Hlavní obsah
3,0
(143)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Máte-li rádi kysané zelí, tohle jídlo budete milovat. Je to jen pár surovin, v hrnci ale proběhne nějaké kouzlo a výsledkem je opravdu výjimečně chutné a voňavé jídlo za pár korun.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 180 g kulatozrnné rýže
  • 600 g vepřového mletého masa
  • 1 ks vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 nožička klobásy
  • 2 lžičky paprik
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
Článek

01.

Ráno před přípravou propláchněte rýži (nemusíte vážit, jsou to asi dvě třetiny hrnku), zalijte ji horkou vodou a nechte nasáknout (postačí, když bude namočená 1–2 hodiny).

02.

Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky. Na středně rozpáleném sádle ji osmahněte dozlatova. Poté hrnec částečně stáhněte z plamene, vsypte mletou papriku, rozmíchejte ji v základu a podlijte trochou vody.

03.

Kysané zelí sceďte a vyždímejte (šťávu zachyťte a zelí případně propláchněte vodou). Přidejte ho do hrnce spolu s bobkovým listem a novým kořením. Podlijte vodou a případně trochou šťávy ze zelí. Přiklopte pokličkou a nechte pomalu dusit.

04.

K mletému masu přidejte vejce, česnek, sůl, špetku pepře a dobře propracujte. Nakonec vmíchejte namočenou a řádně scezenou rýži a také ji do masa řádně zapracujte. Namočenýma rukama tvořte kuličky trochu větší než golfový míček.

05.

Zelí v hrnci rozhrňte tak, aby vznikly „důlky“ pro masové kuličky. Opatrně je vložte do hrnce (tohle je klíčový moment, buďte trpěliví a opatrní). Nemíchejte, nedloubejte do nich, jenom hrncem opatrně potřásejte. Přilijte tolik vody, aby byly kuličky potopené. Do hrnce vložte výraznou klobásu, můžete ji rozříznout, do jídla se tak uvolní víc chuti. Pomalu duste asi 45–50 minut.

Podávejte s bílým chlebem a případně kopečkem kysané smetany.

Náš tip: Pokud máte rádi ostřejší jídlo, přidejte do základu také štiplavou papriku, nebo do hrnce vložte kousek feferonky. Na závěr můžete dát masové koule na chvíli stranou a zelí zjemnit smetanou nebo zahustit jíškou – není to však nutné.

Z kysaného zelí jde dělat spoustu dobrých jídel. Zkuste salát, bramboráky i flíčky!

Reklama

Související témata:

Načítám