Hlavní obsah

Strapačky – halušky s kysaným zelím

Hodnocení:
(92)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Na pravých slovenských haluškách z bramborového těsta je nejpracnější nastrouhat brambory. Jinak je ale příprava rychlá a jednoduchá. Nejklasičtější jsou s ovčí brynzou. Verze s kysaným zelím, které se říká strapačky, je ale stejně oblíbená a chutná.

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 250 g slaniny v celku
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 špetka mletého černého pepře
Na halušky
  • 800 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

Krok 1: Slaninu a cibuli nakrájejte na kostičky. Slaninu nechte v hrnci na středním plamenu pomalu vyškvařit. Když je křupavá tak, jak to máte rádi, vyjměte ji z hrnce, část tuku odlijte a na zbytku orestujte cibuli dosklovata. Přidejte propláchnuté zelí, podlijte ho trochou vody, zlehka opepřete a pod pokličkou nechte pomalu dusit.

Krok 2: Dejte vařit velký hrnec vody. Oškrábejte brambory a nastrouhejte je na jemném struhadle. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu, osolte, přidejte vejce a tolik mouky, aby vzniklo těsto spíše řidší, ale soudržné. Můžete zkusit zavařit pár halušek do vařící vody na zkoušku. Když se budou rozpadat, přidejte do těsta ještě trochu mouky.

Krok 3: Osolte vodu na halušky (už by měla být vařící) a přes haluškové síto do ní protlačte těsto. Krátce povařte, a až všechny halušky vyplavou na povrch, sceďte je.

Krok 4: Ve velké míse promíchejte halušky s podušeným kysaným zelím a ihned servírujte. Každou porci posypte ještě lžící připravené vyškvařené slaniny.

Jako od slovenské babičky jsou brynzové halušky se slaninou a zajímavá verze jsou i halušky s vajíčkem a smetanou. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
17. 12. 2019

Reklama

Sdílejte článek