Hlavní obsah

Luxujete správně? Možná ne!

Foto: Thinkstock

Vysávat bychom měli ve vzpřímené polozeFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem uklízení se naše domácnost mění v malou posilovnu: tu je potřeba přesunout gauč, tu se zase vytáhnout s hadicí až ke stropu. Když je prachu hodně, nedá se nic dělat: jedno místo musíme vyluxovat několikrát a stejně to není ono. Jde to ale i jinak. Stačí, když budeme vysávat správně!

Článek

Časopis TEST

Aby nás tělo nebolelo

Nedocenitelnou výhodou je bezesporu například teleskopická trubka, která umožní odpovídající výškové nastavení, aby se záda nemusela ohýbat. Správně má hadice vést za zády a přibližně u boku ji přidržovat druhá ruka (názorně to uvidíme ve videu uprostřed článku, které nám zároveň poradí, jak správně vybírat vysavač!). Neumožňuje-li vysavač vzpřímený postoj, pouvažujme, zda není čas na jeho výměnu.

Dalším z problémů je hubice, která se přisává ke koberci a k jejímu posunutí je zapotřebí hodně síly. V tomto případě pomůže, když zregulujeme sání vysavače. Kvalitní vysavače budou i tehdy vysávat dobře a efektivně.

Uklízíme efektivně

Čím pomaleji a rovnoměrněji povedeme kobercovou hubici, turbo či elektrický rotační kartáč po koberci, tím více nečistot může vysavač posbírat. Jedno a to samé místo přejíždíme vícekrát, aby se do jeho útrob dostaly i ty nečistoty, které jsou hlouběji usazené v koberci. Řečené platí i pro čalounění.

Tip: Při vysávání je vhodné otevřít okna, aby polétavé prachové částice mohl proud vzduchu vynést ven.

Stop velkému hučení

Jakmile je prachový filtr (papírový či textilní sáček) plný, musí se vyměnit; v žádném případě nečekáme do okamžiku, kdy vysavač začne špatně táhnout. Totéž platí i pro prachové nádoby.

Vysáváme-li jemný prach (např. po stavebních úpravách), sáček ihned vyměníme (nádobu vysypeme) bez ohledu na naplnění. Mohli bychom si přidělat problémy s motorem.

Filtry před a za motorem vyměňujeme včas, případně je i vyčistíme, pokud to umožňují. Při výměně používáme pouze originální filtry doporučené výrobcem.

Pravidelně kontrolujeme kobercovou/parketovou hubici, turbo či elektrický rotační kartáč, aby vrstvy nalepených nečistot neucpávaly jejich sací trysku. V opačném případě dochází ke snížení sacího výkonu vysavače.

Z rotačního turba a elektrických kartáčů odstraňujeme namotané vlasy, nitě, zvířecí chlupy a podobně, abychom zachovali účinnost jejich práce.

Od teď už pro nás bude vysávání jen jedna velká radost! A pokud si nejsme jisti, jaký vysvač si z nabídky na trhu vybrat, nahlédněme do článku Test vysavačů: Na výkonu nezáleží!

Zdroj informací časopis TEST, na www.dtest.cz také najdete další videa, která vám poradí se správným výběrem výrobků ( ZDE).

Související témata:

Načítám