Hlavní obsah

Majitelka si splnila sen: Má moderní bydlení v srdci přírody

Foto: G SERVIS CZ

Od stolu, který si majitelka navrhla sama, je krásný výhled do zahradyFoto: G SERVIS CZ

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na samotě v srdci České Kanady vyrostl domek, který nabízí ticho, klid, a přitom má všechny výhody moderního bydlení. Navíc je pasivní a šetří majitelce finance.

Článek

Paní Marie měla o budoucím bydlení jasnou představu. Chtěla jednoduchý domek se sedlovou střechou, který přesně zapadne do prostředí chráněné krajinné oblasti.

„Od začátku jsem věděla, že v přízemí chci velkou místnost, kde se budu moci každý den scházet se svými syny,“ vzpomíná a doplňuje: „Chtěli jsme mít rychle postaveno a za dobré peníze, proto jsem zvolila dřevostavbu. Prohlédla jsem desítky webových stránek a vybrala společnost, která nabízí asi tisícovku možností." Nakonec si vybrala projekt na typový dům Face, který mohl být uzpůsoben jejím představám. A tak si sjednala první schůzku.

Foto: G SERVIS CZ

Kuchyňskou linku tvoří ostrůvek a spodní skříňky, které pojmou potřebné vybavení. Zářivě modrá digestoř oživuje místnost zařízenou ve světlých přírodních barváchFoto: G SERVIS CZ

Foto: G SERVIS CZ

Kuchyňská linka dělí prostor na několik zón. Je tu místo i pro psací stolekFoto: G SERVIS CZ

Spolupráce s odborníky

Na setkání projektantovi sdělila, že vlastní pozemek, vybrala si typový dům, ale požaduje konkrétní změny. Tou první bylo dispoziční řešení. Dům byl navržen jako 5 + 1, ale investorka požadovala dispozici 4 + 1, která více vyhovovala životnímu stylu rodiny. Při rozhodování mezi zděnou variantou a dřevostavbou zvolila druhou možnost od společnosti Natur House. Celý dům po všech úpravách nakonec odpovídá parametrům pasivního domu, což bylo pro zlepšení jeho provozu výbornou alternativou.

Foto: G SERVIS CZ

Dům je usazený ve velké zahradě, která na své ztvárnění ještě čekáFoto: G SERVIS CZ

Velkorysý pozemek

Pozemek, na kterém se dům nachází, má skoro 4000 m2, proto si projektant mohl pohrát s jeho usazením do zahrady. „Okna kuchyně, obývací část a ložnice směřují na jižní stranu. Spíž, technická místnost a koupelna na stranu severní. Ve většině případů se ložnici snažíme směřovat spíše na západ nebo východ, ale majitelka domu měla jasnou představu o její orientaci na jih,“ popisuje Jiří Blažek ze společnosti G Servis CZ.

Foto: G SERVIS CZ

Kachlová kamna se starají o tepelnou pohodu. Skleněné doplňky jsou z českého křišťáluFoto: G SERVIS CZ

Vytápění

V projektu byl dále upraven systém vytápění, který je pro dřevostavby jiný než pro klasické zděné domy. O topení se společně s kamny stará také tepelné čerpadlo na bázi vzduch–voda, které je napojené na teplovodní systém.

O větrání poté pečuje vzduchotechnický systém s rekuperací vzduchu.

Foto: G SERVIS CZ

I ložnici majitelky vládnou světlé barvy a přírodní dekory. Dominantu celé místnosti tvoří dřevěná stěna z masivu smrkuFoto: G SERVIS CZ

Foto: G SERVIS CZ

Oba dětské pokoje jsou v bílé barvě. V jednom pokoji převažuje žlutá a dubový dekor, ve druhém zase šedá a bělený smrkFoto: G SERVIS CZ

Projděte se domem

Ze zádveří se vejde do chodby, kde jsou dveře na toaletu, a vstoupíte odtud také do rozlehlé společenské místnosti. V ní se nachází obývací zóna s kuchyní a jídelnou. Z pokoje vedou ještě dveře do spíže, technické místnosti a do ložnice majitelky. Kuchyně je od části jídelní a obývací oddělena pultem, ve kterém je umístěno mycí centrum. Podlaha v celém přízemí je dřevěná v dekoru bílý dub (cena 1145 Kč za m2, Tilo).

Jídelní stůl je proveden v dekoru bělený javor a k němu ladí kuchyňská linka ze stejného materiálu. „Kuchyň a jídelní stůl vyrobili podle mého vlastního návrhu truhláři z Polné na Vysočině. Kuchyň jsem doplnila modrou digestoří Elica za 18 479 korun,“ pyšní se majitelka domu a dodává: „Jediné, co tu ještě chybí, je pohodlná sedačka. S jejím výběrem se nechci unáhlit.“

Foto: G SERVIS CZ

Interiér chlapecké koupelny je opět řešen v neutrální bílé barvě, kterou člení pouze dekorativní pruh, umístěný po celém obvodu koupelnyFoto: G SERVIS CZ

Dominantním prvkem jsou zde moderní kachlová kamna s širokým nerezovým komínem, který vede středem schodiště ke střeše. Kamna vyšla na 89 000 korun. Schody do patra ústí na galerii, kde si mohou hrát děti. Ostatně patro jim patří celé. Každý ze synů tu má svůj vlastní pokoj a společnou koupelnu. Nechybí ani šatna na ukládání oblečení. Ve druhém patře je použita laminátová podlaha v dekoru jasan bílý, jejíž cena je 415 Kč za m2. Dřevostavbu typového domu Face je možné pořídit od 2 500 000 Kč.

Jak se vám dům líbí?

Reklama

Načítám