyklizený. Při broušení se práší a na čerstvě natřenou podlahu pak nesmíte den či dva stoupnout a postavit nábytek. Také počítejte s tím, že cena broušení a dvou vrstev lakování se pohybuje kolem 400 korun za metr čtvereční. Pokud ale malujete zhruba jednou za pět let, lze touto omlazovací kúrou prodloužit životnost třívrstvých podlah až na třicet let, u těch masivních lze hovořit i o stoleté životnosti.

Ještě si myslíte, že podlaha za dva tisíce korun na sto let je drahá?

Reklama

Související témata:

Načítám