Hlavní obsah

Máte akné i vrásky? Vybíráme pro vás nejlepší denní krémy

Foto: Pressmaster, shutterstock.com

Máte problematickou pokožku? Velmi důležité je vybrat správnou kosmetickou péči, a to i s ohledem na váš věkFoto: Pressmaster, shutterstock.com

Každý typ pleti si žádá jinou péči. Pokud právě vás trápí problematická pokožka, víme, jakou kosmetiku vybrat, chcete-li pleť léčit a současně maskovat nedostatky.

Článek

U teenagerů je problematická a aknózní pleť nejčastěji důsledkem hormonálních změn. V dospělosti může mít příčin celou řadu, od onemocnění štítné žlázy až po neustálý stres. Chcete-li s akné bojovat, je na místě i vhodná kosmetická péče.

Vrásky i pupínky

Jestliže vás trápila pleť již v dospívání, možná máte zkušenosti s čisticí kosmetikou s alkoholem a přípravky s výtažky z čajovníku. Ty skutečně dokázaly vyzrát na zanícené vřídky a zarudnutí. Na druhé straně pleť vysušovaly. Můžete si je dovolit i v dospělosti, kdy pleť potřebuje více hydratace a výživy?

„Účinné látky zůstavají i v dospělosti stejné jako v dospívání, ale bude se určitě lišit textura denního krému. Pro mladší pleť může být obsah výživných látek katastrofa v podobě zhoršeného akné, zralá pleť se bez nich již neobejde. U zralé pleti ovšem, abychom okolní pleť nevysušovali a nedráždili, požijeme přípravky na akné jen cíleně v místě, kde se tvoří,“ radí k aplikaci korektivní dermatoložka Markéta Majerová z Medicom Clinic.

Foto: archiv firem

Nezatěžujte pleť a přípravky aplikujte jen lokálně na jednotlivé pupínky. Na foto (zleva): Péče proti akné Targeted Blemish Spot Treatment, Kiehl's, 800 Kč. Péče proti akné s okamžitým účinkem s 2% kyselinou salicylovou, Avon, 69,90 KčFoto: archiv firem

Přizvěte na pomoc

Osvědčenými bojovníky proti akné jsou výtažky z konopí, čajovník (tea tree), levandule, šalvěj nebo jalovec. „Rovněž účinné jsou látky z mořských řas, které redukují a citlivě odstraňují přebytečný kožní maz a dlouhodobě udržují matný vzhled a vláčnost pleti,“ doporučuje Eva Novotná ze společnosti Ryor.

„Pro pleť s akné mohou být prospěšné přípravky s kyselinou mléčnou, přirozeně hydratační látkou, která reguluje tvorbu mazu, působí antibakteriálně a keratolyticky. Podobně působí i kyselina salicylová,“ doporučuje Markéta Majerová. Také ovocné kyseliny léčí mírnější akné, hodí se k vyhlazení pleti, zlepšují celkový vzhled.

Foto: archiv firem

Účinky konopí na akné jsou lety prověřené. Na foto (zleva): Konopný korekční krém pro problematickou pleť, Ryor, 223 Kč, Aknea ošetřující krém, Cannaderm, 216 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

S čištěním aknózní pleti pomůže levandule nebo mořské řasy. Na foto (zleva): Zklidňující SOS gel proti akné s levandulí, vřídelní solí a hřebíčkem, Manufaktura, 139 Kč. Hydratační krém s výtažky z mořských řas, Dermacol, 99 KčFoto: archiv firem

Co dokáže krém

Když se o pleť vhodně nestaráte, dá vám to rychle vědět. je suchá, šupinatí, může pnout a svědit.

„Denním krémem dodáváte pokožce hydratační a výživné látky, které ji během dne udržují vláčnou a chrání před zevními vlivy. U mastnější pokožky a mladších ročníků převažuje potřeba hydratovat, s věkem se pleť stává citlivější a sušší a pleť potřebuje dodávat i výživné látky,“ radí Markéta Majerová.

Foto: archiv firem

Mastnější pleti bude svědčit lehký fluid, zralou pleť vyživte hutnějším krémem. Na foto (zleva): Fluid na obličej, Alverde, dm, 88Kč. Krém proti akné s tea tree, bergamotem a geránií, BioAroma, 435 KčFoto: archiv firem

V případě problematické pleti by měl ovšem být velký důraz kladen i na pravidelné čištění pleti. „Pokud není pleť správně vyčištěná, tak ani sebelepší krém vám nepomůže,“ varuje Eva Novotná ze společnosti Ryor.

Foto: archiv firem

Krém nanášejte vždy na dobře vyčištěnou pleť. Na foto (zleva): Čisticí pěna s mořskými řasami na problematickou pleť, Ryor, 117 Kč. Hloubkově čisticí gel Clean Deeper, Nivea, 105 KčFoto: archiv firem

Vybarvěte se

Na trhu jsou i přípravky, které fungují jako krém, ale současně pleť tónují. „BB krém například hydratuje pokožku, barevně je sjednocuje, zakrývá drobné nedostatky, a případně i chrání proti UV záření, pokud obsahuje SPF faktor. Hodí se zejména pro podrážděnou a citlivou pleť, kterou by vrstvení více kosmetických přípravků dráždilo,“ popisuje Markéta Majerová.

Foto: archiv firem

Různé tónující krémy hydratují a současně zakrývají nedostatky. Na foto (zleva): Tónovací DD krém Mixa, 199 Kč. Krémpasta Aknecolor, 139 KčFoto: archiv firem

„Nicméně určitě bych BB krémem či tónovacím krémem nenahrazovala běžný denní krém pro problematickou pleť,“ dodává Eva Novotná. Je lepší použít specializovaný denní krém a po něm BB krém nebo lehkou vrstvu make-upu.

I make-up vybíráme s ohledem na typ pleti. Na mastnější pleť může být vhodnější kompaktní nebo zmatňující. „Existuje také pigmentovaná ,krémpasta' s antibakteriální látkou klotrimoxazolem, která se používá jako korekční make-up,“ doporučuje Markéta Majerová.

Trápí vás akné i v dospělosti?

Reklama

Související témata: