Hlavní obsah
3,4
(96)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Na pravých slovenských haluškách z bramborového těsta je nejpracnější nastrouhat brambory. Jinak je ale příprava rychlá a jednoduchá. Nejklasičtější jsou s ovčí brynzou. Verze s kysaným zelím, které se říká strapačky, je ale stejně oblíbená a chutná.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 250 g slaniny
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Halušky
  • 800 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Slaninu a cibuli nakrájejte na kostičky. Slaninu nechte v hrnci na středním plamenu pomalu vyškvařit. Když je křupavá tak, jak to máte rádi, vyjměte ji z hrnce, část tuku odlijte a na zbytku orestujte cibuli dosklovata. Přidejte propláchnuté zelí, podlijte ho trochou vody, zlehka opepřete a pod pokličkou nechte pomalu dusit.

02.

Dejte vařit velký hrnec vody. Oškrábejte brambory a nastrouhejte je na jemném struhadle. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu, osolte, přidejte vejce a tolik mouky, aby vzniklo těsto spíše řidší, ale soudržné. Můžete zkusit zavařit pár halušek do vařící vody na zkoušku. Když se budou rozpadat, přidejte do těsta ještě trochu mouky.

03.

Osolte vodu na halušky (už by měla být vařící) a přes haluškové síto do ní protlačte těsto. Krátce povařte a až všechny halušky vyplavou na povrch, sceďte je.

04.

Ve velké míse promíchejte halušky s podušeným kysaným zelím a ihned servírujte. Každou porci posypte ještě lžící připravené vyškvařené slaniny.

Jako od slovenské babičky jsou brynzové halušky se slaninou a zajímavá verze jsou i halušky s vajíčkem a smetanou. 

Reklama

Související témata:

Načítám