Hlavní obsah

Dieta pro masoholiky: Nejlepší a nejhorší druhy masa pro hubnutí? Nevadí ani vepřové

Foto: nadianb, Shutterstock.com

Foto: nadianb, Shutterstock.com

Reklama

Máme dobrou zprávu pro všechny dietářky a dietáře, kteří milují maso. Své oblíbené suroviny se při hubnutí rozhodně nemusíte vzdát, naopak se k němu velice hodí. Není ale maso jako maso. Poradíme vám, jaké druhy vybírat a čemu se spíš vyhnout. Nebojte, i vy si najde to své.

Článek

Patříte mezi ty, kdo si život bez masa nedovedou představit? Jestli ano, uděláme vám radost! Tato potravina představuje kvalitní zdroj živin a rozhodně proto není při dietě ani zdravém životním stylu zapovězená. Nicméně, všechno má své mantinely, které je obzvláště při hubnutí dobré znát.

S masem nebo bez masa

Pokud jste někdy uvažovali, že se masa vzdáte jen kvůli hubnutí, určitě to není potřeba. „Maso je zdrojem mnoha cenných látek a v jídelníčku má určitě své místo. Především obsahuje plnohodnotné bílkoviny, některé vitaminy – významný je zejména obsah vitaminu B12 – a minerální látky, hlavně železo,“ říká Ing. Hana Málková, odbornice na kvalitu potravin ze společnosti STOB.

Na druhé straně, ani v opačném případě se žádné drama nekoná. Co se hubnutí i zdravé životosprávy týče, můžeme říct, že to jde s masem i bez něj. Neexistuje jedna správná cesta, která by platila po všechny.

„I vegetariánská strava dokáže zajistit dostatečný přísun bílkovin a všech esenciálních aminokyselin. Ať už v podobě mléčných výrobků nebo vajec, ale i vhodnou kombinací rostlinných zdrojů, jako jsou luštěniny či obiloviny,“ uvádí Hana Málková a dodává: „Vegetariánstvím se zcela jistě můžete v něčem inspirovat, ale kousek kvalitního masa vám občas rozhodně neublíží, a to ani při redukci hmotnosti.“

Doplňuje ale, že rozhodně není třeba jíst maso každý den několikrát. Když si ho dáte k obědu třikrát až čtyřikrát do týdne, dá se to považovat za přiměřené množství.

Nejlepší maso při dietě je…

Zvláště při hubnutí nesmíte podcenit ani výběr masa. „Ideální volbou je méně tučné maso, které je zároveň bohaté na bílkoviny. Kuřecí, krůtí, libové hovězí, zvěřina a samozřejmě rybí maso obsahují minimum tuku a zároveň průměrně 20 gramů bílkovin na 100 gramů,“ uvádí osobní fitness trenér Pavel Dvořáček.

Celkově ale dává zelenou všem libovějším druhům masa, nehledě na to, z jakého zdroje pochází. „Vepřové maso sice bývá často tučné, ale například taková vepřová panenka obsahuje velice málo tuku, a je tak při hubnutí velmi dobrou volbou,“ podotýká trenér.

Foto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

Losos patří mezi tučnější ryby, ale jeho přínos pro tělo převyšuje množství tukuFoto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

Tučné maso spíš ne, i když..

Kvůli vyšší energetické hodnotě nejsou tučné druhy masa při dietě úplně to nejlepší. „Doporučuji volit maso, které má maximálně 5 gramů tuků na 100 gramů hmotnosti. Tučnější druhy vepřového a hovězího masa si spíše odpusťte, nebo je konzumujte jen střídmě,“ říká Pavel Dvořáček.

I v tomto případě ale existují výjimky. „Jednou za čas se nebojte zařadit tučnější rybu kvůli vysokému obsahu rybího tuku, který je zdrojem cenných omega-3 a omega-6 mastných kyselin,“ radí trenér. Ideální volbou jsou například sardinky, losos, tuňák nebo makrela.

Reklama

Načítám