Hlavní obsah

7 zlozvyků, které vám zbytečně přidělávají vrásky

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svádíte vrásky na věk a říkáte si, že pravá dáma dokáže stárnout s grácií? To vás sice šlechtí, jenže vějířky ani rýhy nemusejí souviset jen s rokem vašeho narození. Nechcete vypadat o deset let starší? Tak si dejte pozor na těchto sedm věcí.

Článek

S věkem ubývající kolagen a zhoršující se elasticita pleti jsou skutečně nejzásadnějším původcem vrásek. Nevědomky k nim však připojujete dlouhý seznam nemilých zlozvyků, které navíc děláte možná i několikrát denně. Těchto sedm je nejnebezpečnějších.

1. Nadměrné opalování

Milujete slunce? Nikdy nezapomínejte pleť náležitě chránit před účinky UVA a UVB záření! Právě opalování, nedejbože spálení zhoršuje schopnost přirozené obnovy kolagenu, kůži dehydruje a zvyšuje tvorbu pigmentových skvrn, které rovněž nepůsobí zrovna mladistvě.

„Důležité je nanášet krémy, i když sedíte v práci u okna. Sklo sice blokuje UVB záření, ale okolo 50 procent UVA paprsků, které mohou pokožku spálit nebo způsobit její stárnutí, pronikne i přes sklo. Denní expozice UV paprsků může nechráněné pokožce způsobit i dvakrát rychlejší stárnutí než u pleti, která je patřičně chráněná,“ říká dermatoložka Věra Terzijská z kliniky Perfect Clinic.

Denní krémy s ochranným SPF používejte i v Česku. „Patnáctka bude vyhovovat lidem, kteří se pohybují po městě, v kanceláři, dopravních prostředcích. Třicítka je určena těm, kteří tráví většinu času venku, a všem, kdo mají citlivou pleť. Na ošetření obličeje postačí polovina čajové lžičky krému, po dvou až třech hodinách ochrannou vrstvu obnovte,“ radí kosmetička Lucie Karlíková ze společnosti Essenté. Ve složení přípravků hledejte nejen kvalitní filtry, ale i prospěšné látky, jako je vitamin E, hydractin, celligent, kyselina hyaluronová a D-panthenol: regenerují a mají antioxidační účinky.

Foto: Elena Rudakova, Shutterstock.com

Jestli se rádi hodně a často opalujete, vráskám navíc se vyhnete opravdu jen těžkoFoto: Elena Rudakova, Shutterstock.com

2. Přehnaná mimika

Mimika je přirozená, ale nepřehánějte to s ní. Nejcitlivěji na práci mimických svalů reaguje čelo a okolí očí i rtů – právě zvrásněná oblast okolo úst dodává přísný a starší vzhled. Mimochodem, viníky těchto vrásek jsou také kouření a pití z lahve nebo brčkem!

3. Nedostačující odlíčení

Pleti nesvědčí ani život ve městě. Smog, prach, výfukové zplodiny – to vše na kůži ulpívá. Proto si každý večer důkladně vyčistěte pokožku obličeje i krku – a to i když se nelíčíte. Pokud chcete se znečištěním bojovat ještě radikálněji, pořiďte si speciální kosmetiku pro pleť namáhanou životem ve velkoměstě (detoxikační řady najdete třeba u značek Nivea, Yves Rocher, Dermacol, Collistar nebo Juvena).

4. Nevhodná poloha ve spánku

Ideální pro mladistvý vzhled je spánek na zádech – kůže je uvolněná a nic ji netlačí. Spánek na boku přetěžuje jednu část obličeje, nejhorší je pak poloha na břiše. Budíte-li se ráno s pomačkaným obličejem, zkuste spací polohu změnit, nebo si alespoň pořiďte hladké saténové povlečení.

5. Sladký život

Hlídejte si rovněž jídelníček. Kůže potřebuje dostatek vody, komplexní živiny, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty, naopak jí neprospívá výrazné kolísání váhy, karcinogeny a nadmíra cukru. Ten v těle spouští proces glykace, který na buněčné úrovni negativně ovlivňuje elasticitu kůže a produkci kolagenu. Mimochodem, cukr zhoršuje i různé kožní vyrážky.

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Hlídejte si, co jíte a pijete – a také jak. Časté používání brčka nesvědčí hladké pleti okolo ústFoto: Ollyy, Shutterstock.com

6. Sledování televize ve tmě

Televize, mobil, kniha... Je jedno, co upřeně sledujete – vždy byste měli dobře vidět. Při mžourání a zaostřování si přiděláváte vrásky zejména kolem očí. Pozor také na podpírání brady rukou, tím si vytahujete kůži ve spodní části obličeje. Obrazovky navíc vyzařují obávané modré světlo, které narušuje biorytmus a má vliv na hormonální systém – v důsledku toho i na vzhled vaší pokožky.

7. Dokonalý sex

Strůjcem hlubokých vrásek je překvapivě také slastné milování zakončené bouřlivým orgasmem. „Orgasmus, to je vlastně křeč!“ vysvětluje sexuoložka Laura Janáčková. Proto při něm krčíte nos i čelo a přiděláváte si vrásky, zejména pověstnou „mračivku“. Ale tohohle požitku se asi jen tak nevzdáte, že?

Co přidělává vrásky vám?

Reklama

Související témata:

Načítám