Hlavní obsah

Lupy: Jak se jich nadobro zbavit? Šampónem ne!

Foto: Profimedia

Lupy představují především estetický problém. Bývají vidět jak ve vlasech, tak spadané na ramenouFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lupy patří k nejčastějším nemocem kůže. Setká se s nimi až polovina populace. Ze zdravotního hlediska to není nic vážného. Ovšem z hlediska estetiky může jít o hotovou pohromu. Jak se s lupy vypořádat?

Článek

Protivné svědění hlavy, trapné škrábání a drobné šupinky spadané na ramenou. Lupy sice nejsou zdravotním rizikem, přesto mohou tomu, kdo jimi trpí, pěkně znepříjemnit život.

Stejně jako většina dalších kožních chorob spojená s olupováním kůže a škrábáním vzbuzují lupy v ostatních lidech odpor, a postižený se tak ve společnosti často nemusí cítit dobře.

Mastné, nebo suché lupy?

V první řadě si řekněme, co jsou to vlastně lupy. „Lupy jsou šupinky odumřelé kůže, které se tvoří ve vlasech,“ říká kadeřnice Veronika Vandasová ze salonu Laboratory.

„Není to nic jiného než zánět pokožky. Zrychlený vývoj vrchní šupinaté vrstvy pokožky, kdy se nahromaděné vrstvy šupinek nekontrolovatelně uvolňují a způsobují známý nežádoucí jev,“ vysvětluje dále kadeřník Václav Pražák ze salonu Václav Pražák Hair design.

Foto: Profimedia

Mastné lupy ve vlasech mohou navíc svědit i zapáchatFoto: Profimedia

Běžně se lidská pokožka obnovuje v intervalu čtyř dní, v případě výskytu lupů je ale tento interval kratší. Nadměrná tvorba zrohovatělých buněk pak také vede ke zvýšené produkci kožního mazu.

Nejsou však lupy jako lupy. Rozlišujeme dva druhy, a to suché a mastné. „Pro suché lupy je typické, že se sypou, jsou menších rozměrů a většinou je nacházíte na ramenou. Mastné jsou ty, které ulpívají na pokožce,“ popisuje Lenka Kašpaříková, tricholožka z vlasového centra Clinical Hair & Health.

Mastné lupy jsou nažloutlé barvy a hůře se odlupují, což obvykle vede k podráždění pokožky a silnému svědění. Kdo má mastné lupy, netrpí tolik tím, že by nacházel spadané šupinky na oblečení. Na druhé straně mastné lupy může doprovázet zápach. Suché lupy oproti tomu nezapáchají a jsou i méně svědivé.

Co vede ke vzniku lupů?

Oba dva druhy lupů mají v podstatě stejné příčiny. Velmi často se jedná o reakci na kvasinky, které jsou přirozenou součástí pokožky hlavy. Tyto kvasinky se živí kožním mazem a zanechávají po sobě na kůži vedlejší produkt. Někdo na tento produkt ale negativně reaguje, a to právě tvorbou lupů.

„Spouštějících faktorů však může byt více, například také stres nebo používání nevhodných přípravků na vlasovou hygienu,“ upozorňuje Václav Pražák.

Podle tricholožky Lenky Kašpaříkové se k možným příčinám řadí také zdravotní kondice jedince. Lupy jsou průvodní znak například dermatomykózy, některých neurologických chorob nebo lupénky. Problém může být mimo jiné i v nesprávném jídelníčku s nedostatkem vitaminů a minerálů.

Foto: Profimedia

Tricholog nebo kožní lékař provede vyšetření vlasové pokožky. Musí totiž vylouči i jiná onemocnění, například lupénkuFoto: Profimedia

Jak se jich zbavit napořád?

„Běžně lidé tento problém řeší pouze povrchově, například za pomoci šamponů, což představuje velmi krátkodobé řešení. Pokud se chcete lupů zbavit jednou provždy, musíte začít tento nepříjemný problém řešit komplexně,“ uvádí Lenka Kašpaříková.

Jestliže trpíte výskytem lupů dlouhodobě, v řádech měsíců nebo let, je nutné se dopátrat příčin. S tím vám nejlépe pomůže odborník, – kožní lékař či tricholog – který provede vyšetření vlasové pokožky. Tricholog obvykle používá mikrokameru, díky níž je schopen velmi přesně stanovit diagnózu. Kožní lékař diagnostikuje standardně, o co jde, by měl poznat pohledem.

Od výsledku se pak bude odvíjet léčba. Musí se totiž samozřejmě jinak postupovat v případě, kdy původcem lupů jsou kvasinky a kdy to je třeba jen nesprávná skladba jídelníčku.

Co se týče svépomoci, je dobré zvýšit příjem vitaminu B, který najdete v kvasnicích, v masu nebo vejcích. A také selenu a zinku, jejichž zdrojem je taktéž maso, ořechy, dále zelené druhy zeleniny a semínka.

Vhodná je pravidelná masáž hlavy konečky prstů. Pomoci může i aplikování citronové šťávy nebo grepového extraktu na pokožku hlavy. Z bylinek má pozitivní vliv odvar z kopřivy nebo máty peprné. Jedná se však jen o babské rady a v případě dlohodobějších problémů je skutečně vhodnější vyhledat odborníka.

Trápí vás lupy? Jak je řešíte?

Načítám