Hlavní obsah

Mačky a injekce. Základní výbava horolezce Honzy Trávníčka

Foto: Janssen-Cilag

Životní příběh plný naděje. Horolezec Honza Trávníček.Foto: Janssen-Cilag

Reklama

Stanul na vrcholech nejobtížnějších himalájských velehor a právem se řadí k nejúspěšnější českým horolezcům. A to navzdory závažným nemocem, které mu často komplikují plány. Dostat se na vrchol i zpátky na nohy pomáhá Honzovi moderní léčba a pozitivní myšlení.

Článek

Honza Trávníček patří k lidem, o kterých s nadsázkou mluvíme jako o přírodních úkazech. Už více než polovinu života ho provází psoriáza, známá také jako lupénka, ke které se později přidala závažná psoriatická artritida. Ta se zprvu projevovala jen mírnými bolestmi, ale časem prakticky převzala kontrolu nad celým Honzovým životem. „Dodnes si vybavuji dny, kdy jsem ani jsem nedokázal stisknout ruku v pěst a v bolestech se doslova šoural o berlích,“ vzpomíná vysportovaný a usměvavý chlapík, kterému se takové potíže až zdráháte uvěřit.

Honza Trávníček je rozený bojovník a navzdory nepřízni osudu se nechtěl nechat odepsat a spokojit se s krmením holubů v městském parku. Jeho lákaly velehory a překonávání svých vlastních limitů. S tím mu pomohl nejen jeho nezdolný optimismus a víra, ale také moderní medicína. „Měl jsem štěstí, že jsem dostal možnost vyzkoušet biologickou léčbu. Ta na mě zafungovala prakticky okamžitě a po letech bolestí jsem se najednou zase mohl bez problémů postavit a začít sportovat,“ popisuje Honza „Tráva“ Trávníček.

Foto: Archiv Honzy Trávníčka

Honza Trávníček na expediciFoto: Archiv Honzy Trávníčka

Na osmitisícovku s mačkami a injekcemi

Sice si uvědomuje, že nad nemocí nevyhrál, protože lupénka nebo kloubní lupénka jsou nevyléčitelné, ale současná medicína umí jejich nepříjemné projevy potlačit natolik efektivně, že Honza může podnikat své expedice. Momentálně je se svým kamarády v Nepálu a brzy dosáhnou vrcholů velehor Manáslu a Ama Dablam. V jeho krosně byste našli nejen vybavení pro pobyt v náročných vysokohorských podmínkách, ale překvapivě i injekce s léčivou látkou. Ano, léčba závažných forem lupénky je totiž dlouhodobou a prakticky nikdy nekončící záležitostí, a tak se injekce staly povinnou součástí Honzovy výbavy.

Foto: Janssen-Cilag

Pozvánka na talk show Lupénka načistoFoto: Janssen-Cilag

O zdolávání vlastních fyzických i psychických limitů souvisejících s himalájskými velikány, léčbou lupénky a rakoviny močového měchýře Honza rád a bez okolků mluví se všemi, kteří o to mají zájem. „Snažím se tím lidi motivovat. Život v horách mě naučil, že 70 procent úspěchu je o tom, že opravdu chcete dosáhnout svého cíle a jste připraveni vytrpět si kvůli tomu i nějakou tu nepohodu. S nemocemi je to stejné,“ dodává Honza Trávníček.

Jeho životní příběh plný naděje nejen pro pacienty s lupénkou bude součástí talk show Lupénka načisto, kterou můžete 3. 11. od 17:00 sledovat na Facebooku nebo webu pacientské organizace SPAE ČR. Dalšími hosty budou špičkoví čeští dermatologové, kteří formou rozhovorů i živé poradny nabídnou nejaktuálnější informace o lupénce a možnostech její léčby. Více na www.spae.cz.

Foto: Archiv Honzy Trávníčka

Honza Trávníček má velké zkušenosti se zdoláváním vlastních fyzických i psychických limitů Foto: Archiv Honzy Trávníčka

Reklama

Načítám