Hlavní obsah

Textil Made in China

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Čína je exportní supervelmocíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše maminka ráda nakupuje u vietnamských obchodníků. Jenomže ne vždy její nadšení ze senzačního, výhodně pořízeného trika vydrží i po jeho premiéře.

Článek

Časopis Žena +

Není tričko jako tričko

Maminka radostně nakupuje především rozmanité kousky dětských oděvů. Všechno doma pečlivě vypere, vyžehlí a s láskou uloží do skříně. Jaké potom prožívá překvapení, když její čtyřměsíční vnouček začne v jednom z těch roztomilých oblečků měnit barvy jako zkušený chameleon a předvádět celé spektrum pupínků.

Bohatší o tento zoologický zážitek ale nemusíte být jen po nákupu v některé z asijských prodejen. I značná část textilních výrobků prodávaná ve velkých obchodech renomovaných značek má ve svém rubu všitou cedulku s deseti písmenky - Made in China.

Kůži ozdobenou tvarově a barevně zajímavými ornamenty, nad kterými zaplesá srdce nejednoho kožního lékaře, si můžete odnést z jakéhokoliv obchodu.

Jak se to může stát? Odpověď je velmi prostá a kombinuje dva faktory. Prvním z nich je fakt, že při dnes běžně používaných chemických procesech během zpracování se označení 100% bavlna, hedvábí či vlna poměrně dost vzdaluje představě přírodního materiálu. Faktorem druhým je skutečnost, že alergie všeho druhu jsou již zařazeny na seznam civilizačních chorob.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

I některé značkové oblečení se vyrábí v ČíněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Královniny nové šaty

Než vyházíte obsah všech skříní a začnete zuřivě sledovat každý milimetr těla svých ratolestí, zamyslete se nad tím, zda i vaše konání nemá vliv na „nemocný" textil.

Upřímně se přiznám, že občas podlehnu touze po pateru nových kalhot či zaručeně in ponožkách za báječnou cenu. Po pár měsících překvapeně nacházím v šatně vykopávky, které jsem NIKDY neviděla. Žena je tvor zdobný, přirozeně, ale množstvím krásných věcí také náležitě zblblý. A neboť vše na světě se řídí pravidlem nabídky a poptávky, za mnoho pupínků si tak můžeme částečně samy. To kvůli uspokojení našich tužeb dochází k rostoucí produkci chemií nakrmené bavlny.

Bavlna se dnes pěstuje na 5 % orné půdy světa a její konvenční pěstování je provázeno použitím vysoce jedovatých pesticidů a prostředků na likvidaci listů. Alternativou je bavlna organická neboli biobavlna, kterou už určitě zná velké množství rodičů dětí s atopickou dermatitidou a jinými kožními problémy. Ti se už naučili hlídat složení textilu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Biobavlna je ekologický a vysoce kvalitní materiálFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak nakoupit?

Před nákupem nového oblečení si musíme uvědomit pár věcí.

Zatímco u biopotravin je kvalita přísně hlídaná a u biokosmetiky nám kvalitu těch pravých bioproduktů zaručují certifikáty, u bavlněných výrobků zatím žádná záruka neexistuje. Proto nezbývá než se spolehnout na solidnost výrobce a prodejce. V případě pochybností můžeme prodavačku požádat o certifikát (více na www.elastiko.cz). Nedá se ovšem vyloučit, že některá „odbornice" za pultem o takovém certifikátu uslyší poprvé v životě...

Reklama

Načítám