Hlavní obsah

Hubnutí ve 20, 30 i v období klimakteria: Na co se zaměřit?

Foto: Ruslan_127, Shutterstock.com

Foto: Ruslan_127, Shutterstock.com

Reklama

V principu je to stejné, ale v praxi se to může dost lišit. Ano, řeč je o hubnutí. Na vaši figuru má vliv řada faktorů, přičemž genetika spolu s věkem se drží na prvních pozicích. Pak je tu ale také disciplína. Pokud dáte do formování postavy své maximum, pak se z úspěchu budete těšit v jakémkoli věku.

Článek

Každý je jiný. Někdo se s kily navíc může potýkat už v dětství, někdo s nimi nemá problém ani v nejproblematičtějších letech života. Většina průměrných smrtelníků to má ale následovně – v mladém věku je shazování kil i udržení si figury celkem snadné, kolem čtyřicítky a padesátky to může být prekérní úkol. Když ovšem víte, jak na to, pak to zvládnete kdykoli.

Dokonalá figura po dvacítce

Ne všechno je na životě po dvacítce tak pohádkové, jak se zralejším čtenářkám může zdát. Etapa plná nejistot a rychlých zvratů nejen v osobním životě je ovšem vyvážená pořádně našlapaným metabolismem. Až na výjimky platí, že nikdy už nebude tak snadné udržet si figuru jako právě kolem dvacítky. Přesto jsou věci, na které je třeba dát si pozor.

Ve věku mezi dvaceti a třiceti mívají ženy – v rámci honu za dokonalými křivkami – největší sklony k různým druhům poruch příjmu potravy. Také často experimentují s přísnými dietami a radikálními výživovými směry, například na základě úplné eliminace některých potravin. To do budoucna může vést k poruchám metabolismu, obtížnějšímu hubnutí i k dalším přidruženým zdravotním problémům.

Na co se zaměřit: Pokud je vám něco přes dvacet, myslete hlavně na to, ať si nezaděláte na problémy do budoucna. Jezte a cvičte rozumně. Je čas vyzkoušet i nové netradiční sporty, zdravotních limitů máte jen pramálo. A když hubnout, tak s pestrou stravou a přiměřeným kalorickým deficitem, přijímejte nanejvýš o 20 procent energie méně, než dělá váš výdej.

Foto: GP PIXSTOCK, Shutterstock.com

V mladém věku se klidně postavte zajímavé sportovní výzvěFoto: GP PIXSTOCK, Shutterstock.com

Hubnutí po třicítce

Ačkoli jste se možná dočetly, jak se po třicítce zhoršuje metabolismus, ve skutečnosti nic tak radikálního nenastává. Možná se trochu déle budete dostávat z večírkové kocoviny a budete více přemýšlet, zda si dáte ten mega větrník, anebo vám bude stačit menší, ale postavu si i kolem třicítky udržíte bez větších problémů.

Možná vám ale do toho vstoupí těhotenství a mateřství, což může být pro vaši postavu zkouška. Hubnutí po porodu je samostatná kapitola, protože tělo se proměňuje celé. Neplatí to jen o shazování kil po porodu, ale také o stravě v těhotenství. Pro mnoho žen je těchto devět měsíců obdobím, kdy si konečně rády pořádně dopřejí. Z toho důvodu přibírají více, než by bylo nutné.

Na co se zaměřit: Sportujte, dejte šanci kardiu i posilování, ale i dalším zábavným aktivitám. Možná si budete muset maličko ubrat na porcích nebo oželit nějaký ten hřích, ale k radikálním změnám přistupovat nemusíte. V případě mateřství myslete na to, že kalorický příjem v těhotenství by měl být jen mírně vyšší, rozhodně neplatí, že jíte za dva. V tomto období je víc než kdy jindy důležité vyvarovat se extrémů. Věřte, že při pravidelném pohybu a pestré racionální stravě s dostatkem bílkovin a zeleniny, se do postavy před porodem dostanete vcelku hravě.

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Alfou a omegou vyváženého jídelníčku je dostatek zeleniny. Dodá vitaminy, živiny a udržuje metabolismus ve forměFoto: Just Life, Shutterstock.com

Jak si udržet postavu i po přechodu

Řekněme si to hned na začátku – hubnutí v období klimakteria je nejnáročnější. Proces, kdy u ženy ustává menstruační cyklus, přichází nejčastěji mezi 45. a 55. rokem věku. Hormonální změny a snížení produkce estrogenu vedou k úbytku svalové hmoty, zpomalení metabolismu a pochopitelně i nárůstu tukové tkáně. Co víc, některé ženy se navíc mohou potýkat s většími chutěmi k jídlu.

Na co se zaměřit: Nic není nemožné, ale v tomto případě je disciplína více než nutná. Ovšem pamatujte, že se vždy můžete spolehnout na jednu berličku – aktivní životní styl. Jak nastavit jídelníček za ta léta už zřejmě víte. Pestrá lehká strava bohatá na zeleninu a bílkoviny a v tomto věku také velmi důsledně hlídaný kalorický příjem. Stále se ale držte pravidla, že byste neměly přijmout méně energie, než činí váš bazální metabolismus. Pro představu, ten je u padesátileté ženy vysoké 170 cm s váhou 70 kilo zhruba 1500 kcal.

Ubírat donekonečna se ale nedá, proto sport je nejlepší cestou, jak se udržet fit. Krom kardio aktivit (běh, chůze, jízda na kole) určitě zařaďte také posilování. Pořádné namáhání svalů spolu se zvýšeným příjem bílkovin jsou nejlepším způsobem, jak předcházet výše uvedenému, tedy přibývání tuku na úkor svalové hmoty.

Reklama

Načítám