Hlavní obsah
3,3
(52)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Švestky si skvěle rozumějí s mákem a marcipánem. Tak se nebojte a vyzkoušejte dvě výborné náplně i v klasických českých kynutých buchtách. Výsledek je vynikající!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
26 buchet
Těsto
  • 250 ml mléka
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks vejce
  • 5 lžic cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 40 ml rumu
  • 2 lžíce sádla
Na makovou náplň
  • 50 g máku
  • 150 ml mléka
  • 4 lžíce piškotů
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 7 ks švestek
Na marcipánovou náplň
  • 80 g marcipánu
  • 7 ks švestek
Na dokončení
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička rumu
Článek

Postup

01.

Nejprve připravte kynuté těsto. Z rozdrobených kvasnic s třemi lžícemi vlažného mléka a lžící cukru připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.

02.

Vzešlý kvásek zapracujte k ostatním ingrediencím. Těsta je docela dost a těžko se ručně zadělává, proto doporučuji zpracovat suroviny v robotu hnětacím hákem po dobu asi 10 minut. V průběhu hnětení přidejte rum a vanilkový extrakt. Zadělané těsto nechte kynout přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií asi 90 minut na teplém místě. 

03.

Zatímco těsto kyne, připravte si náplně. Maková náplň: Mléko zahřejte v menším hrnci, a když se téměř vaří, přidejte do něj mletý mák a cukr a míchejte pár minut. Pak postupně přidávejte piškoty, dokud nádivka nezíská ideální konzistenci. Nakonec přimíchejte rum a marmeládu. Marcipánová náplň: Marcipánovou hmotu nakrájejte na malé kostičky. Omyté švestky vypeckujte a rozdělte na poloviny. 

04.

Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí objem. Vyklopte ho na pomoučený vál a rozdělte na cca 26 stejných dílů a vytvořte z nich placičky. Polovinu naplňte lžičkou makové náplně, na ni položte polovinu švestky řezem nahoru a těsto opatrně zabalte. Druhou polovinu placiček naplňte polovinou švestky a kostkou marcipánu a také zabalte. Takto připravené buchty skládejte vedle sebe do sádlem vymazaného pekáče a nechte ještě asi 20 minut kynout.

05.

Před pečením buchty hojně pomašlujte rozpuštěným sádlem a pečte při 180 stupních asi 20 až 30 minut. Po upečení ještě horké buchty ze všech stran pomašlujte rozpuštěným máslem s trochou rumu, nechte je zchladnout na drátěné mřížce a podávejte posypané moučkovým cukrem.

Foto: Svatava Vašková

Kynuté buchty se švestkami jsou vynikající, ať už k ovoci přidáte mák, nebo marcipánFoto: Svatava Vašková

Reklama

Související témata:

Načítám