Hlavní obsah

Magda: Vzala si rozvedeného muže. Roli „dvojky" ale nezvládá

Foto: thinkstock

Život s rozvedeným mužem nese určitá úskalí, musíte s nimi počítatFoto: thinkstock

Reklama

Nedávno se vdala a měla by být šťastná. Jenže není! Je totiž jeho druhou ženou, a to ji dohání k šílenství. Kdykoli se jejího muže někdo zeptá, jak se má jeho první manželka, co dělají děti a podobně, je nepříčetná. Ano, věděla, do čeho jde, měla s tím počítat, ale realita je prostě jiná!

Článek

Magda (33) se před pár měsíci vdala. Její manžel ale již jednou ženatý byl, a ona až teď pocítila, jaké to je být takzvaná „dvojka“. „Věděla jsem, že si beru muže, který je rozvedený a má z předešlého vztahu dítě. Ale dokud jsem byla jen jeho přítelkyně, nedocházelo mi to. Až když jsem poprvé zaslechla větu o tom, že jsem druhá žena, došlo mi to,“ popisuje Magda.

Vadí jí to oslovení, kterému se prostě její manžel čas od času nevyhne. Jsou situace, kdy musí lidem vysvětlit, kam se jeho předešlá partnerka poděla a podobně. „Navíc s bývalou ženou především kvůli dítěti udržuje neustále kontakt, takže třeba i společní známí se občas zeptají, jak se jeho první žena má. A já při slově ,první' nadskakuji, a při slově ,druhá' úplně šílím,“ říká Magda.

Je si vědoma, že s rozumným chováním tohle nemá nic moc společného, ale nemůže si pomoct. „Vadí mi, že jeho žena třeba přijde k nám domů vyzvednout si dceru, nebo ji naopak přiváží. Vždycky si u nás dá kafe a probírají, co s dcerou o prázdninách, co je potřeba koupit a podobně. Je mi to nepříjemné, připadám si tam tak nějak navíc,“ vysvětluje Magda, která se partnerovi se svými pocity zatím nesvěřila.

Dost možná něco podobného zažívá i Catherine Zeta-Jones, která je druhou manželkou Michaela Douglase. Jak se seznámili a jak se vlastně rodil jejich vztah? Pojďte nahlédnout do jejich domácnosti v epizodě seriálu Slavné dvojicetelevize Stream.cz!

Minulost má každý…

Podle odborníků má nějakou vztahovou minulost v podstatě každý, ovšem tam, kde již byla nějaká svatba, případně existují děti, je to složitější. „Minulost rozvedeného muže je jaksi ,oficiálně' zpečetěná. Jeho nové partnerce bohužel nezbývá nic jiného než se s tím vyrovnat,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Magda by si měla uvědomit, že „papírově“ je sice ta druhá, ale ve skutečnosti je jasná jednička. Na oslovení „druhá žena“ není technicky vůbec nic špatného, není důvod, proč by jí to mělo vadit. „Důležité je přece, že ona ,první' žena již daného muže nemá, nežije s ním a tou opravdu první je právě Magda,“ dodává Lucie Horníková.

Tip redakce:Většina lidí za sebou skutečně nějakou vztahovou minulost má, ale jsou i ženy, které celý život žijí se svojí první láskou.

Proč jí to tak vadí?

Jsou ale ženy, které status druhé ženy prostě moc dobře nezvládají. Za jejich nespokojenost mohou nejčastěji následující problémy:

  • Nízké sebevědomí – neustálé srovnávání se s první ženou. Porovnávání, zda jsou alespoň stejně hezké, štíhlé, chytré, šikovné a podobně.
  • Rozmazlenost – ženy, které doposud měly pocit, že se celý svět točí kolem nich, mohou mít najednou problém uznat, že je tu i někdo jiný. Byť je to bývalá manželka nebo děti z předešlého vztahu.
  • Extrémně žárlivé ženy – žárlivost je velký problém a velmi často souvisí právě se zmiňovaným nízkým sebevědomím. Pokud ale skutečně žárlíte hodně, zajděte za odborníkem, je to v podstatě nemoc a tohle je 10 největších chyb, které má žárlivost na svědomí.
Foto: thinkstock

Pokud má váš partner děti z předchozího vztahu, smiřte se s tím, že se kvůli nim musí stýkat i se svou exFoto: thinkstock

Druhé ženy mají spoustu výhod

Magda má podle odborníků v podstatě jen dvě možnosti. Buď se bude nadále trápit pokaždé, když bude označena za druhou ženu, nebo se se svou rolí smíří. „Musí se srovnat s tím, že nikdy nebude ta první. Pokud si vzala muže, který už jednou ženatý byl, a navíc má dítě, bere si ho i s těmito závazky. Nemůže čekat, že mu na dítěti najednou přestane záležet, že s ním nebude chtít trávit čas. Jestli o něho skutečně stojí, bude si muset vybudovat vztah k jeho dítěti a částečně i k jeho první ženě, protože ta v jejich vztahu právě přes to dítě bude také figurovat,“ říká psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Hodně pak pomáhá uvědomit si, v čem všem máte oproti jeho bývalé ženě výhodu. Jsou to například následující věci:

  • Zkušenost ze zklamání – váš partner si prošel milostným zklamáním, ví, jaké to je, když vztah zkrachuje. Možná si vás a vaší lásky o to víc váží.
  • Nebude opakovat chyby – první manželství nevyšlo z nějakého důvodu. Byl tam nějaký problém, nedorozumění, chyba. A váš partner se poučil, takže když na podobnou situaci narazí, je šance, že ji bude řešit včas, postaví se k ní čelem, a váš vztah nezkrachuje.

Stanovte pravidla

Pokud si ale nemůžete pomoct a s rolí dvojky máte problém, rozhodně své pocity před partnerem netajte. „Minimálně může partner problém zmírnit tím, že svou partnerku ujistí o tom, že v aktuálním vztahu je spokojený, že ona je pro něj jednička,“ radí Lucie Horníková. A v situacích, které vám jsou vyloženě nepříjemné, si můžete stanovit pravidla, která vám uleví. Třeba takto:

  • Návštěvy exmanželky u vás doma – přivést či vyzvednout děti zabere pár minut, kávu si může váš partner se svou ex dát ve vedlejší kavárně, kde mohou probrat vše potřebné.
  • Nesnesete se s jeho ex – pokud je vám už jen pohled na bývalou ženu vašeho partnera nepříjemný, poproste ho, zda by předávání dětí mohlo proběhnout buď, když nejste doma, nebo třeba doma u ní, nikoli u vás.
  • Oslovení „ druhá žena" – jestliže vám je toto oslovení skutečně proti srsti, řekněte to partnerovi. Minimálně se může pokusit jeho používání omezit, i když úplně se mu vyhnout nemůže, protože vy jeho druhá žena prostě jste.

Jste také ta druhá? Jak ten pocit zvládáte vy?

Reklama

Načítám