Hlavní obsah

Máte malé WC? Poradíme, jak ho chytře zrekonstruovat!

Foto: Villeroy&Boch

Vybavit koupelnu spojenou s WC je hračka. S malou toaletou je to složitějšíFoto: Villeroy&Boch

Reklama

Máte malé WC a chcete z něj vytvořit příjemnou a pohodlnou místnost? Máme pro vás rady, jak se při rekonstrukci nebo stavbě vyhnout chybám.

Článek

Umístění toalety v bytě nebo domě je dáno vedením stoupaček, a tak si její dispozice můžete naplánovat jen při stavbě nového domu. Pak je možné umístit ji k fasádě a dopřát prostoru větrání a osvětlení oknem.

V bytech je tomu často jinak: ve staré městské zástavbě toalety obvykle jakási okna mají, přestože nejčastěji vedou do tmavých světlíků. V novostavbách okna nahradilo odvětrávání.

Vyberte správně dveře

Toaleta je nejmenší, ale velmi důležitá místnost. Musíte tu dbát hlavně na hygienu, ale chcete, aby byla funkční a útulná. Jak začít? U norem. Ty udávají nejmenší dispozice, jaké má tato místnost mít. Minimální šířka nové toalety má být vždy 90 centimetrů. Důležitou roli tu ale hrají i dveře a typ mísy.

Foto: Keramag

Při bočním umístění dveří dejte umývátko do rohu. Vybrat si můžete model s odkládací deskouFoto: Keramag

Při přestavbě se snažte, aby se dveře otevíraly ven z místnosti nebo si pořiďte dveře zasouvací. Ušetříte místo a budou-li umístěny do pouzdra, využijete obě strany stěny. „Je to dobré pro pohodlí i z bezpečnostních důvodů,“ vysvětluje Veronika Menšíková ze společnosti Sanitec a dodává: „Udělá-li se někomu v koupelně špatně a spadne na podlahu, hrozí, že dveře otvírané dovnitř zablokuje vlastním tělem, a znemožní tak jejich otevření.“

Foto: jika

Závěsný klozet vyžaduje dostatečně nosnou stěnu a nelze jej připojit na svislý odpad, což je nutné zohlednit již před započetím stavebních pracíFoto: jika

Foto: Keramag

Máte prostor pouze 120 cm dlouhý? Při šíři místnosti 100 cm se při otvírání dveří dovnitř vejde umyvadlo do rohuFoto: Keramag

Pohodlí při pohybu vám zaručí také vzdálenost mezi předním okrajem záchodové mísy a dveřmi. U těch otvíraných ven má být 50 centimetrů, dovnitř po otevření plus 30 centimetrů. U bočních dveří má být stěna proti míse 60 centimetrů daleko. Dveře na záchod musí mít šířku nejméně 70 centimetrů.

Foto: sanitec

Rohové umývátko Icon bez přepadu pořídíte v ceně od 2179 KčFoto: sanitec

U starších vybavení bývala splachovací nádržka pod stropem, při rekonstrukci ale již volte takzvané kombi WC (nádržku na míse) nebo mísu závěsnou.

Foto: ravak

Umývátko Mini II z litého mramoru ve tvaru půlkruhu je k dostání v levé nebo pravé variantě. Lze je usadit na skříňku ze série Classic. Cena 2140 Kč, skříňka 1990 KčFoto: ravak

Volba WC a umývátka

„Pro malá WC se prodávají takzvané zkrácené formy keramiky: 48–49 cm, například značky Jika, Laufen nebo Villeroy," informuje Jaroslav Vačkář ze společnosti Siko Koupelny.

Závěsné varianty se nebojte. Předstěnová instalace nezabere díky tloušťce nádržky 12 centimetrů více místa než klasické kombi WC. Další informace o vybavování toalet najdete v tomto článku.

Správná toaleta by měla mít i umývátko, tedy umyvadlo malých rozměrů – již od délky 40 centimetrů. K němu byste si měli moci pohodlně stoupnout, bránit by vám neměla ani toaletní mísa, ani dveře. Cena je s umyvadly srovnatelná, nejlevnější umývátko jsme našli za necelých 1600 korun.

Foto: Keramag

I na malý prostor můžete umístit pisoár, závěsné WC a umývátko. Například ze série JolyFoto: Keramag

Vsaďte na úspory

Existují dva typy úsporného splachování – systém s funkcí Stop, který umožňuje dávkovat množství splachovací vody individuálně a splachování pro dvě množství vody – pro malé (3 litry) a velké (6 litrů) spláchnutí.„ Novinkou v nabídce některých výrobců sanitární keramiky bývají závěsné záchody, které umožní dokonalé ,velké' spláchnutí 4,5 litry vody,“ doplňuje zajímavost Tomáš Holec ze společnosti Sapho a dodává, že byste si ale měli dát pozor na typ zabudované nádržky, protože některé modely tento druh splachování neumožňují.

Foto: Sanitec

Závěsné WC Flow pořídíte v ceně okolo 6400 KčFoto: Sanitec

Před nákupem vybavení plánujte

Uvědomte si, kolik lidí bude WC používat. Výška, věk i pohyblivost uživatelů klade rozdílné nároky na instalaci sanity (například výška WC, bezbariérový přístup do místnosti).

  • Udělejte si jasnou představu o rozpočtu. Navštivte prodejnu se vzorkovnou a nechte se inspirovat vystavenými výrobky.
  • Nezajímejte se jen o vzhled, ale o praktické a funkční řešení. Dejte si vypracovat 3D návrh.
  • Na odvětrání místnosti použijte výkonný ventilátor. Vyplatí se spojit jeho zapínání s osvětlením.
  • Se stavební firmou konzultujte, zda je vaše přání technicky uskutečnitelné.

Chystáte se na přestavbu WC? Dáte přednost klasickému otvírání dveří, nebo zvolíte posuvný typ?

Reklama

Související témata:

Načítám