Hlavní obsah

Maso: Je zdravé ho jíst? Zeptali jsme se tří specialistů na výživu!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Červené maso údajně není vhodné jíst syrové. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny má právě jeho konzumace vliv na rozvoj této choroby. Nezvratné důkazy pro toto tvrzení však neexistujíFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

V současnosti, kdy lidem přijde zcela přirozené zabývat se kvalitou a vhodností výživy, se v této oblasti objevuje spousta kontroverzí. A maso je snad tou úplně největší. Měli byste ho jíst, nebo ne?

Článek

Patříte mezi ty, kteří se snaží jíst zdravě, ale v otázce masa nemáte úplně jasno? Tak to jste na tom podobně jako my v redakci! Jak to s tím masem vlastně je, jsme se proto zeptali tří odbornic.

Maso ano, ale ne každý den

MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl:

„Argumentem pro maso je, že je cenným zdrojem bílkoviny vysoké biologické hodnoty, diskutované červené maso navíc význačným zdrojem dobře využitelného železa zinku a vitaminu B12.

Argumentem proti může být vyšší obsah tuku, obtížnější stravitelnost, potencionální vliv na výskyt rakoviny. To platí zejména pro červené maso.

Dle mě maso do jídelníčku v rámci pestrosti patří. V Česku je ale konzumace masa a masných výrobků velmi vysoká a pro výraznou část populace je maso základní potravinou. Takováto frekvence zařazování do jídelníčku není nutná.

Problémem může být kvalita masa kvůli způsobu hromadného chovu, ale také jeho technologická úprava. Pečení, grilování či uzení, kdy vznikají karcinogenní látky. Takže maso ano, ale s tím, že se zaměříte na kvalitu produktu a přiměřenost v konzumaci.“

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Hlavní problém není v masu jako takovém, ale v jeho nadužívání. Jíst každý den by se určitě nemělo, na tom se shodují všechny naše odborniceFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Rakovina tlustého střeva kvůli nadužívání masa

Hedvika Urbanová, terapeutka z Kliniky Meridian – klinika tradiční čínské medicíny:

„Maso je bezesporu velmi výživná a cenná potravina. Z pohledu tradiční čínské medicíny se maso používá zejména při syndromech nedostatku, k výživě vyčerpaného pacienta – třeba při chudokrevnosti nebo u žen po porodu. Problém nevidím v mase samotném, ale v jeho nadužívání.

Maso jako výživná potravina se dlouho tráví. Pokud ho konzumujete často a ve velkém množství, oslabujete si trávení, v těle se hromadí toxické látky a spolu s tím přicházejí i další zdravotní potíže. Nadužívání masa a uzenin je také jedním z důvodů, proč Češi vedou ve výskytu rakoviny tlustého střeva.

Problém vidím i ve způsobu chovu zvířat, který pak ovlivňuje kvalitu masa. Zvířata jsou často trýzněna v nelidských podmínkách, to způsobuje různé infekce. Navíc jsou po celý svůj život ve stresu. A při porážce se jim vyplavují do krve stresové hormony. Všechny tyto látky putují společně s masem do vašeho těla a dříve či později vám způsobí zdravotní potíže.

Patříte k těm, co si nedovedou život bez masa představit, ale přesto byste chtěli svému tělu odlehčit? Nemusí se z vás stát hned vegetarián. Stačí, když maso omezíte a budete si ho kupovat v bio kvalitě.“

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Při nákupu je velmi vhodné dávat přednost masu v bio kvalitěFoto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Vegetariánská strava ano, horší je to s vegany

Nutriční specialistka Ing. Hanka Málková ze společnosti STOB:

„Maso je zdrojem mnoha cenných látek a v jídelníčku má určitě své místo. Především obsahuje plnohodnotné bílkoviny, některé vitaminy – významný je zejména obsah vitaminu B12 – a minerální látky, hlavně železo.

Nicméně, když to s ním budete přehánět, určitě si neprospějete, což ostatně platí u všech potravin bez výjimky.

Z druhé strany může i vegetariánská strava zajistit dostatečný přísun bílkovin a všech esenciálních aminokyselin. Ať už v podobě mléčných výrobků nebo vajec, ale i vhodnou kombinací rostlinných zdrojů.

Problematický může být ve vegetariánské stravě vitamin B12, který je obsažený pouze v živočišných zdrojích. Z minerálních látek pak železo a vápník, které jsou z rostlinných zdrojů hůře využitelné. Za velmi rizikové z tohoto ohledu považuji veganství, které vylučuje striktně veškeré živočišné potraviny včetně mléčných výrobků a vajec.

Pokud bychom to ale nyní chtěli shrnout, vegetariánstvím zcela jistě můžete v něčem inspirovat, ale kousek kvalitního masa vám občas rozhodně neublíží.“

Jíte maso?

Reklama

Načítám