Hlavní obsah

Melounová dieta: Hezčí, zdravější i lehčí za 5 dní

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Reklama

Je sladký, chutný a osvěžující. Hydratuje, dodá energii a pomůže odplavit z těla nečistoty. Kdo? No přece vodní meloun. Už jste slyšeli o melounové dietě?

Článek

Navzdory tomu, že se podobá ovoci, se meloun řadí k zelenině. Podobně jako okurka, rajče nebo paprika. Jelikož je dobrým zdrojem vitaminů skupiny B a antioxidantů, pomáhá tělu zbavit se odpadních a toxických látek. Zpomaluje stárnutí, zlepšuje imunitu a působí celkově pozitivně na vzhled pokožky i celého těla. A s hydratací tělu pomáhá nejen během horkých dní, svou práci odvede i v babím létě či na podzim.

Pročistí celé tělo 

Bez ohledu na dietu by se meloun měl stát součástí jídelníčku každého, kdo chce žít zdravě. Neslouží primárně ke zhubnutí, vnímá se spíše jako detoxikační složka stravy na čištění těla. Zbavuje tělo toxinů, solí a dalších nečistot. „Jemná vláknina dužniny posilují stěny střev a pozitivně působí proti zácpě, takže se v těle nečistoty nestačí usadit,“ dodává Jiřina Mačková, výživová poradkyně z Kralup nad Vltavou.

Povzbudí mozek, posílí imunitu

Velký význam mají v melounu hojně zastoupený vitamin C a červené barvivo skupiny karotenů, zvané lykopen. Ten působí proti vzniku kardiovaskulárních chorob, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a chrání kůži před negativním působením UV záření. „Lykopen rovněž snižuje pravděpodobnost vzniku nádorových onemocnění,“ říká Jiřina Mačková.

„V melounech obsažené látky jako železo, mangan, vápník, hořčík, zinek, draslík a jód, mají zase zásadní vliv na správnou krvetvorbu, dobrou funkci mozku, nervů a také zpevňuje kosti a zuby,“ doplňuje Petra Schäferová, výživová a fitness odbornice ze společnosti Fitkouč.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Vodní meloun je zdrojem vitaminu B6, který pomáhá tělu vytvářet hormony melatonin a serotonin zlepšující náladu i spánekFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Propláchne ledviny, prožene spermie

Detoxikace melounem organismus poměrně zaměstná a také vysílí. Jakmile totiž zasáhne ložiska toxinů, začne je rozbíjet a vybízet tak imunitní systém, aby je poslal pryč.

S odchodem škodlivin z těla se mohou pojit vedlejší vlivy, jako je bolest hlavy, únava, rýma či psychická nepohoda. Není se jich třeba obávat, většinou odezní během několika hodin.

Abyste ale tělu zajistili vhodné podmínky pro pohodový průběh očisty, měli byste ale volit klidnější režim. Pár odpočinkových dní ocení nejen játra, ale zejména ledviny, které meloun skvěle propláchne, zbaví toxinů a umožní jim zůstat silné a fit. Totéž lze říci i o močovém měchýři. Melounová očista zdraví prospívá i v mnoha dalších ohledech. Meloun bývá doporučován i při mírných horečkách – osvěží a pomůže bojovat s nemocí. Údajně zvyšuje plodnost mužů tím, že zrychluje pohyblivost spermií a navyšuje jejich počet.

Foto: HappyKristy, Shutterstock.com

Díky kyselině listové (vitamin B9) se vodní meloun postará o zdravý vývoj plodu ve všech jeho stadiích. Pozor ale, v těhotenství anebo když kojíte se k melounové dietě určitě neuchylujteFoto: HappyKristy, Shutterstock.com

Jak na melounovou dietu?

Je to jednoduché, jíst budete jen meloun a pít čistou vodu. Neměli byste to dělat déle než 5 dní. Průměrná dieta zahrnuje přibližně 150 kcal na jednu porci – to je asi půl kila melounu. Těchto porcí byste měli sníst denně osm. Vzhledem k tomu, že meloun obsahuje až 93 procent vody, nemusíte k tomu nijak nadbytečně pít. Denní i noční režim by měl být odpočinkový. Tedy ne, že byste si nutně museli brát dovolenou, ale neměli byste se vystavovat těžké fyzické aktivitě, abyste tělu nebrali energii na jeho práci na sobě samém.

Po ukončení kúry se můžete vrátit k běžnému stravovacímu režimu. Dbejte však na to, aby jídelníček obsahoval maximum čerstvých a přirozených potravin, jako je ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a celozrnné obiloviny, a minimum potravin průmyslově zpracovaných.

Foto: TravnikovStudio, Shutterstock.com

Meloun prospěje nejen v parných letních dnech. Kromě toho, že propláchne ledviny i játra a zbaví tělo nahromaděných nečistot, pomůže mu s hydratacíFoto: TravnikovStudio, Shutterstock.com

A jak často jíte meloun vy? 

Reklama

Načítám