Hlavní obsah

Rozvod po padesátce: 4 překvapivé důvody, proč jich přibývá!

Foto: Olena Yakobchuk

Foto: Olena Yakobchuk

Rozvádí se kdekdo bez ohledu na věk. Ale odborníci hlásí, že neustále přibývá rozvodů u lidí ve věkové kategorii 50+. Proč zrovna padesátníci stále častěji pálí mosty? Proč najednou bourají to, co celý život budovali? Důvodů je prý hned několik.

Článek

Vztahy nevycházejí lidem bez ohledu na věk – u rozvodového soudu končí třicátníci i třeba sedmdesátníci. Ale podle zahraničních studií právě lidé ve věku 50+ přistupují k rozvodu stále častěji.

Je jich čím dál víc

V zahraničí už mají termín, říká se jim „silver splitters“, přičemž slovo „silver“ (v překladu stříbrný) odkazuje na to, že tihle lidé již mívají šedivé vlasy, a slovo „splitters“ je výrazem pro ty, kdo se rozcházejí. V průzkumu Relationship Property Survey mezi rozvodovými právníky na Novém Zélandu šedesát procent dotazovaných advokátů hlásilo, že rozvádějících se ve věkové kategorii nad padesát let neustále přibývá.

Zdá se, že podobné je to i ve Velké Británii. Tam hlásí nárůst rozvodovosti obecně (bez ohledu na věk těch, co se rozcházejí), ale podle magazínu The Telegraph nejvíc přibývá právě těch starších padesáti let.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Lidé nad padesát rozhodně nerezignují na život, naopak – mnohdy se rozhodnou pro úplně nový začátekFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Proč?

Nasnadě je samozřejmě otázka, proč to tak je. Proč lidé, kteří toho spolu tolik vybudovali (například doplatili hypotéky, postavili dům, vychovali děti, překonali nejrůznější trápení v podobě nemocí či úmrtí blízkých lidí), najednou všechno házejí za hlavu, pálí mosty a začínají od úplného začátku.

Podle odborníků je důvodů hned několik:

  • Rozvod není ostuda - Už dávno neplatí, že je rozvod něco, za co je potřeba se stydět. Vaše babičky a prababičky to možná ještě vnímají jako naprostou životní prohru a tragédii, ale padesátníci či šedesátníci? Kdepak! „Dnešní doba opravdu posouvá hranice pomyslné normality, rozvod je vnímán jako sice bolestná, ovšem normální záležitost. Ti v dlouhodobém manželství jsou mnohdy za podivné exoty, společnost čím dál tím víc přestává věřit v trvalost vztahů,“ potvrzuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.
  • Jsou fit - Dnešní padesátníci? Lidé v nejlepším věku! Udržují se, sportují, dodržují zdravý životní styl a podobně. A podle toho také vypadají a hlavně se dobře cítí. Lidé už dávno nežijí v módu „je mi 50 nebo 60, nějak už to dožiju, to nejlepší mám za sebou“, ale naopak.
  • Finanční nezávislost - Bývá to věk, kdy končí splátky hypoték a dalších dlouhodobých půjček. Také je to mnohdy čas, kdy děti dospívají a zařizují si vlastní životy. Pokud jde o lidi, kteří mají stabilní práci, objevuje se konečně jakýsi finanční klid. „V nefunkčních manželstvích už lidi nedrží horentní sumy splátek a úvěrů, padá jim kámen ze srdce a objevuje se nová energie a touha po nových začátcích. Někteří pak vnímají tuhle finanční stabilitu i jako plus při navazování nových vztahů, cítí, že mají co nabídnout,“ říká Lucie Mucalová.
  • Mají čas - Děti už nepotřebují buď žádnou péči, nebo jen minimální, a lidé mají konečně čas jen na sebe. A často se stává, že vlastně zmizí pojítko mezi partnery, najednou si jde každý za něčím jiným, objevuje jiné koníčky, společného ubývá. Navíc v tom nenadálém prostoru, který doposud vyplňovaly starosti s dětmi, se mnohem lépe zobrazují problémy, které ti dva mezi sebou třeba už roky mají, jen neměli čas si jich pořádně všimnout.

Konečně čas na sebe

Je tu ale ještě jedna zásadní věc. Lidé nad padesát let jsou fit nejen fyzicky, ale i duševně, vědí, že nepatří do starého železa. Naopak, jsou odvážní, sebevědomí a konečně myslí na sebe. „Lidé v tomto věku dělají rozhodnutí, která vycházejí z toho, jak se cítí a jak by se cítit chtěli. A kolem padesátky si řada z nich uvědomí, že vlastní pocity a emoce jsou prioritou, konečně dávají sobě přednost před ostatními,“ potvrzuje australská expertka na vztahy Lorna Patten. Celý život vlastně dřeli pro jiné (nejčastěji pro své děti), teď si ale mohou dovolit být konečně sobečtí, a to v tom dobrém smyslu.

Jak pohlížíte na rozvod vy?

Reklama

Související témata: