Hlavní obsah

Jak zužitkovat zbylé brambory: bramborové placky se zelím

Hodnocení:
(308)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Snad nejvděčnější způsob, jak zužitkovat zbylé vařené brambory, jsou všelijaké placičky. Neomezujte se ale jen na klasiku s vajíčkem a sýrem a zkuste i pikantnější indickou verzi: s červeným zelím, cibulkou a kari kořením. Jsou skvělé i za studena!

Ingredience pro:
4 porce
  • 4 vařené brambory
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce kari
  • chilli
  • sůl
  • 3 jarní cibulky
  • olej na smažení
Článek

Postup

Krok 1: Větší vařené brambory rozdrobte do mísy, přidejte najemno pokrájené zelí (můžete ho i nastrouhat, ale pustí trochu šťávy), prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, kari, chilli dle chuti, malou lžičku soli a najemno pokrájenou jarní cibulku.

Krok 2: Vše rukama propracujte na těsto, ze kterého tvořte malé placičky. Klaďte je na pečicí papír a nechte v lednici minimálně hodinu (ale klidně i do druhého dne) odležet. Hezky se prolnou chutě a placky budou lépe držet.

Krok 3: Placičky smažte v dostatečném množství oleje nebo sádla z obou stran dozlatova (bramboráky 3x jinak). Když je před smažením obalíte ve vajíčku nebo ve strouhance, budou lépe držet tvar.

Krok 4: Podávejte jen tak nebo jako přílohu, teplé i studené.

Foto: Jakub Jurdič

Jak zpracováváte zbytky brambor vy, máte nějaký oblíbený recept? Další tipy najdete v článku Jak využít vařené brambory: 3 recepty ze zbytků.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.