Hlavní obsah

Antistresové bylinky: Pomohou s úzkostmi i nespavostí

Foto: Iakovleva Daria, Shutterstock.com

Foto: Iakovleva Daria, Shutterstock.com

Reklama

Možná jste si už zvykli obracet se na bylinky, když vás trápí neduhy na fyzické úrovni. Některé ale pomáhají ulevit také psychice. Nadměrný stres, úzkosti, nespavost, dokonce i lehčí formy deprese či špatné nálady mohou být lépe zvládnutelné díky některým účinným bylinám.

Článek

Bylinková lékárna zažívá v posledních letech velký comeback. Stále více lidí totiž hledá přírodní alternativy k běžně užívaným chemickým preparátům. Když na vás jde splín a chmury, dejte šanci následujícím zeleným pomocníkům. Mohou vám pomoct s mnoha potížemi psychického charakteru.

Třezalka tečkovaná

Přírodní antidepresivum – tak bývá tato bylinka často přezdívaná. Její okvětní lístky obsahují látky, které působí podobně jako chemická léčiva. Třezalkový čaj je doporučován nejen při depresi, nadměrném stresu a úzkostech, ale také při nespavosti a problémech s usínáním. Výhodou je, že pomáhá zlepšit náladu, ale neutlumuje nervový systém. Nevýhoda je snižování účinku některých běžných léků, jako je například hormonální antikoncepce, antibiotika, antivirotika či prášky na snížení cholesterolu. A pozor, třezalka se nesmí kombinovat s antidepresivy! A také způsobuje fotosenzitivitu, což je nadměrná citlivost na sluneční záření.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Třezalka je opravdu účinná, a právě proto ji nelze kombinovat s některými lékyFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Meduňka lékařská

Oproti třezalce má meduňka slabší účinky, na druhé straně nemá výrazné vedlejší efekty a může ji dlouhodobě užívat skoro každý. Působí jako sedativum, proto se doporučuje při stavech úzkosti, nespavosti a některých psychických poruchách. Přispívá k pocitu pohody a pomáhá navodit klidný spánek. Je vhodná třeba na uklidnění a uvolnění po těžkém dni v práci.

Kozlík lékařský

Pomáhá při nervových poruchách, úzkostech, vyčerpání i nepříjemných fyzických projevech, jako je bušení srdce, sevření hrdla nebo stažení žaludku. Obsahuje cenné silice, alkaloidy a zejména kyselinu valerovou: z kozlíku se vyrábějí takzvané valeriánské kapky na zklidnění organismu. Bylinka dokáže také mírně tlumit bolest, proto se čaj nebo kapky doporučují i při slabších menstruačních bolestech.

Foto: Adam Madey, Shutterstock.com

Výraznou vůni kozlíku lékařského milují kočkyFoto: Adam Madey, Shutterstock.com

Levandule

Považuje se za přírodní antidepresivum a je účinná také při celkovém vyčerpání, migrénách a nespecifických bolestech. Na rozdíl od bylinek uvedených výše bývá využívána spíše při aromaterapii. Levandulové éterické oleje lze pravidelně inhalovat či jimi provonět byt. Použít se dá také sušená bylinka, kterou můžete rozvěšet po bytě buď samotnou, nebo v textilních sáčcích či jako levandulové paličky. Méně užívaný, zato velmi přínosný je uklidňující levandulový čaj, který mimo jiné pomáhá snižovat krevní tlak.

Heřmánek pravý

Hlavní léčivou látkou heřmánku jsou silice v jeho okvětních lístcích. Je známé, že heřmánkový čaj přináší úlevu při chřipce, nachlazení nebo bolestech břicha. Tím ale jeho blahodárné účinky nekončí – představuje také balzám na nervy. Pomáhá bojovat s úzkostnými stavy a dalšími nervovými poruchami. Harmonizuje fyzickou a duševní stránku, podporuje klidný kvalitní spánek a obecně povzbuzuje dobrou náladu.

Foto: Archiv firem

Porcovaný čaj ze sušené natě třezalky tečkované Apotheke. Cena 35 Kč (20 sáčků). Kapky z kozlíku lékařského Dr. Popov. Cena 87 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Balzám na nervy Sonnentor – směs meduňky, máty, levandule a chmelu. Cena 85 Kč (18 sáčků). Čaj Hluboký spánek Leros s kozlíkem lékařským, heřmánkem a levandulí. Cena 49 Kč (20 sáčků)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Porcovaný čaj ze sušené natě meduňky lékařské Apotheke. Cena 32 Kč (20 sáčků). Celý květ heřmánku k přípravě čaje i nálevů Grizly. Cena 129 Kč (250 g)Foto: Archiv firem

Reklama

Načítám