Hlavní obsah

Zeptej se mámy aneb Jak poznat, že se blíží klimakterium?

Foto: pixelheadphoto digitalskillet, Shutterstock.com

Foto: pixelheadphoto digitalskillet, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Kdy přijde klimakterium, co ho provází a jak se na něj připravit? Můžete si toho sice dost přečíst v odborné literatuře, mnohem lepší je ale zeptat se své maminky. A i když se přechod nevyhne žádné z nás, lze jeho příznaky eliminovat. Alespoň trochu.

Článek

Nástup klimakteria ovlivňuje životní styl, ale také genetika. Je tedy dobré si na tohle téma promluvit i s vaší maminkou – můžete očekávat podobný průběh a připravit se na případné potíže.

Kdy přijde klimakterium?

Některé ženy potká klimakterium už před čtyřicátinami, jiné se ho dočkají až po padesátce. Jde o období, kdy vyhasíná funkce vaječníků a snižuje se produkce pohlavního hormonu estrogenu. Ačkoli je zvykem dávat mezi označení klimakterium a menopauza rovnítko, jde o rozdílné pojmy (fáze klimakteria). Klimakterium, tedy přechod, je proces, který začne klidně i sedm let před poslední menstruací, té se říká menopauza. Období klimakteria většinou nastupuje mezi 45–53 rokem, ale výjimky existují. „Asi procento žen postihne předčasná menopauza, neboli předčasné ovariální selhání, už do čtyřicítky, velmi výjimečně i ve věku do dvaceti let,“ říká gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského Domu na Praze 7.

Předčasná menopauza je ale většinou důsledek nějaké chronické nemoci – třeba cukrovky nebo artritidy, po chemoterapii či radioterapii. Může to být i vinou přílišné štíhlosti nebo špatného životního stylu.

Jak se pozná klimakterium?

Hlavním znakem klimakteria je úbytek estrogenu. Ten způsobí nepravidelnost  menstruačního cyklu – ať už vynechání nebo silné krvácení. Hormonální nerovnováha je důvodem návalů a pocení, bolestí hlavy, potíží se spánkem, psychické nepohody, ale třeba i bolesti kloubů. Nízká hladina tohoto hormonu ohrožuje i cévy – pravděpodobnější je vysoký tlak i hladina cholesterolu, což zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. K častým obtížím patří i změny v prožívání sexu kvůli vaginální suchosti. Mnoho žen během klimakteria také přibere.

Přechod ovlivňuje pleť a vlasy

Klimakterium, tedy hormonální nerovnováha během něj, může způsobovat viditelné změny na těle, kůži a vlasech. „Prodlužuje dobu obnovy buněk, zhoršuje regeneraci a hydrataci, ovlivňuje úbytek kolagenu a mění orientaci elastických vláken. Výsledkem je změna kvality kůže. To je nepříjemné, avšak nikoli neřešitelné,“ říká doktorka Petra Trojanová z Lékařského centra zdraví a estetické péče s.r.o.

A jak tedy tento proces zpomalit? Odpovědí je kvalitní kosmetika, která zvýší objem, elasticitu a hutnost pleti, hlavně v oblastech, které tyto změny ovlivní jako první  – jde o krk, dekolt a obličejové kontury.

Foto: Archiv firem

Zleva: Relipidační noční balzám Neovadiol Magistral, doplnění 100% ztráty povrchových lipidů v pleti po menopauze, vysoká koncentrace omega 3-6-9 mastných kyselin, dodá pleti hutnost, zvláčňuje, klinicky prokázáno, v e-shopu Notino za 800 Kč. Alcina Hyaluron 2.0, pleťový krém, 50 ml, v e-shopu A cosmetics za 550 Kč. Sebamed Anti-Ageing, regenerační noční krém s koenzymem Q10, 75 ml, Notino prodává za 247 KčFoto: Archiv firem

Týká se vás klimakterium? Otestujte se!

Návštěva lékaře je sázkou na jistotu, ale předem si můžete udělat i malý domácí test. Stačí si zapsat, kolikrát na následující otázky odpovíte ano.

  • Je vám přes 35 let?
  • Pociťujete občas nával horka s nadměrným pocením?
  • Pozorujete, že se vaše chování změnilo a jste citlivější nebo plačtivější?
  • Trápí vás častější problémy s pamětí nebo soustředěním?
  • Kazí vaše sexuální prožitky bolest nebo vaginální suchost?
  • Všimla jste si, že se změnila kvalita vaší pleti – je sušší, máte akné nebo pozorujete zvýšený růst ochlupení?
  • Máte nepravidelnou menstruaci, krvácíte silněji?
  • Máte problémy se spánkem nebo se cítíte víc unavená?

Výsledek testu

Pokud jste odpověděly „ano“ maximálně třikrát, pak to na klimakterium zatím nevypadá a příčinu potíží musíte hledat jinde.

Jestliže je kladných odpovědí do šesti, je lepší se objednat na gynekologii a požádat o vyšetření, které klimakterium potvrdí nebo vyvrátí.

Víc než sedm kladných odpovědí ukazuje na to, že se vás klimakterium pravděpodobně už týká a je dobré se poradit s lékařem o tom, jak jeho průběh zvládnout.

Domácí rychlotest 

Než půjdete k lékaři, můžete si udělat i domácí test.

Foto: Archiv firem

Zleva: KlimaSei Test, 2 ks, na základě zvýšené hladiny FSH v moči, výsledek (fázi klimakteria) určí během 5 minut, na e-shopu Pilulka za 329 Kč. MiraTes Easy home test, z moči, výsledek do 5 minut, na e-shopu Pro zdraví za 230 Kč. Babystart FertilCheck test ženské plodnosti, 2 ks, primárně určen k otestování plodnosti, ale vysoká hladina FSH odhalí i klimakterium, v e-shopu Otěhotnět za 299 KčFoto: Archiv firem

Co pomůže zvládnout klimakterium?

Tomu, abyste náročnější období klimakteria prošla bez velkých obtíží, pomáhá zdravý životní styl a dostatek pohybu. Vyhněte se kořeněnému jídlu, sladkostem i příliš slaným pokrmům. Kvůli vyššímu riziku zlomenin si dopřávejte potraviny s vápníkem a železem, dbejte na přísun vitaminu D a K2. Hladinu ženských pohlavních hormonů lze doplnit i fytoestrogeny – jsou v sóji, lněném semínku, broskvích nebo brusinkách. Sáhnout můžete i po některých přípravcích z lékárny.

Foto: Archiv firem

Zleva: Advance nutraceutics Menoxin, 60 kapslí, 7 rostlinných extraktů zmírňujících návaly, pocení atd., na Zboží.cz od 264 Kč. GS Merilin Harmony, výživa při menopauze 60+30 tablet, nehormonální, obohacený o vápník a vitamin D pro zdraví kostí, v e-shopu Lékárna za 419 Kč. Klimakterin, bylinný čaj, 1-3x denně při obtížích, podle receptury Valdemara Grešíka, 20 sáčků, v e-shopu Čaje u bylinky za 35 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám