Hlavní obsah

Máte bezohledné sousedy? Víme, jak se můžete bránit!

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Taky se vždycky těšíte domů, že si dopřejte trochu klidu? Ten však může vzít snadno za své, když vás ruší bezohlední sousedi. Víte, jak se můžete bránit, když vám vadí vytí psa nebo kouření na balkoně?

Článek

Ne nadarmo se říká, že když chcete dobře vycházet se sousedy, musíte je na každou hlučnější party pozvat mezi prvními. A když nabídku odmítnou? V tom případě ještě před oslavou u nich zazvoňte s lahví vína a poděkujte jim za toleranci. Většinou to zabere a sousedi se na vás druhý den nemračí. Teď se ale možná ptáte, co dělat, když vaši sousedi toto pravidlo neznají, a navíc je soužití s nimi o dost horší než občasný noční mejdan. Máme pro vás pár tipů, jak to zvládnout.

Když nepomůže domluva, zabere pokuta

Ať už bydlíte v bytě nebo rodinném domku, asi máte nějaké sousedy, s nimiž byste měli dobře vycházet. Někdy však dobrá vůle nestačí. O tom, co všechno soused smí, a co už ne, pojednává občanský zákoník. V některých obcích to může být ještě upřesněno zvláštní vyhláškou, v družstevních domech nebo ve společenstvích vlastníků to mohou blíže specifikovat stanovy.

Nejlepší je si se sousedem v klidu promluvit o tom, co vám vadí a společně najít kompromisní řešení. Nicméně pokud s ním není rozumná řeč, asi vám nezbude nic jiného než se obrátit na obecní úřad, policii nebo (když jsou předchozí pokusy neúspěšné) na soud. Můžete ho žalovat například za náhradu způsobené škody nebo neodstranění stromů, které zasadil příliš blízko vašeho domu (minimální vzdálenost je 1,5 metru), takže vám stíní nebo hrozí poškození plotu. Soused může být potrestán pokutou, může mu být uloženo, aby zanechal svého jednání, nebo aby vám zaplatil finanční náhradu. Co se mezi sousedy nejčastěji řeší?

Kam se spadaným ovocem?

Když k vám spadne ovoce ze sousedova stromu, můžete ho sníst. Přímo ze stromu si ho však natrhat nesmíte. Sousedovi ale musíte umožnit, aby si svá jablka očesal i z vaší strany. Ten by měl prořezat také větve přerůstající na váš pozemek. Pokud to neudělá, můžete je odstranit sami, ale musí to být v období vegetačního klidu, které obvykle trvá od konce listopadu do konce března.

Foto: Rasica, Shutterstock.com

Sousedovo jablko spadlé na vaši zahradu můžete sníst rovnou před ním, máte na to právo. Utrhnout ho ale nesmíteFoto: Rasica, Shutterstock.com

Co jsou přímé a nepřímé imise?

V občanském zákoníku se uvádí, že „na pozemek souseda nesmí vnikat odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy, zvířata a jiné podobné účinky“. Jedná se o tzv. imise, které se rozdělují na přímé (když někdo na sousední pozemek sváží např. odpad) a nepřímé (např. kouř z grilování nebo nadměrný hluk z balkonu).

Zatímco přímé imise jsou zakázány vždy, nepřímé jen tehdy, pokud překračují běžné poměry v dané lokalitě a výrazně vás omezují v obvyklém užívání nemovitosti.

Ničí vás hlasité mejdany?

Hluk ozývající se od sousedů vám sice může lézt na nervy, ale jelikož asi „nedosahuje intenzity poškozující vaše zdraví“, můžete se obrátit jedině na obecní úřad nebo policii. V bytových domech můžete se svou stížností někdy uspět na členské schůzi. Samozřejmě lze také podat žalobu k soudu, ale to už je běh na dlouhou trať, který je navíc finančně náročnější. Ohledně měření intenzity hluku se můžete obrátit na příslušnou hygienickou stanici a domluvit se s nimi, jakým způsobem by se dalo toto měření provést. Snazší je se obrátit na policii, která problém řeší okamžitě, a to buď domluvou, nebo pokutou. Hlavně je velká šance, že sousedi se přece jen ztiší.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Kvůli hluku se můžete obrátit na hygienickou stanici (měla by přijít intenzitu zvuku změřit) nebo ještě lépe na policiiFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Vadí vám kouření na balkoně?

Pokud bydlíte pod ním a padají k vám nedopalky a popel, máte právo si stěžovat. Řešením je obyčejný popelník. Když ale bydlíte nad ním a jde k vám jen kouř, asi s tím nic nenaděláte, protože občasným kouřením na balkoně vás nikdo neomezuje v užívání bytu. Jiné by to však bylo v případě, když by balkony ve vašem domě patřily mezi společné prostory. V tom případě by mohlo být ve stanovách uvedeno, že je ve společných prostorách domu zákaz kouření, a to i přesto, že balkon nebo lodžie jsou ve výlučném užívání vlastníka přilehlého bytu.

Prokleté grilování

Grilování na balkoně není žádný přečin. Pokud je ale soused bezohledný a vás kouř a pachy obtěžují, můžete zavolat městskou policii. Pravděpodobně to ohodnotí jako přestupek, který předá k dalšímu projednání na obecní úřad.

Existuje však i jiné, alespoň částečné řešení. Poraďte sousedovi, ať si pořídí elektrický gril. Nepříjemný kouř se tím sice anuluje, avšak vůně z připravovaných pokrmů se nezbavíte.

Nový občanský zákoník blíže specifikuje sousedské vztahy a zavádí i nové termíny, jako jsou služebnost (musíte něco strpět, například vodu valící se z polí), reálné břemeno (závazek ke druhé osobě v podobě nějaké činnosti) nebo přídatné spoluvlastnictví (příjezdová cesta, která není majetkem obce, ale patří všem majitelům nemovitostí v dané lokalitě). Řeší například spadané ovoce na pozemku souseda, zaběhlé zvíře, pravidla údržby plotu – rozhrady nebo příjezdovou cestu. Ale o tom zase někdy příště...

A jak to se sousedy klape vám?

Reklama

Související témata:

Načítám