Hlavní obsah

Máte hlučné sousedy? Víme, jak na ně!

Foto: Thinkstock

Taky máte hlučné sousedy?Foto: Thinkstock

Reklama

Bujaré večírky do ranních hodin jsou fajn, když se jich účastníte. Co když si ale takovou party dělají obden sousedé, zatímco vy marně uspáváte dítě? Nebo si teenager odvedle založil kapelu a na bicí trénuje doma? Poradíme vám, jak postupovat v konkrétních případech.

Článek

Každý někdy doma používá vrtačku, uspořádá večírek nebo se pořádně od plic pohádá. Běžný, občasný hluk není rozhodně důvodem ke stížnostem ani žabomyším válkám a většina lidí se rozumně domluví. Něco jiného ale je, když slyšíte své sousedy neustále, a ti na vaše prosby vůbec nereagují. Jak se můžete bránit velkému, permanentnímu hluku?

Spojte síly proti potížistům

Realita je často taková, že si dotyčný z vašeho napomenutí  nic nedělá. A co pak s ním? „Podle zákona nesmí vlastník nebo nájemce bytu či domu své sousedy obtěžovat hlukem ,nad míru přiměřenou poměrům'. Tuto míru stanoví vyhláška obce nebo města,“ vysvětluje právnička Božena Menoušková a radí: „Jestliže vás sousedé čímkoli opakovaně ruší, což se týká i provozu barů nebo diskoték, obraťte se na hygienickou stanici a nechte si míru hluku změřit – pokud ji trvale překračují a ještě k tomu v době nočního klidu, může hygienik podle zákona uložit pokutu až do výše 2 000 000 korun.“

Velmi hluční lidé zpravidla neotravují život jen vám, dá se předpokládat, že naštvaných nájemníků bude více. Pak je vždy dobré se domluvit a podat společnou stížnost na městském úřadě. „Pokud ani tento krok nepomůže, můžete se domáhat ochrany svých práv žalobou. Myslete ale i na to, že se podobné spory vlečou dlouho a zpravidla ještě přiostří už tak dost napjaté vztahy,“ dodává Božena Menoušková s tím, že žaloba by proto měla být až krajním řešením.

Foto: Isifa

Jak postupovat v případě opakovaného rušení nočního klidu se dozvíte u násFoto: Isifa

Co dělat, když: Nájemníci z vedlejšího bytu pořádají několikrát do týdne bujaré mejdany:

Tito sousedé ruší noční klid (podle zákona doba od 22 hodin do 6 hodin) a tím se dopouštějí přestupku proti veřejnému pořádku. Nevzdávejte se a opakovaně volejte městskou nebo státní policii, ta věc zdokumentuje a narušitelům podle vlastního uvážení buď uloží blokovou pokutu do 1000 korun, nebo vše oznámí přestupkové komisi, která může rozjařeným sousedům dát pokutu až 5000 korun. Řešením je také stížnost na bytovém družstvu nebo u majitele domu, který má právo nepřizpůsobivému nájemníkovi vypovědět smlouvu.

Soused každý víkend brzy ráno seká trávu nebo řeže dříví na cirkulárce:

Obecní vyhláška vždy vymezuje určité hodiny, během kterých lze používat hlučné přístroje – motorovou pilu, vrtačku, sekačku na trávu a podobně. Pokud je sousedé nedodržují a není s nimi domluva, podejte na ně stížnost na městském úřadě.

Mladík odvedle cvičí po nocích na bicí, pouští si často nahlas hudbu:

Zavolejte na krajskou hygienickou stanici. Ta by měla dále postupovat podle správního řádu a zadat kontrolní měření hluku laboratoři, která má osvědčení o autorizaci. Pokud u vás doma trvalé překročení limitů v době nočního klidu skutečně naměří, hrozí i sousedovi pokuta až 2 000 000 korun. Seznam hygienických stanic najdete v rámečku viz výše.

Děti z bytu nad vámi dupou jako sloni:

Pokuste se s jejich rodiči vyjít po dobrém, ani pro ně není jednoduché děti neustále okřikovat a nutit je, aby celý den seděly jako pěny. Sousedé vám mohou vyjít vstříc pořízením podlahy s izolací proti kročejovému hluku nebo alespoň položením koberců. Pokud ale s rodiči neposedných dětí není řeč, nezbude vám nejspíš nic jiného než hledat řešení u vás doma. Pomohou stropní podhledy, jež vytvoří dvojitou konstrukci s vzduchovou mezerou. Ta je vyplněna minerální vatou, která izoluje hluk. Strop se tím sníží zhruba o 10–15 centimetrů.

Pes z vedlejšího bytu vyje a štěká od rána do večera:

Opět začněte rozumnou domluvou, v dnešní době existují například feromonové obojky, které psům ve štěkání nenásilnou a bezbolestnou formou zabraňují. Pokud je čtyřnohý miláček odvedle opravdu hlasitý, můžete opět zavolat na hygienickou stanici s žádostí o měření hluku. Jestliže je pes v bytě neustále zavřený a vše nasvědčuje tomu, že se o něj majitel nestará, zkuste se obrátit i na veterinární správu s podezřením na týrání zvířete. Ta pak řeší problém společně s městským úřadem. Členové společenství vlastníků se také mohou pokusit přesvědčit ostatní majitele bytů o změně stanov, jež zakážou chov zvířat, která nadměrným hlukem nebo pachem obtěžují ostatní nájemníky.

Sousedé se hlasitě milují, v létě je otevřenými okny slyšet všechno:

Tady je pomoc velmi snadná – stačí před nimi jen prohodit, že ačkoli jim upřímně přejete jejich úžasný sexuální život, vy ani vaše děti nechcete být každý večer nedobrovolným svědkem jejich milostných hrátek. Pokud je vám to trapné, vhoďte jim taktní upozornění do schránky, domníváme se, že pak bude klid jednou provždy.

Měli jste někdy i vy problémy s hlučnými sousedy? Jak jste se s nimi vypořádali? Napište nám své zkušenosti do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám