Hlavní obsah

Máte na zahradě bazén? Tohle musíte před koupáním udělat

Foto: thinkstock

Těšíte se na hezké počasí a na koupání? Dejte si do pořádku vodu v bazénuFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napustili jste bazén, ale ještě jste se nekoupali? Kvůli dešťům i povodním je potřeba se něj postarat jinak než obvykle. Jak ho rychle uvést zpět do provozu? Máme návod!

Článek

Možná jste už před měsícem napustili bazén, ale do teď jste se nekoupali. Máte pochybnosti, jestli je napuštěná voda vůbec ještě bezpečná?

Hlavní je nezanedbat údržbu, a to ani v době, kdy se nekoupáte. Rudolf Pejša ze společnosti Bazény Desjoyaux vysvětluje: „Je nutné pravidelně kontrolovat pH, které může být v období kyselých dešťů a bouřek, kdy je vzduch nabitý ionty, rychle narušeno." A samozřejmě také dezinfikovat vodu. „K tomu poslouží například chlorové tablety, elektrolýza a podobně," dodává.

Foto: Marimex

Set Start Mini pro počáteční ošetření vody malých bazénů. Přípravek Start je pro počáteční napuštění vody, Triplex Mini pro průběžnou péči a pH minus pro regulaci kyselosti vody. Cena 498 KčFoto: Marimex

Nepodařilo se vám bazén uhlídat a teď ho potřebujete rychle uvést do ideálního stavu? Máme další tipy!

Ze špinavé vody udělejte čirou

Nejprve zasáhněte mechanicky, pak až se vrhněte na chemii!

1. Odpusťte trochu vody a vyčistěte kartáčem nebo rukavicí na čištění (Linet za 200 korun) takzvané „linky“ (rozhraní voda/vzduch), zbavte je vrstvy usazenin, která se tu vytvořila.

Foto: desjoyaux

Letošní novinka – speciální „magická“ houbička na čištění bazénů JD GOM. 5 ks za 270 KčFoto: desjoyaux

2. Nepomáhá to? Použijte vhodné čisticí prostředky, například JD Gel New 1 litr za 510 korun, Laguna clear spray za 140 korun, Chemoform 1 litr za 165 korun.

3. Upravte hodnotu pH na 6,8–7,5. Tento rozsah je také nejvhodnější pro působení dezinfekčních přípravků na bázi chloru.

4. Jestli je voda mírně nazelenalá kvůli řasám, pomůže klasický „šokový“ Chlor, až jedna 20 g tableta na 1 m3 vody (například Desjoyaux Chlor šok 1 kilogram za 380 korun) spolu s přípravkem proti řasám (například Aquamar Algaestop 1 litr za 270 korun.

Foto: mountfield

Na foto (zleva): Chlor šok granulát 1 kg 280 Kč, Azuro Oxi 3 l (bezchlorový) 849 Kč, Azuro Clear Forte 240 Kč 0,6 lFoto: mountfield

5. Na řadu přichází takzvaný vločkovač (například Flokulant 1 litr okolo 190 korun, Laguna vločkovač Ultra 1 litr za 150 korun), který necháte působit asi dvanáct hodin, až se nečistota vysráží, odpad vysajete ze dna.

6. Jestli ani toto nepomůže, odborníci doporučují částečně či úplně vypustit bazén a začít od začátku.

7. Proti bakteriím pomáhá i elektrolýza slané vody. Obecně platí, že pro použití slané vody v bazénu je potřeba, aby jeho povrch, ale i veškeré potrubí a filtrační části (čerpadlo, ohřev…) odolávaly zvýšené agresivitě slané vody.

Foto: Shott International a Intex

Na foto (zleva): Pískové filtrační zařízení, cena okolo 3690 Kč. Solinátor, cena 4490 KčFoto: Shott International a Intex

8. Pro čistou vodu je nejdůležitější filtrace. Tip na dobu filtrace: teplota vody dělená třemi dá počet hodin filtrování.

9. Písková filtrace se proplachuje jednou za 14 dní, nebo pokud se zvýší tlak ve filtraci o 0,2 baru. Má se vyměnit každé dva roky.Kartušovou filtrační vložku je třeba několikrát (závisí na zatížení bazénu) za sezonu vyměnit.

10. Nic nepomohlo? Obraťte se na odborníky!

Foto: mountfield

Držák vyrobený pro řadu bazénového příslušenství Green line. Běžná cena 1250 KčFoto: mountfield

Co když vás potkaly povodně?

Poškodily váš bazén povodně? David Jirušek ze společnosti Mountfield říká: „Rozhodně doporučuji obrátit se na bazénové specialisty, ti jsou na situace, kdy došlo vlivem aktuálních záplav ke kontaminaci bazénové vody, připraveni a opětovně dají bazén do kondice." A cena? „U středně velkých bazénů – 30 m3 – tato služba obecně vyjde na cenu okolo 1690 korun, plus cena filtrace a doprava,“ popisuje Lukáš Hardubej ze společnosti Bazén služby, která se čištěním a údržbou bazénů zabývá. Cena se může u jednotlivých firem nepatrně lišit. Doprava se počítá okolo 9 korun za kilometr.

Chcete si bazén teprve pořídit a nevíte, jaký zvolit? Informujte se zde.

Jak si jiskřivě čistou vodu v bazénu zajišťujete vy? Podělte se o zkušenosti se čtenáři v diskusi.

Reklama

Načítám