Hlavní obsah

Menopauza bez velkých obtíží? Připravte se na ni!

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menopauza je pro mnohé ženy strašákem, tak proč si připomínat její světový den, který je právě dnes? Třeba proto, abyste o ní zjistily maximum a mohly se na ni dobře připravit, tedy jí pak snáze projít.

Článek

Světový den menopauzy nám připomíná, že není třeba se tohoto období děsit. Nemusí to být doba, kdy budete zažívat jen samé nepříjemnosti a nepohodu. Pokud se na ni dovedete připravit, můžete jí projít bez větších obtíží. Nebo na ně být aspoň připraveny.

Co je menopauza?

Přestože mnoho lidí vnímá klimakterium a menopauzu jako dva názvy pro stejné období, z lékařského hlediska jde o dvě odlišné etapy. Klimakterium, kterému se říká lidově přechod, označuje období, kdy začínají vyhasínat ženské hormony. Může trvat 6-7 let a většinou ho doprovází nepravidelná menstruace. Menopauzou označujeme poslední menstruaci v životě a určuje se zpětně po 12 měsících bez menstruace. Poté nastupuje postmenopauza a po 65. roce věku ženy tzv. senium.

Během klimakteria dochází k postupnému vyhasínání vaječníků s následnými hormonálními, psychickými a tělesnými změnami, ty pak bývají zdrojem nepříjemných stavů, které toto období provázejí,“ vysvětluje gynekoložka Zoja Čurilová Roháčová.

Každá žena ale proplouvá touto životní etapou jinak. Nejrůznější potíže (návaly horka a noční pocení, úbytek kostní hmoty, problémy s inkontinencí, bušení srdce, bolesti kloubů, změny nálad, zapomnětlivost) potkají až dvě třetiny žen a přibližně třetina je bezpříznaková.

Klimakterium nelze nijak oddálit, dostaví se naprosto přirozeně, většinou mezi čtyřicátým pátým a padesátým pátým rokem. „Je ale pravda, že ženy užívající hormonální antikoncepci nebo mající zavedené nitroděložní tělísko s pozvolným uvolňováním gestagenů, nemusí dlouho pociťovat příznaky,“ uvádí doktorka Radka Gregorová z Lékařského domu v Praze 7.

Za tím, v kolika letech se klimakterium dostaví a jestli bude bouřlivé, nebo klidné, stojí převážně dědičnost. Proto je dobré vědět, kdy a s jakými obtížemi jím prošla prošla vaše matka, případně babička, a připravit se na podobný scénář.

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Návaly horka jsou asi nejčastěji zmiňovanou obtíží, která ženy v tomto období trápíFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Potíže zmírní bylinky

Nepříjemné obtíže pomohou zmírnit bylinky. Například šalvěj lékařská. „Kromě udržení normální míry pocení podporuje i hormonální rovnováhu, a je tak jako stvořená pro toto období. Pro přípravu čaje použijte jednu lžičku sušených listů šalvěje a přelijte ji čtvrt litrem vroucí vody. Nechte odstát deset minut a sceďte,“ radí bylinkářka Hana Jánská. Psychickou pohodu navodí třezalka, řebříček nebo sibiřský ženšen.

Nemusíte tloustnout

Že se začíná v klimakteriu tloustnout, je známá věc. Musí to tak ale nutně být? „Stárnutí vede ke snížení výkonnosti i přestavbě těla. Nejen že se snižuje bazální metabolismus, a tak se při stejném příjmu energie zvyšuje hmotnost, ale také dochází k přesunu tuku z prsů a boků do oblasti břicha,“ vysvětluje doktor Tomáš Fait, předseda České společnosti pro menopauzu a andropauzu.

Ale bezmocné nejste. Zmenšete si alespoň o třetinu porce, na které jste byly zvyklé. Jezte častěji. A do jídelníčku zařaďte dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin, ryb, celozrnných obilovin. Je nutný i dostatečný přísun bílkovin. A hlavně nezapomeňte na pravidelný pohyb. Stačí i obyčejná chůze, ale dost dlouho, dost rychle a dost často.

Foto: IKO-studio, Shutterstock.com

Od teď byste si měly doživotně snížit porceFoto: IKO-studio, Shutterstock.com

Co jíst v přechodu a proč?

Strava je pro lepší zvládnutí přechodu důležitá a může vám v mnohém ulevit.

  • Antioxidanty - Kromě jiného pomohou udržet v kondici pleť, podporují tvorbu kolagenu v organismu. Obsahují je třeba borůvky, špenát, fazole nebo červené zelí.
  • Bílkoviny - Pomáhají, spolu s pohybem, zabránit ubývání svalové hmoty. Obsahují je například luštěniny, ořechy, maso, vejce a mléčné výrobky.
  • Fytoestgrogeny - Přírodní hormony, které se účinky podobají ženským pohlavním hormonům. Obsahuje je například sója, ale i fazole, cizrna, sušené meruňky a tofu.
  • Zdravé tuky - Omega3 mastné kyseliny pomáhají například s návaly pocení, ale jsou celkově zdravé. Obsahují je tučné ryby, ale třeba i chia semínka.
  • Vápník - Podporuje zdraví kostí a kromě mléčných výrobků je i v mandlích, sezamu a lososu.
  • Sacharidy - Pro vyrovnání nálady je občas dobré si dopřát sacharidy, zdravě třeba ve formě celozrnného pečiva, jablku či mrkvi.
  • Vitamin D - Spolu s vápníkem je prevencí řídnutí kostí, najdete ho v rybím oleji, žloutku nebo kvasnicích.

V přechodu se mění i vaše pokožka. Takže čtěte dál. Pleť okolo 50: Jak se starat o pokožku v období menopauzy a jaké produkty používat? 

Reklama

Související témata:

Načítám