Hlavní obsah

Máte potíže s trávením? Zjistěte, jestli za nimi nestojí stres!

Foto: Profimedia

Nadměrný stres má negativní vliv na vaše psychické i fyzické zdravíFoto: Profimedia

V malé míře může být stres dobrým parťákem. Pokud je ho příliš, je hotovou katastrofou. Podepíše se na tom, jak vypadáte, jak se fyzicky cítíte i jak se chováte. Jako první obvykle utrpí vaše trávení.

Článek

Stres má původ v mimořádné zátěži, kterou mozek vyhodnotí a následně pak spustí nejrůznější reakce. Ty mají často fyziologický charakter.

„Při stresu se zvyšuje produkce stresových hormonů a činnost sympatiku – jedné ze složek vegetativního nervstva. To ovlivní činnost většiny orgánů. Tělo proto začne dodávat živiny do těch orgánů, které mají podat zvýšený výkon. Zvyšuje se tak jejich prokrvení, a naopak se odvádí krev například právě z trávicího ústrojí, a tím se i omezuje jeho činnost,“ popisuje základní princip MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

Někdo se přejídá, jiný nejí vůbec

V první řadě je stres často spojován s narušením apetitu. Jedná se jak o nechutenství, tak i tendence se přejídat. Ani jedno není samozřejmě ideální, protože jak přílišná konzumace jídla, tak jeho vynechávání vede opět k dalším trávicím obtížím.

Základem řešení těchto problémů je stanovit si nějaký režim. Ti, co se přejídají, by se měli pokusit trápení utlumit jiným způsobem, než je jídlo. Velmi dobré jsou z tohoto ohledu například sportovní aktivity, které obvykle vedou i ke snížení apetitu. Pohyb může pomoci i „nejedlíkům“. U nich je ale mnohem důležitější stanovit si striktní režim, kdy a co jíst. Určitě by měli volit hodně malé porce a jíst jednou za dvě až tři hodiny.

Foto: Profimedia

Problémy typu bolesti břicha, nadýmání, průjmy či zácpa mohou být způsobeny potravinovou intolerancí, ale i neúnosným psychickým vypětímFoto: Profimedia

Bolesti břicha, pálení žáhy, průjmy i nadýmání

Všechny tyto běžné trávicí problémy mohou mít, a nezřídka taky mají, společného viníka, tedy stres. Každý člověk je trochu jinak nastavený, a zatímco jeden trpí při stresu zácpou, u druhého se může jednat o nadýmání nebo pálení žáhy. A někdo samozřejmě nemusí mít žádné problémy se zažíváním. Je to opravdu hodně individuální, proto se všechny tyto obtíže složitě diagnostikují.

Pokud se u vás objevuje některý z výše uvedených problémů, je dobré snažit se vypozorovat souvislosti. Trpíte průjmem vždy, když celý den zanedbáváte jídlo? Když jíte mléčné výrobky? Či třeba nějaké obiloviny? Nebo pokaždé, kdy víte, že vás čeká náročná zkouška, důležitá schůzka a podobně?

Často se lidé totiž pokouší komplikovaně zjistit, na jakou potravinu mají alergii, praktikují různé eliminační diety, přitom za vším nestojí nic jiného než stres. S tím se obecně nejlépe bojuje zdravou životosprávou zahrnující kvalitní a vyvážený jídelníček, přiměřené množství práce, plánování odpočinku a samozřejmě pravidelné pohybové aktivity.

Foto: Profimedia

Časté trávicí potíže určitě konzultujte s lékařemFoto: Profimedia

Zvláště sport vám do života přinese hodně pozitivního! Podívejte se na 6 výhod pravidelného cvičení, o kterých jste zatím nevěděli.

Stres způsobuje i chronická onemocnění

„Při déletrvajících příznacích či jejich zhoršení lze diagnostikovat některá často rozšířená onemocnění trávicího ústrojí, která se značnou měrou přičítají vlivu stresu. Patří sem vředová choroba žaludku a dvanáctníku, autoimunní zánětlivá onemocnění tlustého střeva – ulcerózní kolitida – či celé trávicí trubice – Crohnova choroba –, dále dráždivý tračník, chronický průjem nebo zácpa,“ vyjmenovává Hana Mojžíšová.

Jedná se o nemoci, které mají chronický charakter a jsou velmi obtížně léčitelné. „Léčba je dlouhodobá a zpravidla probíhá s obdobími zlepšení a opětovného zhoršení, právě dle stavu psychiky,“ doplňuje lékařka.

Při takovýchto potížích je samozřejmě potřeba vyhledat odbornou pomoc. Léčba by měla probíhat komplexně, tudíž je nasnadě zvážit i konzultace s psychologem.

Myslíte, že se stresujete příliš?

Reklama