Hlavní obsah
3,0
(712)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Medovník většinou od domácí výroby odrazuje pracnou přípravou, ale ten dnešní funguje právě naopak. Pusťte se do něj s námi – sladký výsledek nejenže voní po medu a přímo se rozpouští na jazyku, ale recept je navíc opravdu snadný.

1 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Těsto
  • 1/2 hrnku medu
  • 1/2 kostky másla
  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 3,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
Krém
  • 5 kelímků zakysané smetany
  • 1/2 hrnku cukru moučka
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Hrnek o objemu 250 ml a smetana z jednoho kelímku o váze 190 g. Důležité je vybrat zakysanku minimálně 20%, aby hezky držela a krém se neroztékal.

Foto: Eva Malúšová

Na medovník nepotřebujete nic, co byste nesehnali v běžných potravináchFoto: Eva Malúšová

02.

Med, máslo, sůl a cukr přiveďte k varu a za stálého míchání chvilku povařte, aby se cukr rozpustil a směs lehce zezlátla. Vmíchejte jedlou sodu, stáhněte z ohně a nechte dvě až tři minuty vychladnout.

Foto: Eva Malúšová

Základem těsta je zlatavý sirup svařený z medu, cukru, másla a soli, do kterého nakonec vmícháte jedlou soduFoto: Eva Malúšová

03.

V jiné misce prošlehejte vajíčka a pomalu je zašlehejte do máslové směsi. Pak metlu vyměňte za vařečku a vmíchejte mouku. Vše rukama zpracujte na hladké těsto, zabalte do fólie a nechte 30 minut v chladu odležet. Mezitím podle chuti oslaďte smetanu (můžete přidat i trochu vanilkového cukru) a nechte ji v lednici čekat na svou chvíli.

Foto: Eva Malúšová

Postupně zapracujte prošlehaná vajíčka a mouku. S těstem se dobře pracuje, protože po pár minutách hnětení skoro nelepíFoto: Eva Malúšová

04.

Těsto rozdělte na 6 dílů, každý vyválejte (není ani třeba podsypávat) do tenka, přemístěte na pečicí papír a ještě trochu rozválejte, aby byl plát větší než dortová forma nebo talíř (přibližně 24 cm). Několikrát propíchejte vidličkou, aby se při pečení pláty nevyboulily, a postupně při 200 °C upečte dozlatova – trvá to jen asi pět minut. Ihned po upečení pak podle talíře či formy nožíkem vyřízněte z každého korpusu kolo. Odřezky těsta schovejte.

Foto: Eva Malúšová

S kulatým obrysem korpusů si vůbec nemusíte lámat hlavu – po upečení je totiž jednoduše vyříznete. Jen nezapomeňte těsto před pečením propíchat vidličkou, aby se nevybouliloFoto: Eva Malúšová

05.

Po vychladnutí položte první korpus na rovný talíř nebo dortový etažér, potřete několika lžícemi krému, přiklopte dalším korpusem a tak pokračujte se všemi pláty. Nakonec jen lehce potřete i boky dortu a uhlaďte je stěrkou tak, aby se rýsovaly jednotlivé vrstvy.

Foto: Eva Malúšová

Medovníku sluší tzv. polonahé zdobení, kdy pod krémem s klidem přiznáváme těstoFoto: Eva Malúšová

06.

Teď přichází řada na odřezky: běžně se jen nadrtí a medovník se jimi obsype. Vy je však rozmixujte, několik lžic dejte stranou a většinu drobečků pak přímo v mixéru spojte se zbytkem krému (podobně jako u dortových lízátek můžete na spojení použít i rozpuštěnou čokoládu, lískooříškovou pomazánku, džem, mascarpone nebo trochu smetany), aby šly z hmoty tvarovat kuličky. Různě veliké kuličky zčásti obalte v odložených drobečcích, zčásti nechte holé a dort jimi ozdobte.

Foto: Eva Malúšová

Místo klasického drobení můžete odřezky těsta použít na základ roztomilých kuliček, kterými dort (třeba i s drobnými kvítky) ozdobíteFoto: Eva Malúšová

07.

Teď přichází to nejtěžší: nechat dort den odležet, aby hezky změkl a chutě se propojily...

Foto: Eva Malúšová

Zlatavé medové těsto tvoří spolu s jemným smetanovým krémem opravdu silně návykový dort Foto: Eva Malúšová

Pustíte se do výroby jednoduchého medovníku, nebo máte jiný oblíbený recept?

Reklama

Načítám