Hlavní obsah

Varovné signály neplodnosti: Akné či matčina menopauza

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Možná ještě nepřemýšlíte nad založením rodiny, ale možná vás už napadlo, jak dlouho si můžete dovolit otálet. Dnes přece rodí i ženy hodně po čtyřicítce! Na druhou stranu někdy i dvacátnice mají potíže s otěhotněním. Dá se bez vyšetření odhadnout, v jakém stavu je vaše plodnost?

Článek

V České republice má problémy s početím každý pátý pár. Počet vajíček, stav vejcovodů, hormonální nerovnováha. To vše vám může cestu za miminkem zkomplikovat. Zda jste si černého Petra vytáhli i vy, se bohužel většinou dozvíte až v okamžiku, kdy se o miminko začnete skutečně pokoušet. Napoví vám ale i vaše rodinná anamnéza a tyto varovné signály!

Pozor na obezitu

Chutná vám a už je to na vás i vidět? Nadváha se dokáže na reprodukčních schopnostech nepříjemně podepsat. Právě v tukové tkáni se tvoří estrogeny, a čím více tuku máte v těle uloženo, tím narůstá i hladina tohoto hormonu. Ta může vyvolat nepravidelný a bolestivý menstruační cyklus i snížení chuti na sex. Vysoká hmotnost způsobuje také poruchy menstruace a ovulace.

Obezita navíc nebývá problémem pouze při početí, ovlivňuje i průběh těhotenství a porod. „Cílem léčby neplodnosti není počít, ale porodit zdravé dítě. U obézních matek je vyšší riziko potratů i předčasných porodů. Setkáváme se také s vyšším výskytem těhotenské cukrovky a vysokým tlakem,“ popisuje MUDr. Štěpán Machač z IVF Clinic. I když se vám povede otěhotnět, každé kilo navíc vás může dělit od zdárného donošení plodu.

Také u mužů je třeba hlídat životní styl. Nadváha a stres zhoršuje kvalitu spermií, škodí i nedostatek spánku. Ve spánku se totiž tvoří testosteron a jeho nízká hladina způsobuje neplodnost.

Foto: Kotin, Shutterstock.com

Čím více tuku, tím více estrogenu. Pokud trpíte nadváhou, redukujte a novou tělesnou hmotnost si udržujteFoto: Kotin, Shutterstock.com

Předčasná menopauza

Další signál můžete vysledovat v rodině. Dcery by měly do života včas dostat informaci, kdy se jejich matka, potažmo babička začala potýkat s menopauzou. „Situaci by měly řešit ženy, u kterých se v rodině vyskytlo předčasné ovariální selhání, jinak řečeno předčasný přechod,” doporučuje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Menopauza se může v extrémním případě dostavit ještě před třicátým rokem věku. Zjistěte si proto, v kolika letech ženy ve vaší rodině přechodem procházejí. Pokud ještě hluboko před padesátkou, mělo by to varovat i vás, sklon k časné menopauze je podle odborníků dědičný.

Akné a mastná pleť

Pohled do zrcadla na suchou pleť a sklony k tvorbě vrásek vás možná netěší, z hlediska plodnosti jsou ale genetickou výhrou. „Včasné řešení plodnosti by měly naopak zvážit ženy s aknózní a mastnou pletí,” radí MUDr. Turčan. I tyto faktory totiž upozorňují na hormonální bouři v těle a je třeba konzultovat je nejen s gynekologem, ale zaměřit se například i na štítnou žlázu. Mohou pomoci léky, ale i úprava životního stylu. (Jak na akné a problematickou pleť)

Nepravidelná menstruace

Jestliže váš menstruační cyklus kolísá, je důležité pátrat po příčině a konzultovat problémy s ženským lékařem. Může to být banalita, důvod ale může být vážnější a v budoucnu může blokovat i vaši plodnost. Příčinou by mohlo být například nedostatečné vyvinutí pohlavních orgánů, děložní myomy, zánět na vaječnících, pohlavně přenosná nemoc, syndrom polycystických ovarií, ale i rakovina vaječníků či děložního čípku. 

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

O menstruačním cyklu byste měla mít přehled a nepravidelnost řešit s lékařemFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Příušnice či varikokéla

Neplodnost páru neleží jen na bedrech ženy, muži na tom mají procentuálně zhruba totožný podíl. „Muži by se o svou plodnost měli zajímat zvláště v případech, pokud prodělali příušnice v pubertě, či ještě později,” doporučuje MUDr. Turčan.

S lékařem je lepší konzultovat i jakékoli úrazy v oblasti varlat, v minulosti řešené nesestouplé varle nebo tzv. varikokélu. „To je rozšířená žilka, která odvádějí krev z varlete, častěji se vyskytuje na levé straně,” vysvětluje lékař. V případě jejího rozšíření způsobuje bolesti, neplodnost a pokles hladiny mužských hormonů. Je proto nutné ji operativně odstranit.

Možnost zamrazit vajíčka

Za problémy s otěhotněním mohou být i jiné, na první pohled nesouvisející zdravotní problémy. Máte-li obavy, mnohé reprodukční kliniky nabízejí vyšetření, které odhalí více. Pro jistotu si můžete nechat odebrat a zamrazit vajíčka a uchovat je do doby, než se budete na dítě cítit.

Reklama

Načítám