Hlavní obsah

Jak vyzrát na krásnější kolegyni v práci? Poradíme!

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Musíte vynikat inteligencí a zkušenostmi, nebo vám k tomu, abyste udělala kariéru, stačí být krásná? Skutečně platí, že to mají sexy lidi jednodušší?

Článek

Věda má pro tento problém speciální termín – haló efekt. Znamená to chybné posuzování lidí na základě vzhledu, kdy sympatickým a hezkým máme tendenci přisuzovat kladné vlastnosti a dokonce i vyšší inteligenci. Psycholog Art Markman z Texaské univerzity v Austinu se pro portál Psychology Today nechal slyšet, že děvčátka jsou vychovávána k akceptování faktu, že vzhled a úspěch (nebo jejich nedostatek) jdou ruku v ruce. Nebo že by byli pěkní lidé opravdu schopnější?

Mají ošklivky smůlu?

Výzkumy už dávno prokázaly výhody atraktivity: sexy muži a ženy mají tendenci získávat lepší známky, věci, hodnocení i pracovní posty. Také vydělávají víc peněz, což někdy experti nazývají „prémií krásy“. Ten, kdo do vínku nedostal líbivé rysy, si pochopitelně pomáhá všemi dostupnými prostředky – včetně plastické chirurgie. Každý totiž ví, že být atraktivní je přínosné po všech stránkách.

Vyšší plat? Aspoň se učeš!

Podle doktorky Karly Ivankovich, profesorky psychologie z Illinoiské univerzity ve Springfieldu, vytváří přirozená snaha splňovat standardy krásy neuvěřitelně složitou rovnici. Její výzkumy ukazují, že ženy vynakládají více peněz na make-up během drsných ekonomických časů, a to z velké části proto, aby měly na pracovišti lepší podmínky a hlavně výhody. Ivankovich hlásá, že je to z velké části vina médií a neschopnosti žen spolupracovat, ale spíš si konkurovat. To prý ovlivňuje jejich sebevědomí, protože krása je primární metodou hodnocení.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Ještěže se můžeme namalovat! Využívejte všechny dostupné zbraně, které vám pomohou vypadat dobřeFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Jak mít charisma

Máte pocit, že patříte k těm, kdo nejsou sexy, a proto se vám lepí smůla na paty? Pomohou jednoduché, leč účinné věci! Pokud nevíte, jak přesvědčit ostatní, že skutečně stojíte za to, zkuste svoje charisma podpořit jinak.

Používejte přímý a pevný pohled. Při konverzaci se soustřeďte pouze na daného člověka, chovejte se přátelsky a přístupně. Již to vás odděluje od ostatních! Britská sexuoložka a expertka na řeč těla Tracey Cox dokonce říká, že obyčejně vypadající lidi oslovujeme mnohem častěji než jedince vybočující z řady, kterými se cítíme být ohroženi. Pokud je tedy někdo obdařen obličejem jako obrázek, může ho to v první fázi paradoxně znevýhodňovat. A to je vaše šance! Ať se jde krása a haló efekt bodnout!

A jak to vidíte vy? Mají to podle vás hezcí lidé v životě jednodušší?

Reklama