Hlavní obsah

Letní slunovrat je tu: Jděte ve šlépějích předků a zajistěte si zdraví i krásu

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Slunovraty, letní i zimní, patří k nejmagičtějším dnům v roce. Snažte se proto z jejich síly vytěžit co nejvíc, dobít si baterky a uschovat energii na „horší časy“. Jak na to?

Článek

Letní slunovrat prakticky znamená nejdelší den, tedy i úplně nejkratší noc v roce. Je jasné, že tento jev podnítil všechny prastaré civilizace a kultury k oslavám: Slunce a dobří bohové byli na vrcholu sil, ti temnější, kteří byli spojováni se zimou a nocí, naopak potlačení a na ústupu. Letos připadá letní slunovrat na 21. června, přesně v 16:58 hodin, kdy Slunce vstoupí do znamení Raka. Máte hned několik možností, jak magickou energii tohoto dne co nejlépe využít.

Koupel pro krásu

Voda má v den slunovratu mnohem větší sílu než kdy jindy a očišťuje nejen fyzicky, ale také duševně. Kromě toho se traduje, že slunovratová koupel vám přidá na kráse. Zapomeňte na sprchu či vanu, voda musí být z přírodního zdroje, hledejte tedy potůčky či říčky, ideální jsou studánky, dobře vám poslouží i ranní rosa. Nemusíte se koupat celí, stačí si namočit chodidla, svlažit obličej a dlaně. Dávejte ovšem pozor, aby voda nebyla znečištěná, například napadená sinicemi.

Nezapomeňte si také s sebou vzít skleněnou lahvičku a nabrat si trochu slunovratem nabité vody na pozdější použití. I pár kapek zafunguje jako talisman, který od vás bude držet dál všechnu negativní energii a zlé vlivy. Základem je opravdu vstát brzy, za úsvitu, kdy je síla vody největší.

Foto: march.photo, Shutterstock.com

Plavání za kuropění vás neláká? Nevadí, aspoň se namočte, ať vám voda dodá energii a umocní váš půvabFoto: march.photo, Shutterstock.com

Nasbírejte si bylinky na míru

O slunovratu se moc všeho, co roste a kvete, několikanásobně zesiluje, je tedy ideální pro sběr léčivek, které si můžete i nasušit do zásoby. V nich totiž bude uložena energie slunce, které je v době slunovratu na úplném vrcholu svých sil. Byliny v tomto období ženou do květu, a tak „tahají“ sílu z kořenů do nadzemních částí.

Tradicí svatojánskou, již je však možno na slunovrat „přesunout“ (vždyť svatojánská noc je jen o tři dny později, tedy 24. června), je sběr devatera kvítí, které zajistí tomu, kdo ho posbírá, lásku a štěstí. Možná ještě důležitější jsou však byliny jako takové, jež lze nasušit nebo z nich připravit nejrůznější sirupy.

Devatero kvítí muselo být devět bylin natrhaných na devíti různých místech, ale co se týká konkrétních druhů, zdroje se různí. Uvádí se bazalka, černobýl, devětsil, divizna, dobromysl, heřmánek, chrpa modrá, jitrocel, kapradí, kohoutek, libeček, majoránka, máta, mateřídouška, netřesk, rmen, rozchodník, řebříček, smolnička, šípková růže, třezalka, úročník, vachta trojlistá i zvonek. Vyberte si tedy, co se vám zrovna hodí. Bazalku využijete na zlepšení trávení, heřmánkový čaj na nespavost, svařený jitrocel urychluje hojení a sušený rmen tlumí migrény a bolesti hlavy všeho druhu. Zásobte se dopředu, na podzim jako když najdete.

Za pokladem i očistou domova

Se slunovratem souvisejí také skryté poklady. I tato tradice se pojí s rostlinami, je totiž potřeba nejprve najít kapradí se zlatým květem, díky němuž dotyčný prohlédne a poklad objeví. A když nic jiného, noční toulání lesem může být skvělá zábava. Spojte ho třeba s posezením u ohně. Ten totiž ke slunovratu neodmyslitelně patří.

Kromě toho, že se přes ohně skákalo nebo kolem nich tancovalo, používaly se také k očištění obytných prostor od všeho negativního, co se v nich nashromáždilo. Vezměte si „kousek“ takového slunovratového ohně s sebou domů – zapalte jím svíčku – a plamínek nechte hořet co nejdéle. Hodí se k tomu tlusté svíčky, které vydrží hořet mnoho hodin; pokud možno bílé, což je barva čistoty a pozitivní energie. Nezapomeňte ji ale zhasnout, než půjdete spát.

Reklama

Související témata:

Načítám