Hlavní obsah

Manželství z rozumu aneb 5 důvodů, proč se vzít i bez lásky

Foto: Thinkstock

Před oltář se můžete vydat z různých důvodů, a ne vždy to musí nutně být láskaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujeme se! Nemůžeme bez sebe být! Jsme pro sebe stvořeni! Tak většinou lidé odůvodňují, proč se vzali. Ale existují i jiné, pragmatičtější důvody ke svatbě než jen láska. Je jich minimálně pět!

Článek

Je fajn, když se dva lidé milují a rozhodnou se se vzít. Ale „ano“ se dá říci i z jiných důvodů, a nebývá to zas tak neobvyklé. Kupodivu to vždy ani nemusí být cesta do pekel. „Vždyť k čemu bude ,jen´ láska, když budou chybět společné zájmy, koníčky a podobně? A velmi často pak díky partnerovým kvalitám, pevným základům a úctě přijde i ta láska," vysvětluje psychoterapeutka Lucie Horníková.

Tohle je pět jiných důvodů, proč se mnozí hrnou do chomoutu.

1. Únava

Stává se to ženám i mužům. Těm, co jsou už opravdu unavení z hledání vhodného protějšku, z rozchodů, nepovedených schůzek a neustálých nezdarů. Zkoušeli to mnohokrát a nyní mají pocit, že „pravá láska“ snad ani neexistuje.

A tak sleví ze svých představ o dokonalém partnerovi a místo „miluji tě“ se spokojí s „mám tě rád“. Jenže pozor, chce to i fyzickou přitažlivost, sexuální chemie je pro vztah velmi důležitá! „Nerespektování fyzické přitažlivosti a jiskry na začátku vztahu se vám může vymstít. Může se stát, že si s partnerem přestanete po nějaké době rozumět a budete mít jiné životní názory, cíle a představy. Kromě toho, když žijete s člověkem, kterého sice máte rádi, ale nepřitahuje vás, dříve či později si budete ono vzplanutí hledat mimo vztah,“ varuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

V tomto případě se jednoduše řečeno kompromisy moc nevyplácí, spíše je dobré zaměřit své síly na to, proč se vám nedaří vhodného partnera najít.

Foto: Thinkstock

Faktem je, že určitou jiskru a vášeň by váš vztah určitě mít mělFoto: Thinkstock

2. Touha po dítěti

Tohle se týká především žen, i když i mužům mohou začít bít biologické hodiny na poplach. Ale pravda je taková, že když začne žena toužit po dítěti a nedaří se jí najít vhodného „potenciálního“ otce, je schopná skoro čehokoli. Ochota plodit potomky se pak pro ni stává téměř jedinou prioritou, takže je svolná vzít si muže, který jí dá to, po čem nejvíc touží – dítě!

Jenže je potřeba myslet na to, co bude, až bude její touha ukojena a děti třeba odrostou. Partnery by rozhodně mělo pojit i něco víc než jen potomstvo.

3. Pocit bezpečí a finanční jistota

Možná je to takový sňatek z rozumu, ale nemusí jít hned o klasické zlatokopectví. Koneckonců snaha najít si partnera, který je schopen se o ženu (potažmo o rodinu) postarat, je podle některých teorií ženám biologicky daná.

Jednoduše vaše sympatie snadněji získá muž, který je zodpovědný, finančně uvědomělý, má slušné zaměstnání a vy se vedle něj cítíte bezpečně.

Foto: Thinkstock

Pro mnohé je manželství jakýsi obchodní svazekFoto: Thinkstock

4. Strach ze samoty

Tohle je věc, která se většinou týká starších ročníků. Mladí se samoty ještě tolik nebojí, mají přece spoustu přátel, známých, kolegů v práci. Pro ně jsou chvilky o samotě spíš odměnou.

Ale starší lidé, kteří už mají za sebou třeba ztrátu někoho blízkého, moc dobře vědí, jak je spřízněná duše potřebná. A přátelství je pro ně již možná víc než láska.

5. Na truc

Tohle je asi nejhloupější důvod se vdávat či ženit. A to ať už se tím chcete „pomstít“ rodičům, kterým se váš partner nelíbí, nebo bývalému partnerovi, aby viděl, že vážně není jediný na světě a vy pro něj dávno netruchlíte.

K rozhodnutí vás vedou negativní emoce, a na tom se toho moc stavět nedá. Vstupovat do manželství s takovým minusem je dost riskantní.

A z jakého důvody jste se vdávaly či ženili vy?

Reklama

Načítám