Hlavní obsah

Lichotky a komplimenty: Jak je přijímat a nestydět se?

Foto: Profimedia

Mnoho žen neumí přijímat komplimenty. Naučte se to!Foto: Profimedia

Reklama

Lichotka je tak příjemná! Ale pozor, nevhodná reakce na ni může naštvat šéfa i milence. Ostatně, odbornice na slovo vzatá varuje: Ženy a komplimenty? Neštěstí. Ony neví, jak s nimi nakládat!

Článek

Obchodní partner, milenec, kamarádka, soused, kolega… Ti všichni vůči vám někdy vysloví nějaký kompliment. Jak ho s grácií přijmout, aby protějšek neměl pochyby o tom, že ho vyslovil té správné osobě? Věda to není, ale pravidla existují! A kdo je zná nejlépe?

Britská sexuoložka a expertka na seznamování a vztahy Tracey Cox ví přesně, co by každá Lenka, Lucka i Klára měly v takových situacích udělat. Schválně, víte, v čem ženy dělají největší chybu?

Lichotky se přijímají, ale nevrací!

„První pravidlo zní: nesnažte se ze svého protějšku lichotku vytáhnout, jinak se vám to vymstí,“ prvotně radí známá odbornice s tím, že otázky typu: „S kým se ti to líbilo nejvíc?“ nejsou přípustné. Pamatujte, že vynucená lichotka má beztak stejný účinek, jako když šlápnete ho psího exkrementu. Říká se, že to přináší štěstí, ale radost z toho stejně nemáte!

„Pak už je to jednoduché. Když vám někdo zalichotí, usmějte se a poděkujte. Pak pokračujte v dosavadní činnosti či konverzaci,“ dál radí Tracey Cox prostřednictvím svojí knihy Superflirt s tím, že zvlášť ženy mají s přijímáním komplimentů problémy. Začnou reagovat. Myslí si totiž, že budou působit marnivě, když nic neřeknou. „Ale ne, to se vám jen zdá.“ Tyhle otřepané fráze moc služby neudělají. Stejně jako další tři hrubé přestupky!

Foto: Profimedia

Vhodné je s úsměvem poděkovat. Nemusíte hned vymýšlet něco na oplátkuFoto: Profimedia

Nášlapné miny čekající na příležitost

Populární psycholog a spisovatel Otmar Chadim upozorňuje na příklady odposlouchané z různých skutečných rozhovorů. Nikdy se nesnižte k:

  • Výlevům nespokojenosti – „Hezký vlasy, jo? Nechápu. Tenhle týden mi na hlavě vůbec nic nedrží a připadám si jako zmoklá slepice.“
  • Výlevy životní lhostejnosti – „Ále, to říkáte jenom tak. Tohle už jsem v životě slyšela tolikrát, že mě to ani nepřekvapuje.“
  • Útočnost – „To myslíte vážně? Určitě si děláte legraci. Nevěřím vám!“

Jak ho odradit v několika vteřinách?

Pokud opravdu chcete říct něco víc, zkuste třeba: „Díky, je milé, že jste si všiml.“ A v žádném případě nevracejte lichotku zpět! „Nikdo nikdy neřekl, že se to s komplimenty takhle dělá, tak odolejte tomuto nutkání. Lichotky nejsou pingpongové míčky, nemusíte je hned posílat přes síť,“ dodává Tracey Cox.

No, a jak je to s poklonami, které chcete někomu složit?

Neříkejte nic, co nemyslíte vážně. „Druhá rada zní: pokud chcete někomu zalichotit, vložte do toho co nejvíc ze svého já a pátrejte po neobvyklých synonymech,“ radí Tracey Cox. Takže žádná „pěkná košile“, ale „v té košili vám/ti vyniknou oči“. Taky nehodnoťte výrazné rysy. „Vy máte tak velké ruce!“ (Někdo to může považovat za handicap.)

Proto jestli nechcete šlápnout vedle, udělejte si malý kvíz a zeptejte se samy sebe, na co je ten druhý asi nejvíc pyšný. Kompliment této oblasti vás sblíží. A rada pro ty, kdo se lichotit přímo stydí?

Foto: Profimedia

I vy můžete partnerovi polichotit, ale dobře zvažte, jak kompliment složitFoto: Profimedia

Smyšlený sparing partner

Tlumočte lichotku, kterou jako pronesl někdo „jiný“. „Sestra o vás říkala, že patříte k nejlepším.“ „Tímto způsobem dáte objektu nevinně najevo, že ho obdivujete a vážíte si ho,“ uzavírá sexuoložka. Je ticho? Nevyjadřuje se? Položte nějakou otázku!

„Tím, že končíte otazníkem, dáváte druhému možnost, aby vrátil míček ze své strany hřiště. Vtahujete ho do rozhovoru,“ popisuje Otmar Chadim, který ví, jak si získat a udržet muže a ženu, manželství i vztah. (Napsal o tom knihu s tímto názvem.) A teď už víte všechno…

Foto: Archiv firem

Když neumíte lichotku vyslovit, řekněte to přáníčkem či dopisem na krásném papíře. Zabere to, věřte nám!Foto: Archiv firem

A jak komplimenty přijímáte vy? Dělají vám dobře, nebo se při nich červenáte?

Reklama

Související témata:

Načítám