Hlavní obsah

Manželství v nebezpečí: 5 důvodů, proč je leden měsíc rozvodů

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Nový rok je spojován s novými začátky. Jenže bohužel v oblasti vztahů je to často období konců. Rozvodoví právníci se shodují, že leden je měsíc, kdy mívají opravdu napilno. Proč se lidé po svátcích hádají a mnohdy rozcházejí?

Článek

Dalo by se čekat, že v lednu ještě lidem vydrží sváteční nálada z uplynulých Vánoc. Že se budou stále radovat z dárků, z prožité pohody, z volných dnů, které si užili s těmi nejbližšími... Ale mnohdy je to úplně jinak. Ne nadarmo nazývají právníci a odborníci na vztahy leden měsícem rozvodů.

Není to mýtus

Je to podobné jako návrat z letní dovolené. Měli byste být odpočatí a plní energie ke zvládnutí přívalu pracovních povinností, jenže většinou se do pracovního tempa dostáváte velmi těžce.

A stejné je to s Vánoci a Silvestrem. Konec svátků a návrat do reality bývá někdy hodně tvrdý. Vztahové problémy, které lidé měli už dřív, jsou najednou větší, tíživější, jako by během svátků nabobtnaly, a pro spoustu z nich jsou už nepřekonatelné. „Leden jako měsíc rozvodů není žádný mýtus, jak si leckdo myslí. Bohužel každý rok zaznamenáváme zvýšený počet klientů, kteří o rozvod buď rovnou žádají, nebo se zajímají o informace, které se ho týkají,“ potvrzuje Alison Hawes, právnička specializující se na rozvody a rodinné právo.

Foto: Ana Blazic Pavlovic, Shutterstock.com

Leden nebývá úplně pohodový měsíc – řada lidí řeší vážné vztahové problémyFoto: Ana Blazic Pavlovic, Shutterstock.com

Proč? Z mnoha důvodů

Logická otázka samozřejmě zní, proč to tak je. Proč mají lidé najednou potřebu přerušit sváteční náladu a ukončit největší svátky v roce tak smutně. Podle odborníků existuje hned několik nejobvyklejších důvodů:

  • Přemáhali se - Tohle bývá velmi časté. Vztahové potíže existovaly už dávno před svátky, ale kvůli Vánocům se lidé zdráhali je řešit. Přece nezkazí dětem (rodičům, sourozencům, blízkým…) Vánoce. Přece nebudou sváteční dny, které jsou v podstatě zasvěceny rodině a lásce, kazit vlastními problémy. A tak je zaházeli hluboko do skříně, schovali je pod vánoční dárky, ale když bylo po svátcích, najednou zbyly jen ty problémy. A většinou ještě větší než předtím.
  • Finance - Vánoce by měly mít především duchovní rozměr, ale pro spoustu lidí je to spíš svátek konzumu. „Z myšlenky udělat radost blízkému člověku se stala povinnost. Lidé nakupují zbytečně velké a drahé dárky často i těm, které za své blízké nepovažují, ale mají pocit, že obdarovat je se sluší. Místo radosti je ale pak spousta starostí,“ říká terapeutka pro osobní rozvoj Klára Gelnarová. Jakmile se vrátí všední dny, lidé zase vidí jasně a dopadne na ně finanční zátěž. Mnohdy si na svátky třeba i půjčili nebo vyčerpali veškeré úspory a finanční stres samozřejmě rodinnou pohodu těžce nabourává.
  • Nové začátky - Jen málokdo si alespoň v duchu nedává nějaké novoroční předsevzetí. Prostě doufá, že tenhle rok bude lepší. Spousta lidí cítí odhodlání a energii věci měnit – a to i ty vztahové. Když jim partnerství neklape, s Novým rokem přichází často rozhodnutí to takhle nenechat.
  • Nahromaděný stres - Přestože by po svátcích měli být lidé odpočatí, nebývá tomu tak. Naopak se ven dostává všechen nahromaděný stres. Najednou vyplouvá na povrch únava z veškerých příprav, z nakupování, vaření, pečení a úklidu. A s ní souvisí i podrážděnost, nervozita, která vede k hádkám, neshodám a nabourání rodinné pohody.
  • Poničené rodinné vztahy - Vánoce jsou také časem setkávání s příbuznými a známými. „Jenže tradice často předčí opravdovost, a tak se potkávají i lidé, kteří spolu nevycházejí, nemají se rádi. Všechny to pak stojí mnoho sil a přemáhání,“ říká Klára Gelnarová. A jakmile sváteční nálada odezní, začnou na povrch vyplouvat nedořešené rodinné vazby, hádky, čí rodina je taková či maková, a podobně. A atmosféra opět houstne, je živnou půdou pro rozpory a může to skončit i rozchodem.

A jak vypadá leden u vás?

Reklama

Načítám