Hlavní obsah
3,0
(135)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Mák je taková opomíjená česká superpotravina. Přidejte ho do nadýchané piškotové rolády. V kombinaci s tvarohovým krémem chutná skvěle!

40 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Na těsto
  • 100 g hladké mouky
  • 3 lžíce mletého máku
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 vejce
Na náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 ml 30% smetany ke šlehání
  • 100 g moučkového cukru
  • čerstvé jahody
Článek

Postup

01.

Žloutky oddělte od bílků. Žloutky ušlehejte s polovinou cukru do husté a nadýchané pěny. Bílky ušlehejte se zbylým cukrem do tuhého sněhu. Jak vyšlehat sníh dotuha?

02.

Obě hmoty do sebe zlehka zamíchejte. Pak postupně přidávejte mouku smíchanou s mákem a citronovou kůrou. Nešlehejte, pouze zlehka míchejte. 

03.

Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem do velikosti asi 30 x 40 cm. Pečte 10–12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak těsto překlopte na utěrku, opatrně stáhněte pečicí papír a zatočte roládu.

04.

Tvaroh prošlehejte s cukrem. Smetanu ušlehejte dotuha a opatrně ji vmíchejte do tvarohu. Roládu rozviňte a naneste na ni krém, okraje nechte volné. Kousek krému můžete nechat stranou na zdobení. 

05.

Pak roládu opatrně zatočte. Na vrchu ji dozdobte zbylým krémem a přidejte jahody nebo jiné ovoce podle chuti. Nechte asi 2 hodinky v chladu a poté krájejte. 

Vyzkoušejte také hrnkovou buchtu na plech: bez vážení, je krásně vláčná i třetí den a díky plátkům pomeranče i skvěle vypadá.

Reklama

Související témata: