Hlavní obsah

Manželská krize někdy přijít musí!

Foto: Thinkstock

Krize se dostaví v každém vztahuFoto: Thinkstock

Reklama

Rozvod? Žádný problém! Ročně se dle statistik u nás rozejdou společné cesty téměř každého druhého páru, který si kdysi řekl před oltářem zamilované „ano“. A rozvádíme se více my ženy. Proč to tak je? Co pro nás manželství znamená? Vždyť stačí zvládnout několik krizí...

Článek

Když se dříve lidé rozváděli, bylo to něco mimořádného. Tchyně s tchánem jsou spolu celý život a za rok oslaví zlatou svatbu. Jak málo takových párů znám! Dnes stačí drobná kolize ve vztahu a rozchod nebo rozvod je na programu dne. Podle odborníků jde o momentální styl konzumního života, což se promítá i do mezilidských vztahů. Rozvod je rychlou variantou, jak se dosti snadno vymanit z otěží manželské krize a začít nový život. 65 % rozvodů přitom iniciují ženy. V roce 2008 bylo podle Českého statistického úřadu schváleno přes 31 300 návrhů na rozvod, přičemž u 72,1 % případů šlo o první takový počin u obou manželů.

Neumíme překonat krize?

Stejně jako spotřebováváme, také zobecňujeme. U soudů se neřeší konkrétní důvody, ale obecné příčiny, které se dají shrnout do dvou kategorií: rozdílnost povah či zájmů, a ostatní. Tři čtvrtiny případů uvádí první kategorii.

  • Dále je podle soudců častou příčinou domácí násilí, o kterém oběti logicky hovořit nechtějí.
  • Ačkoli nevěra světem vládne, má na svědomí jen zanedbatelné procento rozvodů. (V 1442 případech za ni mohl muž a v 921 případech žena.)
  • Dalším konkrétním důvodem je alkoholismus (cca v 5 %), který se týká zejména mužů, a nezájem o rodinu, což mají v oblibě spíše ženy.
  • Necelé jedno procento párů se rozvádí kvůli neshodám v sexuální oblasti.

Astronomická čísla odborníci vysvětlují tak, že se rozvody začaly brát jako norma. Stejně jako ke zboží přistupujeme i ke vztahům. Když je poškozené, málokdy ho necháme opravit, jelikož by nás to stálo příliš úsilí, energie a peněz. Vyplatí se tedy sáhnout po novém neopotřebovaném kousku. Lidé už se zbavili starých zavedených osnov, kdy byl život brán jako jistý úděl, který nutně musí snášet, a jdou jednoduše vpřed, aniž by se ohlíželi vzad!

Foto: Thinkstock

Důležité je najít s parterem kompromisFoto: Thinkstock

První krize? Už po pár měsících!

Při součtu krizových období v partnerství se rozvodům ovšem nelze divit. Je to jako bychom prvních deset let procházely minovým polem.

První krize mnohdy přichází už po několika měsících manželství, kdy vyprchá prvotní vášeň. Tady dochází nejčastěji k rozvodům. Důvodem jsou falešná očekávání od vztahu nebo nereálné představy o partnerovi či soužití s ním. Dvaatřicetiletá Bára vždy cestovala a po svatbě si myslela, že se manžel Zbyněk přidá. Časem se ale ukázalo, že raději své volno tráví doma a věnuje se kutilství. Bára si naivně představovala, že se to změní a že vzbudí ve svém partnerovi zájem o cestování. Ale ani po třech letech manželství nebyla úspěšná. Každý začal žít svůj život a vzájemně se odcizili. A rozvádí se.

Příklad rodičů a poměrů v rodině může být také příčinou vzniku manželské krize. Zvyky a nároky, které partneři viděli u svých rodičů, mohou vyžadovat i po svých partnerech. Čím jsou naše očekávání při vstupu do manželství zřetelnější a vyhrocenější, tím více je již od začátku ohrožené. Ale mnohdy jde o pouhé maličkosti, které zkalí dosud klidné manželské vody. Nakolik jsme proti takovým situacím imunní, záleží na naší vzájemné toleranci a trpělivosti.

Kdo přežije třetí až devátý rok, má takřka vyhráno!

Než se nadějeme, už je tu krize číslo dva, kdy vztah dostane další rozměr, cca do pěti let po svatbě. Podle odborníků je kritický třetí a čtvrtý rok. Týká se to zejména bezdětných párů. A jestli i tohle přežijeme, ještě zdaleka není vyhráno. Číhá na nás krize číslo tři mezi pátým až devátým rokem. Pak už by měl nastat relativní klid, i když se samozřejmě rozvádí i páry, které spolu žijí přes patnáct let. Typickým příkladem takového páru je Romana s Pavlem. Obě děti odrostly a opustily domov. Manželé jen těžko hledali společné zájmy a zjistili, že děti byly posledním pojítkem mezi nimi. Jelikož v sobě nenašli sílu hledat znovu společná dobrodružství ani koníčky, což je běh na dlouhou trať, po dvaadvaceti letech se rozvedli. Takových párů je ale statisticky mnohem méně, než těch předchozích.

Foto: Thinkstock

Znát potřeby toho druhého, to je onoFoto: Thinkstock

Takže, pokud tímhle minovým polem projdeme jen s pár škrábanci na těle a na duši, už nás ve vztahu jen tak něco neporazí. Odborníci tvrdí, že narušený vztah má velkou šanci nápravy, pokud pár chce a vyhledá odbornou pomoc. Rozvod je poměrně nákladná záležitost, cena se pohybuje od 10 do 40 tisíc korun, ale většinou finance nehrají v rozhodování roli. Přesto je potřeba to zvážit. I když si myslíme, že jsme udělaly za svým životem tlustou čáru, není tomu tak. Následky si zpravidla poneseme ještě nějakou dobu v sobě, nemluvě o případném dopadu na děti. Světlejší zprávou je v této smutné bilanci jen to, že se postupem času zvyšuje průměrná délka trvání manželského vztahu. V současnosti činí něco málo přes dvanáct let.

Existuje obrana?

Ano. Pokud se snažíme krizi zažehnat, je důležité znát její příčinu. Musíme si uvědomit naplno, proč k ní došlo a pak teprve hledat způsob, jak vše napravit, příčiny odstranit a opět docílit harmonického soužití. Snaha musí být samozřejmě na obou stranách. Je nutné vcítit se do potřeb partnera, uvědomit si, co ho k jeho chování vede a porozumět mu. Existují však příčiny krizí, kterým se samy bez pomoci postavit nedokážeme. Patří mezi ně závislost na alkoholu nebo na drogách, duševní a sexuální poruchy, případně dlouhodobá opakovaná nevěra. Tehdy pomůže pouze psycholog nebo manželská poradna. Za krizí mohou stát i skryté příčiny. I ty může pomoci odhalit odborník.

Mezi projevy manželské krize patří i neutuchající hádky. Je to váš případ? Pak si určitě přečtěte i článek Hádáte se? Jde to i bez křiku!.

Co si myslíte o dnešních rozvodech? Neměly bychom se k rozvodům stavět přeci jen trochu obezřetněji? Co bylo příčinou vašeho rozvodu? Pojďte se mnou diskutovat pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám