Hlavní obsah

Máte neustále ucpaný nos a nic nepomáhá? Možná za to může křivá přepážka!

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Neustále smrkáte, ale rýmy se ne a ne zbavit? Možná máte problém s nosní přepážkouFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S vybočenou nosní přepážkou se většina lidí rodí. Pokud však zakřivení překračuje určitou mez, může znamenat zdravotní problémy. Už víte, proč například chrápete nebo máte chronickou rýmu?

Článek

Stejně jako žádné dva nosy různých lidí nevypadají úplně identicky, ani dvě přepážky nenarostou stejně a už vůbec ne naprosto rovně. Určitý stupeň odchylky má až devadesát procent lidí. Většina z nich o tom ani neví, ale pro určitou část to znamená nepříjemnosti v podobě zhoršeného dýchání, chrápání, chronické rýmy a podobně. Neřešený problém může navíc vyústit i v další komplikace.

Přepážka jako překážka

Nosní přepážka, která je tvořená chrupavkou a kostí, dělí zmíněný smyslový orgán na dvě poloviny a podílí se na dostatečném přísunu očištěného vzduchu do plic. Její deformace vychází ze dvou příčin. „Vybočená neboli deviovaná přepážka je ve většině případů vrozená, vzniká během vývoje a růstu kostní a chrupavčité tkáně nosu. V menším počtu je ,získaná' na základě prodělaného úrazu nosu, což bývá i estetickým problémem,“ popisuje MUDr. Radan Vidura, Ph.D., vedoucí lékař RVmedCentra privátní kliniky.

Křivá nosní přepážka tedy v některých případech narušuje dýchání, což se týká zejména té strany, která je jejím vlivem zúžená. „Proudění vzduchu by totiž správně mělo být laminární – plynulé – a jen v horní části nosního stropu kolem čichových buněk by mělo být turbulentní. Jestliže dojde jakoukoli anatomickou odchylkou ke změně laminárního proudění v turbulentní, může to postupně vést ke vzniku dýchací poruchy v podobě nosní neprůchodnosti,“ vysvětluje MUDr. Jan Paska.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Kapky při nesprávně zakřivené nosní přepážce nemohou pomociFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Nerovnoměrně rozdělená práce

Přepážka může i nemusí potrápit, záleží zejména na míře jejího zakřivení. Ze zmíněných devadesáti procent lidí se s negativními jevy, které ji doprovází, potýká asi deset procent z nich. Ucpaným nosem ale výčet komplikací ani zdaleka nekončí. V případě, že s odchylkou nic neuděláte, mohou vás nemile překvapit i další průvodní projevy nosní neprůchodnosti.

Dírky na obou stranách přestávají pracovat rovným dílem. Zatímco jedna musí čelit doslova přívalům vzduchu, a tím se přesušuje její sliznice, druhá zahálí. V dírce, ve které je vzduchu nedostatek, se přítomný sekret stává ideálním prostředním pro množení bakterie.

Když to nejde nosem, nepomohou ani ústa

„Neřešené potíže nejčastěji vedou k chrápání během spánku, častějšímu probouzení, k možnému rozvoji syndromu spánkové apnoe, migrénám, ke vzniku chronické rýmy, zánětům přínosových dutin, k problémům při sportování a v extrémních případech i ke zhoršení čichu,“ uvádí Radan Vidura. Lékař dále dodává, že na nosní kapky je v případě nevyhovující průchodnosti třeba zapomenout. Jejich nadužívání totiž vede pouze k dalším negativním změnám na sliznici.

Častou praxí je, že lidé s ucpaným nosem si na tento jev zvyknou a naučí se co nejvíce dýchat pusou. Z hlediska zdraví jde o zcela nevhodné řešení, kterým trpí dolní dýchací ústrojí. Do plic se totiž dostává nevyčištěný, nezvlhčený a studený vzduch, který může vést k rozvoji zánětu průdušek, suchému kašli či astmatu.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Pokud máte dlouhodobější trable s dýcháním, řekněme čtvrtroční, je třeba zajít za odborným lékařem, ideálně z oddělení ORLFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Jediným řešením je operace

Podávání léků sice vede ke zmírnění projevů nosní neprůchodnosti, ale nic nedělá s příčinou. Jediným řešením je plastika spojená s dvoudenním pobytem v nemocnici. „Jedná se o operační chirurgický výkon prováděný otorinolaryngology v celkové anestezii, jehož cílem je narovnání přepážky. Samotná operace trvá přibližně hodinu a následná rekonvalescence je pacienty většinou velmi dobře snášena,“ uzavírá Radan Vidura. Zákrok navíc hradí zdravotní pojišťovny.

Museli jste někdy řešit problémy s nosní přepážkou?

Reklama

Načítám