Hlavní obsah

Vysoká cukrářská: Upečte si s námi nadýchaný jahodový dort

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jemný piškot, nadýchaný krém a voňavé jahody. Francouzský dort fraisier je přímo prototypem dokonalého letního zákusku. A už teď vám můžu prozradit, že jeho příprava je snazší, než se zdá!

Článek

Nemusíte být žádný mistr cukrář, abyste vyšvihli nadýchaný jahodový dort, který nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Stačí postupovat podle receptu a úspěch je zaručen – k přípravě vám totiž prozradím pár jednoduchých fíglů, aby se vám koláč určitě povedl.

Jahodový dort fraisier

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 6 vajec, 150 g cukru krupice, 150 g hladké mouky, ¼ lžičky soli

Na náplň: 350 ml mléka, 4 žloutky, 50 g cukru krupice, 2 lžíce kukuřičného škrobu, balení mleté želatiny (20 g), 250 ml šlehačky, 750 g jahod, 100 g jahodového džemu, 150 g marcipánu, růžovou potravinářskou barvu, cukr moučku na vyválení, lžíci pistácií na ozdobu

Foto: Eva Malúšová

Piškotový korpus je doplněný o jemný smetanový krém, čerstvé jahody a marcipán. Ten ale můžete s klidným svědomím vypustitFoto: Eva Malúšová

Postup: Žloutky ušlehejte s cukrem elektrickým šlehačem do světlé pěny, poté stěrkou zapracujte mouku, sůl a nakonec i pevný sníh, ušlehaný z bílků pokojové teploty. Těsto rozetřete na dva plechy vyložené pečicím papírem, na který jste si obkreslili obvod dortové formy. Snažte se, aby vám těsto asi o 1 cm přesahovalo vyznačený obvod. Pečte asi 12 minut při 180 °C, nechte vychladnout, stáhněte z papíru a přímo formou nebo s pomocí nože z těsta vykrojte dvě kola.

Foto: Eva Malúšová

Žloutky ušlehejte s cukrem doběla, přidejte mouku, sůl a poté opatrně zapracujte i z bílků ušlehaný tuhý sníhFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Na dva plechy vyložené pečicím papírem si obkreslete dortovou formu a těsto na ně rozetřete tak, aby vám asi o centimetr přesahovaloFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Nožíkem nebo přímo okružím formy pak z upečených piškotů vykrojte korpusyFoto: Eva Malúšová

Čtyři žloutky, které patří do náplně, utřete spolu s cukrem a škrobem, mléko přiveďte k varu a za stálého míchání ho k nim přilijte. Vše vraťte zpátky do hrnce, za stálého míchání povařte několik minut do zhoustnutí, poté překryjte fólií a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Mezitím si omyjte jahody a vyberte asi 12 stejně velkých kousků. Rozpulte je, použijete je na obvod dortu.

Foto: Eva Malúšová

Do žloutkového krému vmíchejte ušlehanou smetanuFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Spodní korpus tence potřete marmeládouFoto: Eva Malúšová

Želatinu zalijte 4 lžícemi vody, nechte 10 minut nabobtnat, poté zahřejte, aby se rozpustila, a zašlehejte do vychladlého žloutkového krému. Opatrně vmíchejte i ušlehanou smetanu.

Okruží dortové formy s odnímatelným dnem (to nebudete potřebovat) obalte potravinářskou fólií a položte na velký talíř, dovnitř vložte plát piškotu a tence ho potřete džemem. Po celém obvodu pak řeznou stranou k okruží přitiskněte rozpůlené jahody a cukrářským sáčkem s hladkou špičkou mezi ně nastříkejte krém tak, abyste vyplnili veškeré mezery. Polovinu zbylého krému pak rozetřete na potřenou spodní část korpusu, překryjte zbytkem jahod nasekaných na kousky (pár si jich můžete nechat na ozdobu), potřete zbylým krémem a navrch přitiskněte druhý korpus. Nechte alespoň šest hodin, ale nejlépe do druhého dne zatuhnout v lednici. Poté opatrně rozbalte fólii, sundejte okruží, poté i fólii a vršek piškotu opět potřete džemem.

Marcipán obarvěte kapkou růžové barvy, na pocukrované ploše vyválejte do tenka, vykrojte z něj kolečko o velikosti korpusu a přitiskněte navrch dortu. A teď už nezbývá než ozdobit pár jahodami a pistáciemi a pustit se do něj!

Foto: Eva Malúšová

A boky obložte rozpůlenými jahodami. Krém mezi ně nastříkejte pomocí cukrářského sáčku, protože jedině tak se vyplní veškeré mezírkyFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Po zatuhnutí odstraňte okruží formy a fólii, a jestli chcete, obložte marcipánemFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Vršek ještě dozdobte jahodami a třeba sekanými pistáciemiFoto: Eva Malúšová

Tip: Do těsta přidejte na ovonění lžičku vanilkového extraktu nebo citronové kůry.

Přesvědčila jsem vás, abyste se do tohoto koláče se mnou pustili?

Načítám