Hlavní obsah

Průvodce vitaminy skupiny B: Důležité nejen pro sportovce

Foto: LumenSt, Shutterstock.com

Foto: LumenSt, Shutterstock.com

Reklama

Béčko není jen jedno. Skupina vitaminů B má celkem osm členů a společně si říkají B-komplex. Jsou zásadní ke správnému fungování energetického metabolismu, ale i pro další tělesné pochody. Proto by na ně svoji pozornost měli zaměřit nejen sportovci a hubnoucí.

Článek

Vitaminy spadající do skupiny B se podílí na správně fungujícím metabolismu. Mají ovšem další funkce. Některé potřebujete k psychické pohodě, jiné jsou klíčové pro krásu vlasů a kůže. Pojďte se s námi na ně podívat podrobněji a zkusit vyvrátit mýtus, že se po béčku tloustne.

Funkce vitaminu B

Béčko je zcela klíčové pro přeměnu látek v těle na energii, respektive pro správné fungování metabolismu. Zvýšená potřeba B-komplexu je proto přímo spjatá s redukčním režimem a pravidelným sportem. Kde se tedy vzalo přesvědčení, že béčko je viníkem kil navíc?

Vitamin B podporuje svalovou hmotu. Jeho užívání u lidí trpících podváhou a nedostatkem svalové hmoty může vést k rychlejšímu nabírání svalů, a tím pádem i rostoucímu číslu na váze. Nicméně v ojedinělých případech může užívání vitaminů – víceméně jakýchkoli – v podobě doplňků stravy způsobovat větší chuť k jídlu.

Vitamin B1

Pokud jste pod psychickým tlakem nebo ve stresu, vaše spotřeba vitaminu B1 známého jako thiamin výrazně stoupá. B1 je důležitý pro správnou funkci nervového systému, ale i pro metabolismus sacharidů. Jestli jste unaveni nebo se hůř soustředíte, sáhněte po potravinách, které ho obsahují.

Zdroje: ořechy, semínka, lahůdkové droždí, játra, vepřové maso

Foto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Pro pevné nervy zařaďte do jídelníčku obilniny a luštěninyFoto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Vitamin B2

Na riboflavin, jak se nazývá vitamin B2, byste se měli zaměřit při užívání antibiotik. Zvýšenou spotřebu mají také cukrovkáři, celiaci a lidé trpící poruchami štítné žlázy. Vzhledem k tomu, že se primárně nachází v potravinách živočišného původu, může chybět veganům. A proč je důležitý? Kromě podpory metabolismu má pozitivní vliv na krásnou zdravou kůži, zrak, srdce i silnou imunitu.

Zdroje: játra, ryby, hovězí maso, kozí sýry, ořechy

Vitamin B3

Aby tělo dokázalo správně využít energii ze stravy, je velmi důležitý také niacin. Kromě toho vitamin B3 přispívá k udržení zdravé hladiny cholesterolu a přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. Vyšší spotřeba je běžná při infekcích, zvýšené fyzické námaze, ale také v těhotenství.

Zdroje: kuřecí maso, játra, semínka, kvasnice, houby

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Správnou hladinu cholesterolu udržují mandle, kuřecí maso, vejce, ovoce a zeleninuFoto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Vitamin B5

Kyselina pantothenová, jíž je vitamin B5, se účastní metabolismu všech živin, má vliv na nervový systém i kvalitu vlasů, které při jejím úbytku mohou padat nebo šedivět. Nedostatek tohoto vitaminu je však vzácný, podstatný zástupce vitaminu skupiny B se totiž nachází v mnoha běžných potravinách.

Zdroje: celozrnné obilniny, luštěniny, všechny druhy masa, ořechy, vejce

Vitamin B6

Protože B6 neboli pyridoxin je nutný pro látkovou přeměnu bílkovin, jeho vyšší potřebu mají zejména sportovci. Více ho potřebují i celiaci a ženy užívající antikoncepci, je důležitý pro hormonální rovnováhu a imunitní systém. Deficit se nejčastěji projeví únavou, nervozitou i horším soustředěním.

Zdroje: vepřové maso, játra, celozrnné obilniny, luštěniny, kvasnice

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Dopřejte svému tělu i maso a zbavte se únavyFoto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Vitamin B7

Název biotin, který připadá na vitamin B7, znají jistě všichni, co někdy užívali preparáty pro krásné vlasy, nehty a kůži. Právě na jejich zdraví má vliv, stejně tak má svůj podíl na metabolismu živin. Jeho nedostatek ale nebývá příliš častý.

Zdroje: luštěniny, brambory, většina druhů masa, celozrnné obilniny, vejce

Vitamin B9

Kyselina listová neboli vitamin B9 je určitě známá ženám, které mají za sebou těhotenství nebo se chystají otěhotnět. Právě v tomto období je potřeba hlídat jeho příjem, neboť B9 je nezbytný ke správnému vývoji plodu. Vzhledem k tomu, že vstřebatelnost z potravy bývá zhruba na polovině obsaženého množství, těhotným se doporučuje užívat doplňky stravy.

Zdroje: listová zelenina, brokolice, luštěniny, kvasnice, játra

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Kyselinu listovou na sebe mohou ve větší míře vázat i některé léky, doplníte ji zelenou zeleninou či játryFoto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Vitamin B12

O B12 se nejčastěji hovoří v souvislosti s veganstvím, případně vegetariánstvím, neboť jeho zdrojem jsou potraviny živočišného původu. Vitamin zvaný kobalamin se podílí na látkové přeměně tuků a bílkovin a na tvorbě červených krvinek. Má význam také pro imunitní systém a nervovou soustavu. Jeho nedostatek se projevuje chudokrevností, ale také zhoršováním paměti či svalové koordinace.

Zdroje: játra, ryby, drůbeží maso, vejce, mléčné výrobky

Nedostatek některých živin, ale i další zdravotní neduhy můžete vyčíst ze stavu vašich nehtů.

Reklama

Načítám